Puebla – mesto ploščic in Cholula – največja piramida na svetu

by Katarina

Puebla je precej veliko mesto 100km JV od mehiške prestolnice Ciudad de Mexico. Veliko sva sicer prebrala o tem, da je Puebla res lepo mesto, ampak saj verjetno že veste: nama mesta načeloma niso zanimiva. Potem pa je le tako naneslo, da sva se kar 2x ustavila v Puebli oz. njeni okolici. Prvič sva obiskala predmestje Pueble, imenovano Cholula. Tam se namreč nahaja največja piramida na svetu in to sva si želela ogledati. Drugič pa sva se zapeljala prav v mesto Puebla in si pogledala njen center. Čeprav nisva posebno navdušena nad mesti, naju je Puebla res presenetila. In to v pozitivnem smislu. Kakšno lepo kolonialno mesto! Nama je bilo lepše kot npr. Oaxaca in Ciudad de Mexico. Navdušena sva bila in z veseljem bi ostala še dlje. Spodaj je naštetih nekaj najlepših stvari, ki sva si jih pogledala v Puebli in Choluli.

hiša iz opečnatih ploščic, puebla

Puebla – center mesta je poln hiš iz opečnatih ploščic

Čudovito mesto Puebla – kaj si je vredno ogledati

Opečnate hiše

Puebla je znana kot mesto z izredno lepo arhitekturo. In s tem ni mišljena klasična kolonialna arhitektura. Ne. V Puebli so hiše v centru mesta prekrite z opeko oz. opečnatimi ploščicami. Vsaka hiša ima drugačen vzorec, drugačno zaporedje ploščic. Midva sva samo hodila po centru in občudovala. Presenečena, kako lepo je to mesto. Načeloma so hiše z opečnatimi ploščicami po celem centru, izpostaviti pa velja dve stavbi: Casa de los Muñecos ter Casa del Alfeñique.

Katedrala

V samem osrčju mesta stoji mogočna katedrala v Puebli. Zgrajena je bila v mešanici renesančnega in baročnega stila, z zanimivo kupolo iz ploščic in oglatimi zvoniki. Cerkev stoji na neke vrste “podestu”, nekoliko dvignjena od okoliških ulic – tako njena veličina in mogočnost še bolj pride do izraza. Pri gradnji te cerkve naj bi se zgledovali po Baziliki sv. Petra v Vatikanu. Koliko jim je to uspelo, težko rečem. Vsekakor pa je katedrala v Puebli vredna ogleda. Tako zunanjost kot notranjost sta polni takih in drugačnih umetnij. Kipov, poslikav, kovinskih in lesenih okraskov … res, ni da ni.

Katedrala Puebla

Katedrala v Puebli

Zocalo de Puebla

Pred katedralo v Puebli je glavni trg, Zocalo, kot mu rečejo v Mehiki. Sam po sebi trg ni nič posebnega, a živahno dogajanje, stojnice oz. ulični prodajalci ga naredijo zanimivega. Midva sva recimo tam poskusila pečene kobilice. Menda sva imela veliko srečo, da sva Pueblo obiskala ravno v času, ko je “sezona” za kobilice. 🙂 Dobi pa se tudi bolj normalne stvari 😉

Grafiti oz. stenske poslikave

V Mehiki se tudi zelo zanimivo razvija ulična umetnost “Street art”, predvsem v smislu poslikav (murals). Za ogled tega je najbolj zanimiv predel Pueble, imenovan Xanenetla. Sprehod skozi ulice, polne najrazličnejših poslikav, je res nekaj posebnega. Naj pa velja opozorilo, da je žeparstvo v tem delu Pueble še vedno prisotno, zato previdno. Avto (če ga imate), parkirajte na varovanem parkirišču, s seboj pa vzemite le najnujnejše.

Cholula in največja piramida na svetu

Na obrobju Pueble, v predmestju Cholula, stoji največja piramida na svetu. Zakaj je potemtakem tako nepoznana? Zato, ker je precej slabo ohranjena. Poleg tega, pa so na vrhu piramide postavili cerkev. Nama se je vseeno zdelo zanimivo in sva si arheološko najdišče Cholula šla pogledat. Dejansko je bil to prvi kraj na najinem potovanju po Mehiki, kjer sva srečala tuje turiste! Tudi sicer je Cholula izredno lep kraj s številnimi kolonialnimi cerkvami in je vredna vsaj krajšega sprehoda.

Cholula - pogled iz zraka

Cholula, Puebla … čudovita kraja, polna kolonialne arhitekture

Piramida v Choluli ali Tlachihualtepetl

Piramida v Choluli je visoka le 55m, kar je precej malo v primerjavi z ostalimi piramidami. Je pa izredno široka. Stranica piramide namreč meri kar 450m in tako je piramida v Choluli največja piramida na svetu glede na volumen. Zgrajena naj bi bila pred več kot 2000 leti, zadnji pa so jo uporabljali Azteki in jo potem tudi zapustili, ko so sem prišli Španci.

arheološki center Cholula

Kdo vidi piramido?

Piramida v Choluli naj bi bila po izgledu podobna piramidi v Teotihuacanu, torej gre za stopničasto piramido, sestavljeno iz 5-6 “nadstropij”. Dandanes je večina piramide preraščene s travo in grmičevjem in dejansko na prvi pogled deluje, kot da je to le en hrib oz. grič. V sami piramidi je tudi ogromno tunelov, skozi katere so se do nedavnega obiskovalci lahko sprehodili. Trenutno pa so zaprti zaradi pandemije.

PREBERI ŠE  Road trip Mexico City - Guadalajara (piramide, krater, puščava, čarobno jezero)

Arheološki park okoli piramide (Zona Arqeologica de Cholula)

Okoli piramide je tudi precej velik arheološki park, nekdanje “polje oltarjev”. Glede na eno teorijo, naj bi Azteki opustili uporabo piramide in začeli graditi templje/oltarje na ravnici poleg piramide. Danes je tam naokoli predvsem veliko ruševin. Žal se ne vidi nič kaj konkretnega, vsaj nama se je tako zdelo. Vsake toliko iz trave pogleda kakšna stena, temelji kakšnega templja, ob strani pa se vidi stopnice, ki so že del piramide.

Cerkev Nuestra Señora de los Remedios

Na vrhu piramide so Španci kmalu po svojem prihodu v Mehiko (konec 16. stoletja) postavili cerkev. Piramida spodaj je bila menda posvečena bogu dežja in njegov praznik je bil na 8. septembra. Španci so to pretvorili v katoliški koledar in cerkev posvetili Mariji, ki goduje 8. septembra. Druga teorija pa pravi, da je bila piramida že preraščena, ko so tja prišli Španci. Konkvistadorji so preprosto videli hrib in nanj postavili cerkev. Izkopavanja piramide so se namreč začela šele v 20. stoletju in do takrat nihče ni vedel, da je spodaj pod cerkvijo še azteška piramida.

Vse skupaj je precej nenavadno, rahlo neprimerno, ampak cerkev na vrhu piramide je danes precej lep kraj, ki ponuja čudovite razglede na Cholulo, Pueblo in vulkane v okolici. Med drugim se zelo lepo vidi tudi “najin” vulkan Malinche, kamor sva se vzpela dan pred obiskom Cholule.

razgledna točka na vulkan Malinche

Pogled nazaj proti mogočnemu vulkanu Malinche iz predmestja Pueble (Cholula)

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena