Paella je poenostavljeno rečeno španska rižota z morskimi sadeži, zelenjavo in mesom. Če pa smo natančni, je originalna paella iz Valencie in vsebuje riž, grah, fižol, piščančje in zajčje meso, polže in mediteranske začimbe. Midva sva paello jedla v Madridu in ni bila tipična valencijska paella, pač pa “moderna” mešana paella, zato sva tudi doma pripravila tako. No, pa zato, ker ne marava polžev 🙂
Recept: paella ali rižota z morskimi sadeži
SESTAVINE:
- 500g piščančjih prsi
- 1 zelena paprika
- 1 rdeča paprika
- 1 strok česna
- 1 večja čebula
- 300g dolgozrnatega riža
- 400g paradižnikove mezge
- 100g graha iz konzerve
- 200g kuhanih rakcev (škampovi repki npr.)
- mediteranske začimbe: bazilika, timijan, origano …
- olivno olje
Postopek
Piščančje meso nareži na trakove ali kocke, sesekljaj česen in čebulo, papriki očisti in nareži na kocke. V nizki ponvi na olju nežno prepraži čebulo in česen ter dodaj meso. Praži, dokler meso ne postane belo. Dodaj na kocke narezano papriko in praži še nekaj minut, da se paprika zmehča. Sedaj dodaj riž in med stalnim mešanjem kuhaj par minut. Nato dolij vodo in paradižnikovo mezgo – toliko, da pokriješ riž in pri nizki temperaturi kuhaj približno 15 minut oz. dokler se riž ne skuha. Soli po okusu. Ko je kuhano, dodaj grah in skuhane rakce (lahko tudi školjke, npr. klapavice, če jih maraš – midva jih ne :)). Začimbe nasekljaj na drobno in jih vmešaj v nastalo paello. Kuhaj še 5 minut pri nizki temperaturi, potem pa postrezi z listi sveže bazilike ali limonino rezino.