Recept: Paella (rižota z morskimi sadeži) – Španija

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Paella je poenostavljeno rečeno španska rižota z morskimi sadeži, zelenjavo in mesom. Če pa smo natančni, je originalna paella iz Valencie in vsebuje riž, grah, fižol, piščančje in zajčje meso, polže in mediteranske začimbe. Midva sva paello jedla v Madridu in ni bila tipična valencijska paella, pač pa “moderna” mešana paella, zato sva tudi doma pripravila tako. No, pa zato, ker ne marava polžev 🙂

paella - španska rižota v loncu

Originalna paella

Recept: paella ali rižota z morskimi sadeži

Recept je za 4 osebe.

SESTAVINE:

  • 500g piščančjih prsi
  • 1 zelena paprika
  • 1 rdeča paprika
  • 1 strok česna
  • 1 večja čebula
  • 300g dolgozrnatega riža
  • 400g paradižnikove mezge
  • 100g graha iz konzerve
  • 200g kuhanih rakcev (škampovi repki npr.)
  • mediteranske začimbe: bazilika, timijan, origano …
  • olivno olje

Postopek

Piščančje meso nareži na trakove ali kocke, sesekljaj česen in čebulo, papriki očisti in nareži na kocke. V nizki ponvi na olju nežno prepraži čebulo in česen ter dodaj meso. Praži, dokler meso ne postane belo. Dodaj na kocke narezano papriko in praži še nekaj minut, da se paprika zmehča. Sedaj dodaj riž in med stalnim mešanjem kuhaj par minut. Nato dolij vodo in paradižnikovo mezgo – toliko, da pokriješ riž in pri nizki temperaturi kuhaj približno 15 minut oz. dokler se riž ne skuha. Soli po okusu. Ko je kuhano, dodaj grah in skuhane rakce (lahko tudi školjke, npr. klapavice, če jih maraš – midva jih ne :)). Začimbe nasekljaj na drobno in jih vmešaj v nastalo paello. Kuhaj še 5 minut pri nizki temperaturi, potem pa postrezi z listi sveže bazilike ali limonino rezino.

paella, rižota z mesom, rakci in zelenjavo na krožniku

Najina paella s piščancem in rakci

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena