Brezplačne letalske karte do Mehike in kam točno greva

by Katarina

(Tale prispevek bi morala objaviti pred najinim odhodom v Mehiko, ampak je zmanjkalo časa, v Mehiki pa se je toliko dogajalo, da tudi nisem uspela objaviti. Zato jo pač berete z malo zamude, ampak naj služi kot uvod v najine nadaljnje objave o Mehiki).

Brezplačne letalske karte

Naslov ste prav prebrali: dobila sva brezplačne letalske karte do Mehike. Kako? Lansko leto januarja je agencija Nomago travel v sodelovanju z British Airways organizirala nagradni fotografski natečaj in Rokova fotografija je (s pomočjo vaših glasov) zmagala. Nagrada: 2 povratni letalski karti do Kanade ali Mehike. Rok se je kar težko odločil: ali Mehika z odlično hrano, španščino in latino kulturo, ki nama je blizu še iz potovanja po Južni Ameriki, ali pa Kanada s prekrasnimi gorami in jezeri. Na koncu je padla odločitev: izbral je Kanado.

moški in ženska sedita na avtomobilu toyota 4runner v salar de uyuni

Tole je zmagovalna fotografija: Bolivija, Salar de Uyuni

Korona in odpovedano potovanje

Karte sva potrdila ravno takrat, ko se je začela celotna korona kriza, to je bilo nekje marca 2020 za potovanje septembra 2020. Še predno sva imela karte izdane, se je začela tista prva karantena, ki nas je vse prestrašila. Govorilo se je o propadu turističnih agencij, letalskih družb itd. in kar malo sva se zbala, če bo šlo tole sploh skozi. A je šlo. Kljub strogi karanteni so nama pri Nomagu dokaj hitro uredili karte za Kanado. Pa veselje ni trajalo dolgo. Junija je British Ariways odpovedal vse lete iz Londona do Calgary-ja. Opcija je bila prestaviti let na Vancouver. Ampak takrat je bila Kanada itak še zaprta za turiste in tako smo z novo rezervacijo počakali.

Poletje 2020 je minilo in Kanada je obdržala zaprte meje. Mehika na drugi strani pa je bila ves čas odprta za turiste. Pa smo se z agentko pri Nomagu začeli pogovarjati o tej možnosti: januarja 2021 bi lahko šla v Mehiko. Karte sva skoraj že imela, ko se je decembra 2020 pojavila nova varianta koronavirusa. In to ravno v Veliki Britaniji, midva pa bi morala imeti dolg prestop z menjavo letališča v Londonu. Malo sva se obotavljala, na koncu pa je imel zadnjo besedo kadrovnik, ki ni odobril dopusta med poskusno dobo (to je pa tako, če menjaš službo ravno jeseni). Pa je šla januarska Mehika po zlu.

moški in ženska z masko na obrazu pred zemljevidom sveta

Lockdown in čakanje na možnost potovanja v Kanado ali Mehiko

Spet je bila v igri Kanada. Mogoče pa se do poletja 2021 le odpre za turiste! Čakala sva do konca avgusta in nobene dobre novice o Kanadi ni bilo. Torej, smo spet iskali karte za Mehiko. Odločila sva se, da odpotujeva konec oktobra 2021.

Spreminjanje letov

British Ariways leti na dve destinaciji v Mehiki: v Cancun in v Mexico city. Najina želja je bil Cancun in sicer, če se le da iz Ljubljane, sicer pa Zagreba ali pa Benetk. Na koncu pa sva letela iz Milana v Mexico City. Tudi če je nekaj zastonj, še ne pomeni, da je to lahko dobiti 🙂 British Airways ima svoje pogoje, na katerem letu lahko izdajo take nagradne letalske karte in na tistih letih, ki smo jih skupaj z agentko iz Nomaga sprva izbrali, se to očitno ni dalo. Tako smo počasi spreminjali lete. Najprej v Mexico City iz Zagreba, pa ni šlo, potem iz Benetk, tudi ne … no, na koncu smo bili pri odhodu iz Milano Malpensa (najbolj oddaljeno milansko letališče). Za nazaj je kazalo dobro, da bi lahko letela v Zagreb. Potem se je let v Zagreb spremenil in bi morala prenočiti v Londonu. Ja, ok, bova preživela. Pa so potem ta let čisto odpovedali in tako imava sedaj karto do Dunaja. Tudi datumsko sva sprva rekla, da bi šla za 3 tedne. Potem pa se ni dalo leteti na tisti dan in smo odhod prestavili na dan (ali dva ali tri) prej, povratek se je zamaknil še za nekaj dni in sedaj bova v Mehiki skoraj 4 tedne! Kar tudi ni slabo 🙂

PREBERI ŠE  Tequila - nasadi agave in proizvodnja pijače tekila

Čakanje do zadnje minute

Najin odhod je v sredo, 20.10. dopoldan iz Milana. Potrjenih kart pa od British Ariways kar ni in ni bilo vse do četrtka (14.10.) zvečer. Dogovarjati pa smo se začeli konec avgusta! Jao! Načeloma smo imeli dogovorjen potek letov, številke letov, ure letov sva tudi imela. Ampak prav kart pa kar niso uspeli izdati. Midva sva bila kar malo na trnih – bova torej šla ali ne? Skorajda vsakodnevno sva “težila” agentki pri Nomagu, ona dalje zaposlenim pri British Airways in na koncu smo jih manj kot en teden pred odhodom le dobili.

lonely planet Mexico, Belize. Zemljevid Mehika

Načrtovanje potovanja v Mehiko in Belize

Planiranje v zadnjem momentu

Dokler nisva imela potrjenih letalskih kart, nisva mogla nič zares planirati, kaj šele rezervirati. Naredila sva si okviren plan, kaj želiva v Mehiki videti. Vedela sva, da bova najela avto, fino bi bilo čim prej rezervirati nastanitev okoli mehiškega praznika Dia de los Muertos. Ampak dokler ni bilo kart, ni bilo 100%, da res greva. Tako sva že spet (zadnje čase se nama to res pogosto dogaja) vse planirala v zadnjem momentu. Avto sva rezervirala le 2 dni pred prihodom v Mehiko, prav tako tudi nastanitve. Na koncu se mi zdi, da to potovanje sploh ne bo tako poceni. Četudi sva dobila letalske karte zastonj, pa bodo zaradi te res pozne izdaje kart vse ostale stvari toliko preplačane.

Kakšen je torej najin plan za Mehiko?

Najino približno 4 tedensko potovanje sva razdelila na dva dela. Prve dva tedna bova z avtom potovala po osrednji Mehiki. Štartava v Mexico City-u, potem pa je plan do obale Tihega oceana, pa potem čez hribe in doline še do obale Atlantika, nato pa dol na jug do Oaxace, kjer bova preživela praznik mrtvih (Dia de los Muertos). Nato se vrneva v Mexico City in odletiva na polotok Jukatan. Letalske karte so bile cenejše za let v Merido, kot v Cancun, kamor navadno popotniki letijo. V Meridi bova najela nov avto in naredila še en krog po Jukatanu. Malo se splogledujeva z idejo, da bi prečkala mejo in si pogledala še sosednjo državo – Belize. Ampak bomo videli, če bo to izvedljivo. Odvisno je namreč od tega, če nama rent-a-car agencija dovoli prestop meje in če se odločiva za ne ravno majhen strošek. Namreč Belize zahteva hitri test na meji (cena 50 USD po osebi), pa vnaprej moraš imeti rezervirano nastanitev izmed s strani države priznanih hotelov, potem pa je tu še izstopna taksa iz Belizeja, ki tudi ni poceni. Menda je okoli 20 USD. Zato je to še malo pod vprašajem.

Kakorkoli, sedaj imava karte za v Mehiko in končno se odpravljava na eno resnejše potovanje. Občutek je, kot da je to prvo potovanje po najini Južni Ameriki. Pa sva bila vmes na nekaj izletih, ampak tole bo vseeno veliko daljše potovanje in v veliko bolj oddaljene kraje. Vsekakor se veseliva, da bova vadila španščino, da bova jedla okusno mehiško hrano (to je predvsem Rokova zadeva), da bova videla kakšne piramide (Katarinina velika želja). Predvsem pa bi se rada naužila malo sonca, morja in tropskega sadja. In končno šla na dopust, ki ga že res potrebujeva 🙂

Komentiraj

2 komentarja

Brina Perus 11/2021 - 10:10

Pozdrav! No, zdaj vemo, da vama je uspelo. Ampak je bilo pa res stresno s temi letalskimi kartami, čeprav so bile zastonj , oziroma lepo zaslužene, kot nagrada.
Malo je samo hecno, da se vama zdi izstopna viza 20$ visoka(iz Belizeja). Krat dva je to 40$, približno 30 €, morda malo več…Ni hudega:)… Glede na druge stroške namreč.
Drugače pa, se že veselim vajinih prihodnjih objav in vaju lepo pozdravljam!
Brina
p.s.
Upam, da vama pomagam s všečki in sledenjem vajinim objavam. Sta izbrala za mene zanimivo temo: potepanja po svetu. Ker tudi meni se zdi čisto mimo oditi s sveta, ne da si ga prej ogledaš…Samo mi2 sva začela bolj pozno:),
zato bo najverjetneje zmanjkalo časa za vse lepote našega edinega sveta.

Odgovor
Katarina 11/2021 - 8:04

Sam strošek 20 USD ni veliko, ampak ko sešteješ vse stroške v Belizeju, se pa nabere kar zajetna vsota.
No, drživa pesti, da uspeš videti čim več sveta. Za vse lepote pa mislim, da nihče nima časa 🙂 jih je toliko!

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena