Vatikan

Vatikan … najmanjša država na svetu, mestna državica, država znotraj mesta Rim, država s tisočletno tradicijo … vse to in še več je Sveti sedež ali Vatikan.

Pogled proti Vatikanu, ulica Via della Conciliazione
Ali ste vedeli, da ima Vatikan kljub svoji majhnosti veliko ambasad? Glavna ulica, ki vodi v Vatikan, Via della Conciliazione, ima na obeh straneh sama veleposlaništva! Zastava pri zastavi 🙂 Seveda je med njimi tudi slovensko veleposlaništvo in poleg zastave je nad vrati, na fasadi ambasade, še grb naše države. Lepo! 🙂
Slovensko veleposlaništvo v Vatikanu
Največja znamenitost Vatikana je seveda bazilika sv. Petra ali po italijansko Basilica di San Pietro in Vaticano. Midva sva prišla v Vatikan ravno v nedeljo opoldan, ko je papež Frančišek končeval mašo na Trgu sv. Petra. Z veseljem sva prisluhnila sklepnim besedam v italijanščini (razumela sva seveda bolj malo:)), potem pa potrpežljivo počakala, da se je usedel v svoj papa-mobil in se odpeljal pozdravit množico. Zelo lepo se nama je zdelo, da se je peljal res med vsemi razdelki in tako pozdravil res vse ljudi. In ja, je poseben občutek, ko stojiš (sicer za ograjo) samo kakšen meter stran od papeža. 

 

Evo ga, papež Frančišek, čisto od blizu!
Bazilika sv. Petra sama je itak presežek vseh presežkov, tako po velikosti, kot tudi po opremi in umetninah. Lahko pa se povzpnemo tudi na vrh kupole nad baziliko. Stopnic je blizu neskončno 🙂 Zanimivo je, da je streha kupole tik pod vrhom že tako usločena, stopnice pa speljane čisto ob njej, da se mora človek upogniti, da lahko sploh hodi. A razgled poplača vse muke! Šele od tu se vidi obliko Trga sv. Petra, tako kot smo jo gledali v učbenikih za umetnostno zgodovino.

 

Notranjost bazilike sv. Petra. Foto: Benjamin Lah
Kupola sv. Petra, pred njo pa kipi apostolov, ki krasijo Trg sv. Petra.
Razgled z vrha kupole
Vatikanski muzeji so samo za potrpežljive ljudi. Kajti, da prideš notri, traja v najboljšem primeru vsaj kakšno uro, ponavadi pa še več. Ključno je, da se čimbolj zgodaj zjutraj postaviš v vrsto pred vhodom in potrpežljivo čakaš. Ampak, ko si enkrat notri, se ti odpre nov svet. Kakšne umetnine so tu shranjene, kakšna lepota. In seveda je tu še Sikstinska kapela, kjer volijo novega papeža. Pa zanimivo je videti tisto peč, kjer podkurijo in ven spustijo ali bel ali pa črn dim; odvisno ali so novega papeža izvolili ali ne.

 

Gneča v Vatikanskih muzejih. Foto: Benjamin Lah
Brez besed … kakšna lepota, koliko dela je bilo vloženega v te slikarije. Foto: Benjamin Lah
Laocoön in sinovi – kip iz rimskih časov, ki je na ogled v Vatikanskih muzejih. Foto: Benjamin Lah
Notranji vatikanski vrtovi. Foto: Benjamin Lah

 

Še ena zanimivost, ki je prej nisem vedela. Vatikan ima tudi svoja “extra-teritorialna” območja. To so stavbe, v večini cerkve, ki se fizično ne nahajajo v Vatikanu, pač pa v Rimu, torej spadajo pod Italijo, pa vendar je Vatikan lastnik teh zemljišč oz. stavb. Med drugim so to tudi 3 bazilike, ki sva si jih ogledala tudi midva.
Prva je v centru Rima: bazilika Marije Velike ali po italijansko Basilica di Santa Maria Maggiore. Znana je po tem, da je največja Marijina cerkev v Rimu (od tod tudi ime Maggiore – velika) in pa po ikoni Marije, rešiteljice rimskega ljudstva, ki se nahaja v tej cerkvi.

 

Prostorna in čudovito okrašena notranjost bazilike Marije Velike

 

Naslednja taka posest je bazilika sv. Pavla zunaj obzidja oz. Basilica Papale di San Paolo fuori le Mura. Postavili pa so jo na kraju, kjer naj bi obglavili sv. Pavla in to je bilo zunaj takratnega rimskega obzidja. Cerkev je bila večkrat podrta in prenovljena. Nazadnje jo je uničil požar v 19. stoletju, ko naj bi zgorelo vse, razen čudovitega mozaika v apsidi. Ta je čudežno ostal nedotaknjen. Danes je cerkev ogromna in prostorna, krasi pa pa jo velik zelen vrt s kipom sv. Pavla, v notranjosti pa prej omenjeni mozaik Jezusa in 4 evangelistov in slike ter imena vseh papežev: od prvega, sv. Petra, do zadnjega, trenutnega papeža Frančiška. 

 

Vrt pred baziliko sv. Pavla zunaj obzidja
Notranjost bazilike: spredaj se vidi ogromen mozaik, ob straneh, nad strebri pa so slike papežev
Še zadnja bazilika je bazilika sv. Janeza v Lateranu ali Arcibasilica Papale di San Giovanni in Laterano. To je dejansko sedež rimske nadškofije, glavna cerkev v mestu, ki jo vodi rimski nadškof, ki pa je – kdo drug, kot pa – papež! Zanimivost te cerkve je, da v njej lahko mašuje samo tisti duhovnik, ki ga papež pooblasti. Ime pa je bazilika dobila po Lateranski palači, to je bila rimska cesarska rezidenca, ki pa jo je takratnemu papežu podaril rimski cesar Konstantin.

 

Pročelje lateranske bazilike je tako veliko, da se dejanske cerkve za njim sploh ne vidi.

 

Za zaključek pa še nekaj o varnosti v Rimu in Vatikanu. Papež je letošnje leto, 2016, razglasil za sveto leto. To potegne za seboj še večje število romarjev v Vatikanu in hkrati grožnjo terorističnih napadov. Zato je varnost močno poostrena. Na vsakem koraku sva videvala policijo in vojsko. Bili so povsod: stražili so na vogalih, se vozili po mestu v oklepnikih, jezdili konje, grdo gledali mimoidoče, nas in našo prtljago preiskovali, ko smo vstopali v raznorazne cerkve. Resno! Preden sva vstopila v katerokoli cerkev, sva mogla dati svoj nahrbtnik skozi rentgen ter se sprehoditi skozi detektor kovin – kot na letališču! Seveda razumeva, zakaj je to potrebno, a vseeno, vojaki, ki imajo prst na petelinu in jih v takem položaju videvaš na vsakem vogalu, ne dajejo ravno občutka varnosti. Na srečo pa se v času najinega obiska ni zgodilo nič dramatičnega, za kar sva izredno hvaležna.

 

 

Vojaki s puškami so bili na vsakem vogalu

Preberi si še

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!