Najboljše v Barceloni

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

V Barceloni sva preživela zadnje 3 dni najinega potovanja po Španiji in Portugalski. Da ne bova dolgovezila, sva izbrala vsak eno stvar, ki nama je bila v tem katalonskem mestu najbolj všeč in jo tu predstavila. Torej, kaj je bilo najboljše v Barceloni, kaj si pogledati v Barceloni.

Najboljše v Barceloni

Sagrada Familia

1. mesto si po Katarininem mnenju gotovo zasluži Sagrada Familia! Dokler človek tega ne vidi, ne verjame, da ima lahko ena cerkev toliko detajlov, toliko kipov, reliefov … čisto vsaka stvar ima nek pomen in vse je zelo figurativno predstavljeno, zelo direktno pokazano.

Cerkev Sagrada Familia

Cerkev Sagrada Familia je še vedno v gradnji

Razlaga cerkve Sagrada Familia – kaj pomenijo detajli

Sprednja stran cerkve predstavlja Jezusovo mladost, rojstvo in dogodke okoli le-tega. Stebra ob vhodnih vratih podpirata dve želvi (seveda ne živi, ampak kamniti!). Ena je morska želva, druga pa kopenska. To ponazarja pozicijo cerkve, točno na pol poti med morjem in gorami v zaledju Barcelone.

Zvoniki so po obliki podobni škofovskim mitram, kapam. Ko bo cerkev končana, bo imela 12 zvonikov za 12 apostolov, še 4 zvonike za 4 evangeliste ter po en zvonik za Marijo in Jezusa. A noben od teh ne sme biti višji od 170m, kolikor je visok hrib v bližini Barcelone. Arhitektova, Gaudijeva ideja je bila, da zgradba (ki jo je naredil človek) ne sme biti višja, večja od božje kreacije – hriba. Streha stavbe je kot velika razvejana opna posebne oblike. Prilagaja se namreč obliki verižnice, verige, ki jo primemo na obeh koncih. Njena oblika je idealna za zvezni prenos teže celotne strehe. Arhitekt je vzel obliko verižnice in jo obrnil navzgor ter tako spremenil prenos sil iz večinsko nateznega v večinsko tlačnega.

sagrada familia

Preprosto čudovita Sagrada Familia

Notranjost cerkve si je arhitekt zamislil kot gozd. Polna je stebrov, ki se proti vrhu razvejajo in tako simbolizirajo debla dreves. Od zunaj zgleda cerkev precej kompaktna, brez večjih oken, zato sem pričakovala precej temačno notranjost. A je ravno nasprotno! Cerkev notri je izredno svetla in zelo prijetna.

Glavni oltar Sagrade Familie

Glavni oltar

Zadnja, dvoriščna, stran Sagrade Familie pa je v nasprotju s pročeljem (ki prikazuje obdobje Jezusovega rojstva) polna simbolov Jezusovega trpljenja, dejansko so upodobljene vse postaje križevega pota in še kakšen dogodek iz tistega obdobja več.

Mene je cerkev res noro navdušila! Koliko detajlov in kako premišljeno je vse narejeno. Še nekaj dejstev: cerkev so začeli graditi leta 1882 po načrtih znanega španskega arhitekta Antona Gaudija, ki je tem načrtom posvetil kar 40 let svojega življenja! Med špansko državljansko vojno so bili njegovi načrti uničeni, zato sedaj delajo na podlagi poznavanja njegovega stila in delni rekonstrukciji načrtov.

detajl s fasade cerkve Sagrada Familia

Toliko detajlov, tako premišljeno narejeno!

Barcelona pavilion

Rok, kot bodoči arhitekt, je Barcelono obiskal tudi že v sklopu arhitekturne ekskurzije, in se je tokrat najbolj razveselil ogleda paviljona znanega arhitekta Mies van der Rohe – Barcelona pavilion. Paviljon predstavlja skupek sten, med katerimi se prostor preliva iz enega v drugega. Med  stenami se odpirajo izjemno premišljeni pogledi, nikoli pa ni povsem jasno, kaj je znotraj in kaj zunaj.

bronasti kip ženske za stekleno steno Barcelona paviliona

Atrij Barcelona paviljona

Podoben “paviljon” oz. podoben način gradnje ima tudi Vila Tugendhat v Brnu, na Češkem.

PREBERI ŠE  Recept: Paella (rižota z morskimi sadeži) - Španija
barcelona pavilion

Prelivanje prostorov in uokvirjanje pogledov

Park Güell

Park Güell je sicer izredno turistična stvar v Barceloni, a je vreden obiska. Občutek je, kot da bi stopil v pravljični svet, med medenjake, pisane bonbone, kjer se sladkorni preliv zliva po stopnicah … Mozaiki, razgledi, nenavadne poteze stavb in elementov v parku … Vse je nenavadno in zanimivo!

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena