Prestop v Madridu – kako ga najbolje izkoristiti

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Letališče v Madridu je hub letalskih družb Iberia in AirEuropa. Torej, če boste leteli s katero od teh dveh družb na daljše relacije, boste zelo verjetno imeli prestop v Madridu. Midva sva taka, da prestope zelo rada izkoristiva za ogled mesta in tudi Madrid ni bil izjema. Ker sva si špansko prestolnico ogledala že tekom najinega potovanja po Španiji in Portugalski, je šlo med tem prestopom bolj za obujanje spominov in sproščen sprehod po mestu.

park retiro in ljudje ki vesljajo po ribniku

Kdo si ne bi želel malo zelenega okolja in svežega zraka po dolgem letu. Madridski park Retiro je super za tako sprostitev

Letališče Madrid Bajaras

Letališče v Madridu se nahaja 12km iz centra mesta, ter je dobro povezano z javnim prevozom. Pomembno je vedeti, da ima letališče Madrid 4 terminale. Terminali 1, 2 in 3 so v isti stavbi, medtem ko je terminal 4 kar precej oddaljen. Ampak brez skrbi, obe stavbi sta povezani s hitrim vlakom in tako za celoten premik potrebuješ le približno dodatnih 15 minut.

Kaj torej človek lahko počne med prestopom v Madridu?

Če ostaneš na letališču

V primeru, da tekom svojega prestopa ostaneš znotraj letališča, priporočava čakanje v terminualu 4, ker je najnovejši, najlepši in najmodernejši. Rok mi šepeta na uho, da je ta terminal dobil celo prestižno arhitekturno nagrado. Torej, se ga res splača pogledat 😉 Brezplačen wifi je na razpolago za 30 minut, imajo pitnike za vodo pa tudi vtičnice za polnjenje telefona. No … pa trgovinice in prodajalne hrane. Preživet se da 🙂 Vsekakor pa upoštevaj, da je iz terminala 1, 2 ali 3 do terminala 4 približno 10 minut vožnje z vlakom. Vlak vozi na nekaj minut, tako da če enega zamudiš, bo hitro prišel naslednji 🙂 Povsod po letališču so tudi table, ki ti povedo, koliko hoje (v minutah in kilometrih) imaš do določenega Gate-a, zato si lahko premike znotraj letališča zalo dobro organiziraš.

arhitektura terminala 4, letališče v Madridu

Arhitekturno dovršen terminal 4 na letališču v Madridu

Če greš na ogled mesta Madrid

Bolj zabavna stvar, ki jo lahko narediš med daljšim prestopom, je izlet v Madrid. Po najinem mnenju je potrebno imeti med letoma vsaj 6h časa, da se splača iti v mesto. Pri krajših časih, je preveč hitenja in premalo užitka oz. ogledov.

Časovnica prestopa v Madridu

 • približno 30 minut potrebuješ, da prideš iz letala do izhoda iz letališča – to velja za lete znotraj EU. V primeru, da prihajaš iz kakšne druge države, je treba še skozi kontrolo potnih listov. Čas, ki ga porabiš za to, je odvisen od čakalne vrste, ampak po najinih izkušnjah gre zelo hitro, saj imajo avtomatska vrata in čitalce biometričnih potnih listov. Torej samo prisloniš svoj potni list, pogledaš v kamero in že se sprehodiš na drugo stran.
 • Vožnja do mesta traja od 15 do 40 minut, odvisno od načina transporta in izstopne postaje v centru. Več o tem nekoliko kasneje.
 • Na letališču želiš biti 2h pred odhodom naslednjega letala za lete izven EU oz. 1h pred odhodom, če letiš znotraj Evrope.
PREBERI ŠE  Najina potovalna oprema ali kaj vse sva spakirala za polletno potovanje po Južni Ameriki

Torej, v najdaljšem primeru ti prevoz do in iz mesta ter letališke kontrole poberejo 4,5h.

Vožnja do centra

Letališče ima tako metro linijo, kot tudi avtobuse, zato je obisk centra mesta res enostaven. Metro je sicer najhitrejši način prevoza, ampak da prideš res v center Madrida, bo treba vsaj enkrat, če ne celo dvakrat prestopat. Zato je boljše vzeti avtobus Expres Aeropuerto, ki sicer vozi 40 minut, a te pripelje do postaje Cibeles oz. Atocha. Cena avtobusa je 5€ v eno smer, karto pa se da kupiti kar pri šoferju – z gotovino seveda.

Kam s prtljago

Če imaš veliko oz. nerodno ročno prtljago, ki je med prestopom ne nameravaš nositi s seboj, priporočava, da jo pustiš na železniški postaji Atocha in ne na letališču. Razlog je bistveno nižja cena in veliko različnih velikosti omaric na Atochi.

Ogledi v Madridu

 • Atocha

Že sama železniška postaja Atocha, ki je bila najina izhodiščna točka, je izredno zanimiva. Sama stavba je že zelo stara, saj je bila to prva železniška postaja v Madridu. Kasneje je bila poškodovana v požaru in pred dobrimi 120 leti obnovjena. Danes je zanimiva predvsem zato, ker ima notri v sredini pravo mini džunglo s palmami in tropskimi rastlinami ter vlažnim zrakom.

Atocha, železniška postaja v Madridu s tropskim gozdom

Pazi to džunglo v železniški postaji!

 • Park Retiro

El Retiro Park je gotovo najlepša stvar v Madridu. Prav pravljično lepo je. Romantični pavilijoni, Kristalna palača, vodnjaki, bazen (ribnik), kjer lahko celo najameš čoln in greš veslat … pa seveda vse to zelenje in papige, ki letajo nad glavo. Zveni nerealno, ampak je res.

vrtni pavilijon, steklena hiša, park retiro

Pravljični vrtni paviljoni v parku Retiro

papagaj na drevesu

Papige v drevesu! Kdo bi si mislil, da bova v Madridu namesto golobov videvala papagaje. Noro 🙂

 • Plaza de Cibeles

Še ena kičasto lepa stvar v Madridu je Palacio de Cibeles na Plaza de Cibeles. Gre za izredno lepo modernistično palačo iz belega marmorja, ki je danes sedež mestnega sveta občine Madrid, nekoč pa je bila to stavba glavne pošte. Notri se ne da priti, je pa pogled od zunaj res veličasten, posebno skupaj s fontano pred palačo.

palacio de Cibeles v Madridu

Načičkano lepa palača Cibeles in pozerka Katarina 🙂

 • Plaza de Colon in Kolumbov kip

Če na Plaza de Cibeles pogledate proti severu, navzgor po ulici Paseo de Recoletos, boste ugledali kip Krištofa Kolumba na bližnjem trgu Plaza de Colon. Sam trg po najinem mnenju ni nič posebnega za ogled, zato pot prav do trga ni potrebna. Je pa res, da sva tam jedla najboljše tapase 😉 Torej, za lačne se morda splača iti prav do Plaza do Colon.

 • Puerta del Sol

Trg je znan predvsem po kipu medveda in drevesa, ki je tudi simbol Madrida ter po španski točki nič. Sredi trga namreč stoji plošča, ki označuje središče Španije in je začetek meritev razdalj po Španiji. Recimo, če nekje vidite napis Madrid – Barcelona xy km, je bila ta razdalja merjena od te plošče na Puerta del Sol.

puerta del sol, kip medveda in drevesa

Ikona Madrida: medved in drevo

 • Palacio Real ali kraljeva palača

Če morda niste vedeli, Španija je še vedno kraljevina in zato v Madridu stoji še delujoča kraljeva palača. Palacio Real je  namenjena le za formalne slovesnosti in visoke politične obiske, kraljeva družina pa dejansko ne živi tam, pač pa na obrobju mesta. Španska kraljeva palača je tudi največji tak primerek v Evropi (menda je večja od Buckinghamske palače!). Kdor ima več časa, gre lahko tudi na ogled notranjosti, za tiste, ki pa so samo na hitrem ogledu mesta, pa bo zadostoval le pogled od zunaj.

palacio real madrid

Ogromna kraljeva palača Palacio Real

 • Katedrala Almudena

V neposredni bližini kraljeve palače je madridska katedrala Almudena. Kot veliko cerkva po Evropi, o tudi to gradili nenormalno dolgo – kar 110 let! Tako je bila končana šele nedavno, leta 1993. Zanimivo je, da so gradnjo te katedrale načrtovali že v 16. stoletju, ampak takrat je imela Španija preveč stroškov z osvajanjem sveta (predvsem Amerike) in si gradnje tako mogočne in lepe katedrale, kot bi si jo glavno mesto zaslužilo, niso mogli privoščiti.

PREBERI ŠE  Viza za Egipt

V okolici katedrale in palače je veliko parkov, ki so prijeten kraj za počitek po vsej tej hoji, ki se je je že kar nekaj nabralo do sem. Tudi tukaj so naju preletavali papagaji in dajali občutek, da sva vse prej kje drugje, kot pa v Madridu 🙂

zvoniki katedrale Almudena v Madridu

Katedrala Almudena je med najnovejšimi katedralami v Španiji

 • Plaza de España

Če imaš še viška časa, greš lahko do Plaza de España. Sredi trga je bohoti mogočen spomenik vsem poznanemu španskemu pisatelju Cervantesu – pisatelju romana Don Kihot! Poleg pisatelja je na trgu upodobljen tudi sam Don Kihot na konju in njegov oproda Sančo Pansa. Poleg tega na trgu stoji menda 8. najvišja stavba v Madridu – Edificio España, ki je tudi med bolj ikoničnimi stvarmi Madrida. Midva pa si bova Plaza de España zapomnila po odlični španski omleti, ki sva jo tam jedla. Namig: restavracija Pele-Mele 😉

Povratek na letališče

To pot se da prehoditi v približno 1,5-2h. Za povratek na letališče greš lahko na metro na postaji Plaza España. Do letališča bo treba 2x prestopati, ampak lahko potrdiva, da je madridski metro zelo enostaven za uporabo. Druga možnost je, da  odpešačiš do Plaza de Cibeles (cca 30 minut hoje) in greš tam na avtobus do letališča.

 

Najin prestop v Madridu je bil dolg 8h, kar je bilo ravno prav za tale sprehod. V kolikor imate krajši prestop, naredite manjši krog in spustite kraljevo palačo in katedralo. Če pa imate v Madridu več časa … no potem pa uživajte in si oglejte morda še kakšen muzej (Prado za ljubitelje umetnosti) ali pa si vzemite čas za špansko večerjo (strežba je zelo počasna, zato si je treba čas res vzeti).

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena