Prekrasne pohodniške poti okoli kraja Appenzell (Saxer Lücke, Schäfler, Säntis)

Vikend izlet v Švico

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Že kar nekaj let nazaj sem bila na vzhodu Švice, natančneje v kraju Appenzell in takrat smo se z gondolo vzpeli na goro Säntis. Od trenutka, ko smo se vkrcali v gondolo, sem samo še vzdihovala nad lepoto. Kakšne gore so tu! Noro, fascinantno! Prav vidiš, kako so se plasti sedimentov dvignile in nagubale! Geografija v živo, pred mojimi očmi! In že takrat sem si rekla: “Enkrat pridem sem z Rokom in bova skupaj prehodila vse te prekrasne pohodniške poti okoli Appenzell-a.” Minilo je kar nekaj časa, ampak pretekli vikend sva končno šla v ta del Švice in opravila vzpon na goro Schäfler – ki ponuja prekrasne razglede, potem pa sva se odpravila še do razgledne točke Saxer Lücke. Gore v Švici, vsaj v tem delu (Alpstein se tudi imenuje) so res posebne!

Saxer Lücke gora, kjer se vidijo plasti kamnin in so v vertikalni postavitvi

Slavni Saxer Lücke na vzhodu Švice

Vikend izlet v Švico

Sliši se malo nerealno, kajne? Ampak je res. Midva sva malo norca, hkrati pa želiva iz danega časa narediti, iztisniti čim več. Če si ne moreva vzeti prostega dneva, bo moral vikend zadostovati. Vreme je bilo napovedano lepo in tako sva v petek popoldne napakirala avto, vrgla notri opremo za kampiranje in “gasa” proti Švici. Trajalo je sicer debelih 8h, da sva prišla do Appenzella, ki je nekako tik za avstrijsko-švicarsko mejo, a končno sva bila tam, pod temi čudovitimi gorami.

Švicarske alpe. Jadralno padalo nad Altenalp Turm, Ebenalp dolino

Zaradi teh razgledov sva prišla v Švico

Za soboto sva si splanirala nekoliko daljšo pohodniško pot na Schäfler (1925m), za nedeljo pa krajši sprehod od zgornje postaje gondole Staubern (za katero sva plačala celo bogastvo!) pa do razgledne točke Saxer Lücke. In potem “gasa” domov. Še 8h vožnje in v nedeljo zvečer sva bila nazaj v Ljubljani. Malo divje, ampak izvedljivo. In vredno! Gore v okolici Appenzella so res čudovite. Sedaj pa vam predstavim pohodniške poti v Švici, ki sva jih opravila tokrat. No … ne vem, zakaj pišem v množini, ker sta dejansko dve poti 😉

moški in ženska na vrhu Schäfler-ja

Uživava ob razgledu na Altenalp Turm

Vzpon na goro Schäfler

1. del: Wasserauen – Ebenalp: gondola ali peš?

Izhodišče za vzpon na Schäfler je v manjšem kraju Wasserauen, slabih 10km iz Appenzella. Možnosti sta dve: ali uporabite gondolo, ali pa greste peš. Cena enosmerne vožnje z gondolo je 22 CHF (švicarskih frankov, kar je okoli 20€), povratne pa 34 CHF. Vam pa gondola prihrani 740 višinskih metrov. Peš vzpon do zgornje postaje gondole Wasserauen-Ebenalp traja približno 2h, pot pa nas pelje preko prelepe planine Bommen ter mimo nenavadne kapele Wildkirchli, ki je deloma zgrajena v skalo. Odločitev po kateri poti (gondola ali peš) boste šli, je seveda vaša.

ženska pohodnica, ženska hodi po gorski potki v švicarskih alpah

Vzpon na goro Schäfler

2. del: Ebenalp – Schäfler

Od zgornje postaje gondole pa do vrha gore Schäfler je še eno uro hoje in 320 višinskih metrov. Nič težkega, razgled, ki se tam odpre, pa je fenomenalen! Namreč, s Schäflerja se vidi Altenalp Turm – gora, ki ti vzame dih. Altenalp Turm je gora, kjer se prav lepo vidi, kako so se sedimentne plasti dobesedno postavile pokonci. Ta razgled je bil najin razlog za vso to dolgo pot do Švice in ta vzpon. In bilo je vredno! Poleg Altenalp Turm-a se vidi še številne druge gore, doline, jezera … v daljavi je gora Säntis, kjer sem pred leti že bila z gondolo, spodaj pa je jezero Seealpsee, kamor sva se potem odpravila.

Pogled na Altenalp Turm z vrha Schäflerja

Pogled na Altenalp Turm z vrha Schäflerja

3. del: Schäfler – jezero Seealpsee in nazaj do avtomobila

Seveda, da pot ne bi bila prelahka, sva si jo nekoliko otežila in se s Schäflerja strmo dol spustila mimo planine Altenalp do jezera Seealpsee. Joooj! Tako zelo se nama že dolgo ni nobena pot vlekla! Spuščala sva se 2,5h, 750 višinskih metrov, kolena so naju bolela, vroče je bilo … ampak razgledi so bili pa lepi 🙂

Altenalp Turm - pogled nanj z vrha Schäfler-ja

Te gore, kjer se plasti kamnin postavijo pokonci, so meni res fenomenalne

Jezero je tudi lepo, ampak je bilo precej obiskano, saj je do njega speljana makadamska cesta (ki je sicer zaprta za promet, a vseeno lahko prehodna). Na hitro sva si v jezeru ohladila noge, pojedla še zadnjo malico in potem opravila še zadnji spust tega dneva: 270 višinskih metrov in 45 minut hoje. Potem pa samo še v avto in počivat 🙂 Bil je prelep izlet in razgledi so bili več kot vredni vsega truda in naporov.

Jezero Seealpsee v Švici

Jezero Seealpsee

Zemljevid pohodniških poti v okolici Schäflerja ter podatki o gondoli so dostopni na spletni strani tule.

PREBERI ŠE  3 čudovite ture v Dolomitih, ki jih lahko prehodi vsak (Cortina d'Ampezzo in okolica)

Do razgledne točke Saxer Lücke

V nedeljo sva si zadala nekoliko lažjo turo. V bližini Appenzella je še ena gora, podobna tistemu Altenalp Turm-u, s podobnimi plastmi, ki so sedaj postavljene pokonci. To je Kreuzberg na drugi strani doline, razgled na Kreuzberg pa je najboljši z razgledne točke Saxer Lücke (1649m).

Saxer Lücke, Kreuzberg in dolina reke Ren

Najin cilj: Saxer Lücke in pogled na Kreuzberg

Gondola Frümsen – Staubern

Tudi tu bi se lahko pregrešno dragi gondoli izognila, hodila veliko in verjetno uživala v razgledih. Ampak nisva. Ta dan sva plačala mastno vsoto 36 CHF po osebi za povratno vožnjo z gondolo Staubern. Razlog je bil ta, da so bile noge še malo razbolele od prejšnjega dne, časa pa tudi nisva imela veliko, saj je bila v planu še vožnja do doma. “Čas je denar in denar je čas.”

Alpe v modrikastih silhuetah

Spodaj reka Rena, v daljavi pa avstrijske Alpe (razgled z gondole Staubern)

Izhodišče je manjša vasica Frümsen, ki je od Appenzella oddaljena slabo uro vožnje (30km, 45 minut vožnje po ovinkih), nahaja pa se tik ob avstrijsko-švicarski meji, ob reki Ren. Iz Frümsna se z gondolo dvignemo za 1200m in sicer v približno 10 minutah! Direktno gor, gor, gor pelje gondola in ko vidiš tisto strmino, si vesel, da ti ni treba hoditi tam spodaj 🙂 No, vsaj midva sva bila 🙂

reka Ren na meji med Švico in Avstrijo

Pogled z gondole dol v dolino reke Rena

Lahka pohodniška pot do Saxer Lücke

Od zgornje postaje gondole sva imela slabo uro (50 minut) hoje, na poti pa sva se spustila za 110m, ter se nato vzpela za 140m. Nič težkega. Razgledi so bili že po poti čudoviti. Spodaj sva videla jezero Fälensee, ki je ponujalo popoln odsev gora nad njim, pa številne ledeniške doline, slapove ter nagubane gore. Pri Saxer Lücke pa se je odprl razgled na veličastni Kreuzberg.  Waw! Še enkrat waw, noro. Prav vidiš, kako se je to pred več milijoni let gubalo! V bližini so tudi info-table, ki sicer v nemščini razložijo nastanek teh fenomenalnih gora. Midva sva imela tam najin drugi zajtrk, uživala v razgledu na te nagubane gore (Kreuzberg), na reko Ren spodaj pa na gore in ledenike v Avstriji ter Lihtenštajnu.

Kreuzberg Turm - pogled s Saxer Lücke

Evo ga, Kreuzberg oz. pogled nanj s Saxer Lücke.

Nazaj sva šla po isti poti, torej spet približno 50 minut hoje do gondole in potem nazaj v dolino z njo.

Zaključek: Švica je lepa, ampak tudi: Švica je draga!

Imela sva prekrasen vikend v Švici. Razgledi, gore, jezera … so fenomenalni in bila sva navdušena. Pot do Švice je kar dolga, sploh za vikend. Da se, seveda pa je boljše imeti kakšen dan več. Cene v Švici pa … ojej! Nič v Švici ni bilo poceni. Gondole so bile drage, kamp je bil drag, hrana je draga … 🙂 Spala sva v kampu Eischen, nekoliko nad Appenzellom, kjer sva za dve noči dala 70€. Potem pa je tu še cestnina v Avstriji, tunelnina v Avstriji, bencin za pot do tja … In vikend izlet je bil dražji kot pa kakšno eno-tedensko potovanje po cenejših državah Evrope. Ampak to je Švica, tam so cene pač take. Narava je res prekrasna in nama se je zdelo vredno iti na izlet v Švico tudi samo za vikend. Ker, stati na Saxer Lücke ali pa na Schäfler-ju in občudovati te gore, je res nekaj posebnega.

moški in ženska na Saxer Lücke

Bilo je kratko, drago, ampak čudovito. Vikend izlet v Švico pač 🙂

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena