Najboljše v Barceloni

V Barceloni sva preživela zadnje 3 dni najinega potovanja po Španiji in Portugalski. Da ne bova dolgovezila, sva izbrala vsak eno stvar, ki nama je bila v tem katalonskem mestu najbolj všeč in jo tu predstavila
 

Katarina: 1. mesto si gotovo zasluži Sagrada Familia! Dokler človek tega ne vidi, ne verjame, da ima lahko ena cerkev toliko detajlov, toliko kipov, reliefov … čisto vsaka stvar ima nek pomen in vse je zelo figurativno predstavljeno, zelo direktno pokazano.

Sagrada Familia še vedno v delu

Sprednja stran cerkve predstavlja Jezusovo mladost, rojstvo in dogodke okoli le-tega. Stebra ob vhodnih vratih podpirata dve želvi (seveda ne živi, ampak kamniti!). Ena je morska želva, druga pa kopenska. To ponazarja pozicijo cerkve, točno na pol poti med morjem in gorami v zaledju Barcelone. Zvoniki so po obliki podobni škofovskim mitram, kapam. Ko bo cerkev končana, bo imela 12 zvonikov za 12 apostolov, še 4 zvonike za evangeliste ter po en zvonik za Marijo in Jezusa. A noben od teh ne sme biti višji od 170m, kolikor je visok hrib v bližini Barcelone. Arhitektova, Gaudijeva ideja je bila, da zgradba (, ki jo je naredil človek) ne sme biti višja, večja od božje kreacije – hriba.

Želva, ki podpira steber
Jezusovo rojstvo

Notranjost cerkve si je arhitekt zamislil kot gozd. Polna je stebrov, ki se proti vrhu razvejajo in tako simbolizirajo debla dreves. Od zunaj zgleda cerkev precej kompaktna, brez večjih oken, zato sem pričakovala precej temačno notranjost. A je ravno nasprotno! Cerkev notri je izredno svetla in zelo prijetna.

Notranjost cerkve je svetla in spominja na gozd
Izredno svetel del nad apsido

 

Glavni oltar

Zadnja, dvoriščna, stran Sagrade Familie pa je v nasprotju s pročeljem (ki prikazuje obdobje Jezusovega rojstva) polna simbolov Jezusovega trpljenja, dejansko so upodobljene vse postaje križevega pota in še kakšen dogodek iz tistega obdobja več.

Detajli na dvoriščni strani fasade
Detajl s fasade: Juda izda Jezusa s poljubom
še en detajl: Jezusa bičajo

 

Mene je cerkev res noro navdušila! Koliko detajlov in kako premišljeno je vse narejeno. Še nekaj dejstev: cerkev so začeli graditi leta 1882 po načrtih znanega španskega arhitekta Antona Gaudija, ki je tem načrtom posvetil kar 40 let svojega življenja! Med špansko državljansko vojno so bili njegovi načrti uničeni, zato sedaj delajo na podlagi poznavanja njegovega stila in delni rekonstrukciji načrtov.

Arhitekturno pojasnilo k cerkvi: Streha stavbe je kot velika razvejana opna posebne oblike. Prilagaja se namreč obliki verižnice, verige, ki jo primemo na obeh koncih. Njena oblika je idealna za zvezni prenos teže celotne strehe. Arhitekt je vzel obliko verižnice in jo obrnil navzgor ter tako spremenil prenos sil iz večinsko nateznega v večinsko tlačnega.

Rok, kot bodoči arhitekt, je Barcelono obiskal tudi že v sklopu arhitekturne ekskurzije, in se je tokrat najbolj razveselil ogleda paviljona znanega arhitekta Mies van der Rohe – Barcelona pavilion. Paviljon predstavlja skupek sten, med katerimi se prostor preliva iz enega v drugega. Med  stenami se odpirajo izjemno premišljeni pogledi, nikoli pa ni povsem jasno, kaj je znotraj in kaj zunaj.

Atrij paviljona

 

Atrij paviljona

 

Prelivanje prostorov in kadriranje pogledov

 

Preberi si še

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!