Andora – znamenitosti in zanimivosti

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Andora je majhna država v Pirenejih, torej med Francijo in Španijo. Pohvali se lahko s svojo lego med gorami, ki ji daje prijetno klimo in čudovite razglede. Andoro sem obiskala tekom svojega solo izleta in lahko povem, da me je navdušila. Ne samo gore (te itak obožujem), ampak tudi arhitektura, urejenost, cene … Super državica za kakšen vikend izlet! Tokrat bom predstavila dve stvari, razdelila pa ju bom takole: Andora – znamenitosti in Andora – zanimivosti. Torej, izvedeli boste, kaj si pogledati v Andori, dodala pa bom nekaj zanimivih dejstev o tej majhni državici.

Andorra la Vella

Andorra la Vella – glavno mesto Andore

Andora – znamenitosti (kaj si pogledati v Andori)

Andorra la Vella

Večina obiskovalcev gre v glavno mesto države, ki se imenuje Andorra la Vella (stara Andora). In s tem ni nič narobe. Andorra la Vella je majhno, ampak zanimivo mesto, ki skriva kar nekaj lepot. Predlagala bi, da si vzamete približno 2h in se peš sprehodite po mestu. Tako boste videli in doživeli večino glavnih znamenitosti.

Ogledati si splača: kamnita hiša Casa de la Vall, 7 poetov nad centralnim parkom, Dalijeva ura, most z napisom Andorra la Vella, katedrala, spa center Caldea. Spodaj so opisane meni najbolj zanimive stvari.

La Casa de la Vall

Verjetno ena glavnih znamenitosti Andore je ta kamnita hiša z imenom La Casa de la Vall. Mene je navdušila predvsem arhitektura oz. fasada te hiše (in kasneje še drugih stavb v Andori). Namreč celotna zunanjost hiše je narejena iz temno rjavega kamna. La Casa de la Vall je bila zgrajena leta 1580 in je bila sedež vplivne španske družine, kasneje pa sedež andorskega parlamenta. Menda je možen ogled tudi notranjosti, vendar v času mojega obiska hiša ni bila odprta.

Casa de la Vall, Andora

Casa de la Vall

7 poetov nad centralnim parkom

Iz ploščadi pred prej omenjeno stavbo La Casa de la Vall si lahko ogledamo naslednji znamenitosti Andore: 7 poetov. Gre za 7 kipov poetov, ki sedijo na visokih podstavkih in se tako dvigajo nad centralni park (Parc Central). Ploščad pred La Casa de la Vall je ravno dovolj dvignjena, da kipov ne gledamo od spodaj (tako kot iz parka), pač pa smo približno v njihovi višini.

centralni park v Andorra la Vella

Centralni park v glavnem mestu Andore z “letečimi” poeti (kipi pesnikov, ki sedijo visoko v zraku)

Dalijeva ura (La Noblesse du Temps)

Nekoliko naprej, skozi center mesta najdemo na mostu nad reko/potočkom La Valira najdemo Dalijevo kiparsko upodobitev ure z imenom Noblesse du Temps. Vsak je verjetno že kje videl sliko te ure, tu v Andori pa si jo lahko ogledamo res od blizu, brez kakšnega zaščitnega stekla vmes. Precej zanimiva zadeva! Za uro se nam odpre pogled na sosednji most, Pont de París, ki (presenetljivo) nima nobene povezave s Parizom, pač pa nosi velik napis “Andorra le Vella” in je posledično obvezna foto točka med obiskom Andore.

Dalijeva ura v glavnem mestu Andore - top znamenitost Andore

Dalijeva ura v glavnem mestu Andore – top znamenitost Andore

Cerkev Sant Miquel Engolasters

Kot sem že omenila, me je v Andori navdušila njihova arhitektura oz. kamnite fasade. Tako v Andori najdemo tudi številne kamnite cerkve iz srednjega veka. Ogledala sem si jih kar nekaj, izpostavila pa bi eno: cerkev Sant Miquel Engolasters. Le-ta se nahaja le nekaj kilometrov izven glavnega mesta Andora la Vella, a precej metrov višje 🙂 Iz Andora la Vella se po serpentinasti cesti vzpnemo za približno 500m do te prekrasne kamnite cerkve. Cerkev izvira iz 12. stoletja in je eden lepših primerov romanske arhitekture v Andori. Ampak poleg cerkve je tu še nekaj: razgled! Tam se nam odpre razgled na glavno mesto Andorra la Vella – tam lahko vidimo, v kako ozki dolini se stiska to mesto!

Andorra la Vella, stisnjena v dolino v Pirenejih

Razgled na glavno mesto Andore. Zadaj je cerkev Sant Miquel Engolasters

Izmed ostalih romanskih kamnitih cerkvic v Andori bi izpostavila še cerkev Església de Santa Coloma ter Sant Joan de Caselle. Prva se nahaja 4 km pred Andora la Vella (če prihajamo iz juga, Španije), druga pa 12km proti severovzhodu (v smeri Francije)

Cerkev Santa Coloma, Andora

Cerkev Santa Coloma

Moderna cerkev Mare de Déu de Meritxell

Ok, saj vem, samo cerkve opisujem 🙂 Ampak tudi tale je nekaj res posebnega. Cerkev Matere Božje iz Meritxell-a je novejša (v primerjavi z ostalimi, prej opisanimi cerkvami). Zgrajena je bila v 70-tih letih 20. stoletja, vendar vseeno v “andorskem” stilu, torej s fasado iz kamenja. Cerkev je kombinacija romanske arhitekture ter novejših elementov kot so oboki, odprto dvorišče (inspiracija naj bi prišla od grških templjev). Svetišče je hkrati odprt prostor, da da obiskovalcu možnost za občudovanje pogledov na gore, določeni oboki ter pregrade pa vseeno ustvarijo določeno mero intimnosti. Vsekakor vredna obiska.

Mare de Déu de Meritxell - cerkev v Andori

Andorsko romarsko svetišče Mare de Déu de Meritxell

Mirador Roc del Quer

To je prekrasna razgledna točka, nedaleč od glavne ceste, ki povezuje glavno mesto Andorra la Vella s Francijo. Razgledna točka je na višini skoraj 2000m in ob jasnem vremenu ponuja prekrasne razglede na dolino spodaj ter okoliške gore. Del razgledne ploščadi ima steklena tla, kar daje občutek letenja nad dolino.

PREBERI ŠE  Katarinino solo potovanje - prednosti, slabosti in občutki

Jezera in gore (treking po Pirenejih)

Moj glavni razlog za obisk Andore pa so bile seveda gore. Andora je sicer majhna država in bi si morda sprva mislili, da tam ni kaj dosti za videti. Ampak gora, jezer in posledično pohodniških poti je v Andori res ogromno.

Sama sem si za izhodišče izbrala kraj Grau Roig (pozimi je to smučišče), od tam pa sem se nameravala vzpeti na goro Pessons. Pot vodi mimo številnih ledeniških jezer in nato na izredno razgleden vrh Pessons z višino 2862m. V bližini je še gora Montmalu, ki je podobno razgledna, vzpon pa je nekoliko krajši. Idealno bi šla kar na oba 🙂 Ampak mi je na poti zakuhalo vreme, črni oblaki nad vrhom so me prepričali, da je boljše, da se obrnem, sprva sem potem začela hoditi v smeri Montmalu-ja, pa se je tudi tam vreme kisalo, zato sem šla kar nazaj v dolino. Prav na vrhu tako nisem stala, sem pa videla veliko lepih jezer in prekrasne razglede.

Pireneji, Andora

Andora je država v Pirenejih in njena glavna znamenitost so seveda gore

Oba vrhova se da povezati tudi v celodnevni treking po Pirenejih. Vsega skupaj je za 6h hoje, pot je krožna, med vrhovoma pa se hodi po grebenu. Če bi imela še več časa, bi gotovo izvedla tole varianto. Naj pa velja opozorilo: to so precej visoke gore, razmere so nepredvidljive, zato naj se na te pohode odpravijo samo ljudje, ki so vajeni visokogorja in imajo primerno opremo (pohodniške čevlje ter dovolj tople obleke, saj na vrhu rado piha). Za tiste nekoliko manj izkušene pohodnike, pa je spodaj opisana še ena krajša krožna pot do dveh jezer.

ženska sedi ob jezeru v Pirenejih. Andora. Žensko solo potovanje

Prvo jezero na poti do gore Pessons

Vzpon na Pessons

Izhodišče je pri hotelu Grau Roig, kjer je tudi ogromno brezplačno parkirišče. Pot se začne na makadamski cesti, ki se potem spremeni v gozdno potko. Najprej se odpravimo v smeri prvega jezera: Estany Primer. To je za približno 45 minut hoje. Od tega jezera potem pot vodi ob ledeniških jezerih vse do sedla (2,5h hoje od jezera). Tam se potem obrnemo v levo in opravimo še zadnji vzpon do vrha. Vsega skupaj je približno 3,5 – 4h hoje.

smučišče Grau Roig, Andora

Razgledi na okoliška smučišča. Grau Roig, Andora

Vzpon na Montmalu

Izhodišče je pri hotelu Grau Roing, do prvega jezera (Estany Primer) gremo po isti poti, kot za goro Pessons, nato pa se obrnemo v levo, se vzpnemo do jezera v sosednji dolini (Estany de Coma Estremera – 30 minut hoje), nato pa naravnost proti vrhu. Montmalu je visok 2748m, hoje pa je približno 2,5h. Približno eno uro je do drugega jezera, potem pa še 1,5h do vrha.

Lahka krožna pot okoli jezer

Za vse, ki imate manj časa ali pa manj kondicije priporočam krožno pot okoli jezer.

Ena varianta so jezera pod goro Pessons: pot se začne enako kot za goro Pessons, vzpnete se do prvega jezera Estany Primer in potem po isti poti, kot je opisana pri gori Pessons do jezera Sisè Estany. Tam se obrnete v desno in se počasi začnete spuščati po vzporedni poti, tudi vodi mimo številnih jezer. Celotna krožna pot traja približno 3h.

jezero v Pirenejih, jezero v Andori, treking v Andori

Prekrasna ledeniška jezera v Andori

Še krajša varianta pa je, da greste proti gori Montmalu. Se pravi, najprej do jezera Estany Primer, nato do jezera Estany de Coma Estremera, od tam pa po makadamski potki nazaj dol do parkirišča. Ta pot vam bo vzela približno 1,5h.

PREBERI ŠE  Recept: trinxat (zelje in krompir) - Andora

Ko sem bila tam, sem si želela, da bi imela cel teden časa za treking po Pirenejih. Ampak to sem jaz in moja ljubezen do gora. Morda ni za vsakega 🙂 Zame je bil to pravi raj na zemlji.

Andora – zanimivosti

  • Andorra la Vella velja za najvišje ležeče glavno mesto v Evropi. Nadmorska višina tega mesta je 1023m.
  • Pešci imajo prednost! Še nikjer nisem doživela takega spoštovanja peščcev kot pa v Andori. Samo, da se postaviš blizu ceste, ti bo avto že ustavil in ti dovolil v miru prečkat cesto. Zgodilo se mi je tudi, da sem stala nekaj metrov proč od ceste in razmišljala, kam bi sploh šla. Avto pa mi je ustavil, saj je voznik mislil, da bom prečkala cesto.
  • Davki so smešno nizki. Ali veste, koliko je pri nas davek na dodano vrednost? 22%, seveda. Veste, koliko je v Andori? 4,5%! Zato je vse dosti ceneje kot pri nas. Posledično je Andora prava nakupovalna meka, predvsem za elektroniko, kozmetiko, cigarete in alkohol.
  • Ljudje iz Andore niso pretirano prijazni. To me je kar presenetilo, saj sem navajena, da so ljudje na jugu Evrope bolj odprti in prijazni. Andorci pa … spomnili so me na Bolivijce ali pa Poljake. Vprašaš za nasvet ali pomoč, oni pa te hladno odslovijo, ali pa poskušajo zaslužiti na tebi. Morda malo generaliziram, ampak z najetim električnim avtomobilom sem imela kar nekaj težav in posledično sem govorila s kar nekaj Andorci in čisto vsi so bili taki, kot sem jih prej opisala.
kamnita cerkev Santa Coloma, ANdora

Kamnite cerkve so nekako simbol Andore

  • Uradni jezik je katalonščina, govorijo pa tudi špansko, francosko, mnogi tudi angleško.
  • Glavna gospodarska panoga Andore je turizem – predvsem zimski oz. smučarski turizem.
  • Andora ni del EU ali Schengenskega območja, vseeno pa uporabljajo evro.
  • V Andori raste tobak. Presenečena sem bila nad nenavadnimi rastlinami (meni so delovale kot neke vrste solata), ki so raste po številnih poljih v Andori. Prvič, ko sem slišala, da je to tobak, nisem verjela. Ampak dejansko Andora pridela relativno veliko tobaka.
Nasad tobaka v Andori

Nasad tobaka v Andori

  • Andora nima ne letališča ne železniške proge. Ves promet poteka po cesti. Na meji med Španijo in Francijo pa dejansko stojijo cariniki in policisti (kar je včasih kar malo nenavadno za Evropo :))
  • Andori vladata kar dva princa (oz. kneza) hkrati. Ja, prav ste prebrali – Andora je kar se tega tiče res unikatna. Ampak stvar je še bolj zabavna. Kdo sta ta dva princa, ki sočasno vladata državi? Eden je francoski predsednik in drugi je škof škofije La Seu d’Urgell (kraj v Španiji, blizu andorske meje). Seveda nimata nobene prave moči v Andori, večinoma državo vodi parlament, ki je izvoljen.

Upam, da so vas tele zanimivosti Andore in pa znamenitosti Andore navdušile za obisk. Mene je državica presenetila v pozitivnem smislu.

Ženska pred napisom Andorra la Vella

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena