Kapustnica je tipična slovaška juha, narejena iz kislega zelja in mesa. Spominja na naš segedin. Tradicionalno to juho jedo okoli božiča in novega leta. Zelo pa se prileže tudi v gorah oz. ko je hladno. Tudi pri nas v Sloveniji imamo navado, da za novo leto jemo nekaj kislega – navadno so to sarme. Ampak, verjemite, tudi kapustnica je idealna. Kisla in krepka juha za zimske dni.
Recept: kapustnica – juha iz mesa in kislega zelja
Sestavine
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 1 kozarec kislega zelja (okoli 600g)
- 400g svinjskega mesa (pleča)
- 1 žličko mlete sladke paprike
- lovorjevi listi
- sol
- poper
- olje ali svinjska mast
- žlica kisle smetane
Po okusu oz. želji lahko dodamo še
- 150g prekajenega mesa/suhe klobase
- 10-15 suhih sliv
Postopek
Čebulo in česen drobno nasekljaj, svinjsko meso razreži na kocke z dolžino približno 1cm. V večjem loncu segrej žlico svinjske masti ali olja. Najprej dodaj čebulo in jo praži, dokler ne postekleni. Nato dodaj česen in par minut praži oboje skupaj. Nato dodaj sladko papriko in premešaj, na koncu pa dodaj še na kocke narezano meso. Meso začni dušiti, vmes občasno premešaj in dodaj sol, poper ter lovorjeve liste. Po približno 30 minutah bi moralo biti meso bele barve in mehko.
V vmesnem času odcedi (vodo shrani), splahni in nareži na krajše kose kislo zelje. Po želji pripravi tudi suho klobaso, ki jo nareži na približno 1 cm debele kolobarje. Ko je meso mehko, dodaj kislo zelje in klobaso (po želji), dolij vodo od zelja in po potrebi še dodatno vodo. Juha mora biti sicer gosta, a vseeno je to juha, ne omaka 😉 Torej, dodaj toliko vode, da bo vse skupaj plavalo v loncu. Juha naj vre približno 20 minut. Po želji na to dodaj še suhe slive in kuhaj še 10 minut. Juho postrezi še vročo in ji dodaj žličko kisle smetane.
Midva sva naredila juho kapustnica brez suhih sliv in brez klobase. Tudi Slovaki imajo namreč mešano mnenje o tem, ali suhe slive pašejo notri ali ne. Stvar okusa. Poskusite in sporočite, če vam bo všeč s slivami.