Dopust na Maldivih – zakaj sva se odločila za to?

Sprememba: od potovanj sva prešla na dopustovanje

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Nekaj čudnega se dogaja, se vam ne zdi? Tokrat se odpravljava na dopust in ne na potovanje. Izredno nenavadno za naju. Pa še to, na Maldive greva. Še bolj netipično za naju! Ampak tako je naneslo, da sva res potrebovala oddih in se odločila za dopust na Maldivih. Več o tem, zakaj greva na Maldive in kam greva, pa v nadaljevanju.

Zakaj sva se odločila za dopust na Maldivih?

Vedno sva govorila, da potovanje ni enako kot počitnice oz. dopust. Vsaj najino potovanje ne. Najina potovanja so vedno aktivna, hodiva v hribe, se voziva naokoli, vsak dan si ogledujeva druge stvari … Počitnice pa so za naju tisto ležanje na plaži in pač počivanje. Zadnja leta sva se temu izogibala kolikor se je le dalo. “Škoda dopusta za te stvari,” sva si govorila.

napis Maldivi - plaža in sončni zahod na Maldivih

Maldivi so res rajski – prava destinacija za dopust

Ampak potem je prišlo leto 2021, ki naju je čisto izmozgalo (ne zaradi korone, ampak zaradi drugih, osebnih stvari). In potem sva šla na potovanje v Mehiko, ki je bilo totalni polom. Navadno prideva s potovanja domov sicer fizično utrujena, ampak psihično se pa regenerirava, sva polna energije. Po Mehiki pa ni bilo tako. Bila sva še bolj utrujena in iztrošena. Sledilo je še več napornih stvari pri nama in padla je odločitev: potrebujeva dopust! Hkrati pa je to sovpadalo še z eno najino osebno prelomnico, za katero sva si vedno govorila, da takrat greva pa na Maldive. In tako se letos junija res odpravljava na Maldive. Z namenom da počivava. Nikamor ne bova plezala, nikamor ne bova šla v hribe (tega itak na Maldivih ni, tako da sva “varna” kar se plezanja tiče), ne bova se vsak dan premikala, ne bova kampirala … samo uživala bova, si privoščila kakšno razvajanje, morda malo boljši hotel.

dopust na maldivih: par, ki leži na ležalnikih s pogledom na turkizno morje

Dopust na Maldivih

Koliko časa za Maldive?

Še vedno sva mnenja, da nama je škoda dopusta oz. prostih dni za poležavanje, zato sva se odločila za dober teden počitnic na Maldivih. Glavno vlogo so igrale letalske karte – njihova cena je določila datum in čas najinega dopusta na Maldivih. Našla sva precej ugodno povezavo (530€ po osebi) iz Ljubljane z daljšim prestopom v Istanbulu za tja-grede, na poti nazaj pa je prestop res kratek, kar je za naju idealno. Lahko bova šla spet na ogled mesta Istanbul, nazajgrede pa bova hitro in precej direktno šla domov. Tako bova na poti 10 dni, od tega en dan v Istanbulu, na Maldivih pa nama tako ostane 8 nočitev. Glede na to, da sva zelo težko toliko časa pri miru, mislim, da bo za naju to ravno prav (mogoče še preveč 😀).

Kuredu resort na Maldivih: gugalnica v vodi, palma na plaži

Maldivi

Dopust na Maldivih – kam greva?

Maldivi so sestavljeni iz okoli 1200 otokov, tako da je bilo prvo vprašanje – na kateri otok bi šla. “V resort itak ne bova šla,” sva si rekla. Že res, da sva se strinjala, da si na Maldivih privoščiva malo več luksuza, ampak taka bogataša pa tudi nisva, no. Tako sva začela izbirati lokalne otoke. Prebrala sva vse možne popotniške bloge (na srečo je bilo na Maldivih v zadnjih letih ogromno slovenskih blogerjev – nama so zelo pomagali Andreja ter Simona in Jure), kontaktirala Slovenko Natašo, ki ima na Maldivih svoje nastanitve in potem zožala izbor na otok Thoddoo, Vashfaru in Maafushi. Ampak … potem sem še nekje na spletu prebrala stavek: “če greš na Maldive, moraš tudi v resort – to je namreč tisto, po čemer so zasloveli”. In ta stavek mi ni dal miru. Že res, da številni resorti ponujajo možnost enodnevnega obiska, ampak to naju nekako ni prepričalo. Posledično sem se zagnala v akcijo iskanja resorta z “normalnimi” cenami. Več o tem, kako sva našla resort, bom napisala v ločeni objavi (Kako sva izbrala resort in koliko to stane?), tukaj omenim samo to, da sva se potem odločila za kombinacijo: otok Thoddoo, ki je dostopen z ladjo (in posledično stroški transporta niso tako visoki) ter zadnjih par dni za resort Kuredu v atolu Lhaviyani, severno od Maleja.

moški in ženska pred hiško na plaži. Kuredu resort na Maldivih

Pred najino hiško na vodi – Kuredu resort na Maldivih

Deževna doba na Maldivih – ali naju kaj skrbi?

Naše poletje je čas deževne dobe na Maldivih. Tega se seveda zavedava, saj so vse cene precej nižje kot v njihovem višku sezone (kar je februarja) 😉, povsod pa tudi piše, da bo junija pač deževalo. Ne morete si predstavljati, koliko grafov s količinami dežja po mesecih sva pregledala. A bo ves čas deževalo, ali samo občasno? Glede na milimetre dežja in primerjavo s Slovenijo, bi moralo noro padat. Malo so naju mirili drugi popotniki, ki so trdili, da mogoče kdaj pol ure pada dež in da deževna doba na Maldivih res ni noben bavbav. Največ dežja je menda maja in potem septembra, vmes pa se vreme malo umiri. Nekje sva tudi prebrala, da naj bi bil sever Maldivov manj deževen, zato sva tudi otočke, kamor greva, iskala na severu. Sedaj pa se pustimo presenetit, a bo ves čas sonce, bo ves čas oblačno ali pa bo ves čas lilo. Vse je možno 😀 S seboj imava dovolj knjig in filmov, rezervirala pa sva lepe nastanitve, da bova tudi en teden dežja preživela. Upava pa seveda, da bova lahko več časa na plaži in v vodi, kot pa se skrivala pred dežjem.

Sončni zahod na sandbanku, resort na Maldivih

Sončni zahod na sandbanku na Maldivih. Par oblakov naredi nebo še lepše

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena