Popotniški nasveti za Peru

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Peru je po najinem mnenju najbolj raznolika država v Južni Ameriki in za popotniški žep tudi najbolj prijazna. V Peruju greš lahko tako v amazonsko džunglo, kot tudi v visoke Ande, prekrite z ledeniki. En dan se lahko voziš (ali pa smučaš) po sipinah puščave, drugi dan pa že plavaš pod tropskim slapom. Seveda pa je ena velika posebnost Peruja tudi njegova bogata zgodovina in raznorazni arheološki ostanki. Verjetno vas je za Peru navdušil že ta uvod. Ko pa boste resno planirali svoje potovanje v Peru, pa naj vam koristijo še najini nasveti za Peru.

Več prispevkov o Peruju pa najdete tule: PERU.

perujska ženska s čredo ovac

Nasveti za Peru – pisano in raznoliko državo Južne Amerike

Popotniški nasveti za Peru

Najboljši čas za obisk Peruja

Najboljši čas za obisk Peruja je gotovo njihova sušna doba, ki traja od maja do novembra. Takrat je idealno, večinoma sončno in toplo vreme za obisk Machu Picchu in okoliških izkopanin. Prav tako je takrat idealen čas za gorništvo in trekinge v Cordilieri Blanci na severu Peruja. Edino vreme v Limi (in na okoliški obali Peruja) zna biti takrat bolj kislo in precej megleno vreme. Kot nama je povedal Slovenec, ki živi v Limi: “Tu nekaj mesecev sploh ne vidimo sonca, ves čas je megla.”

Machu Picchu

Machu Picchu, sanje vsakega popotnika

Viza za Peru?

Za Peru Slovenci ne potrebujemo vize. V državi smo lahko v turistične namene do 90 dni. V najinem primeru je bilo tako, da so naju na meji vprašali, koliko časa nameravava preživeti v Peruju. Povedala sva, da približno mesec in pol. Tako nama je policist v potni list dal žig z dovoljenjem za 60 dni v državi.

PREBERI ŠE  Popotniški nasveti za Peru

Finance

Uradna valuta v Peruju je novi perujski sol, krajše PEN. Ko sva bila midva v Peruju (junij 2019) je bila menjava približno 1€ = 3,7 PEN.V Peruju se da kar veliko plačevati s kreditno kartico, ne pa povsod. Rekla bi, da je tako približno 50-50 za plačila s kartico in z gotovino. Številni hostli in hoteli, sploh tisti, ki so na Booking.com in ostalih podobnih portalih, navadno sprejemajo kartice. Prav tako jih sprejemajo tudi v vseh trgovinah. Turistične agencije pa so tako-tako. Nekatere sicer sprejemajo kartice, vendar pa pri tem zaračunajo kar visoko provizijo. Torej, za plačilo vstopnin, nakupe sadja in ostalih stvari na tržnicah in še za kakšno reč, je pametno imeti gotovino.

napis No Hay Visa v peruju. Nasveti za Peru - finance

Velik napis, da ta dan ne sprejemajo kreditne kartice. Ampak, če si se malo pogodil, so jo pa vseeno vzeli. Peru pač 🙂 Nasveti za Peru

Midva nisva nikjer našla menjalnice, ki bi imela dober tečaj za menjavo evrov, zato se nama je bolj splačalo gotovino dvigniti na bankomatu. Po najinih izkušnjah bankomati banke BCP in BBVA nimajo provizije. Najvišji možen znesek za dvig je bil navadno 700 PEN, kar je bilo takrat okoli 180€.

Nastanitve

V Peruju sva imela kar nekaj zanimivih izkušenj z nastanitvami. Npr, v Cuscu sva želela v hostel, za katerega sta nama dve Slovenki povedali, da plačujeta približno 4€ na noč (12 PEN). Ko sva želela ta isti hostel rezervirati preko Booking.com, pa nama je kazalo ceno 12€ na noč. Kar občutna razlika, kajne? No, midva sva potem dobila telefonsko številko in se preko Whatsappa dogovorila z lastnikom, da nama je rezerviral dve postelji, plačala pa sva ob prihodu in sicer 12 PEN, torej 4€.

Najin nasvet je, da – če se da, seveda – nastanitve rezervirate direktno in ne preko posrednikov, ali pa si sobo poiščete na licu mesta.

skupina mladih za mizo, nasveti za Peru - nastanitve

Ena skupinska iz Cusca, kjer smo s Špelo in Kristino spali v hostlu za 12 PEN na noč

Varnost

Ja, varnost je nekaj, o čemer imajo popotniki v Peruju veliko za povedati. Za nevarnega velja predvsem severni Peru, to pomeni od Lime na sever – a le tisti priobalni del, notranjost je načeloma varna. Na jugu Peruja je stanje boljše in midva se nikjer nisva počutila ogroženo. Veliko se govori tudi o oboroženih ropih nočnih avtobusov. Ker sva imela svoj avto, se avtobusov nisva posluževala, zato o tem ne moreva komentirati. Le slišala sva, da se dogaja, zato bodite previdni pri izbiri nočnih avtobusov na bolj turističnih relacijah.

panamerican hwy

Panamaricana v severnem Peruju je znan kot precej nevarna cesta

Na splošno naj velja nasvet: zdravo pamet v roke! Če imate (najet) avto, ga vedno parkirajte na varovanem parkirišču. Ko hodite po mestu, sploh tam, kjer je bolj gneča, pazite na svoje nahrbtnike in žepe. Velika previdnost pa seveda velja ponoči. Preverite, kako boste prišli nazaj do svoje nastanitve in če so predeli, kamor se odpravljate varni.

Hrana v Peruju

Hrana v Peruju je noro dobra in večinoma tudi noro poceni. Kosilo, to je obrok, ki ga restavracije strežejo sredi dneva (12h – 14h) se imenuje Almuerzo in stane okoli 2 – 4€. Sestavljen je iz juhe, glavne jedi in sladice. Navadno je to zelo okusna hrana in zelo poceni. Priporočava! Na tržnicah in ob cestah se prodaja tudi veliko svežega sadja. Če le imate možnost, se ustavite tam in si nakupite izredno poceni in izredno okusno sadje. Mimogrede: Peru je drugi največji izvoznik avokada na svetu. Zato ni čudno, da so tudi avokadi tam vedno zreli, cene pa za nas smešno nizke.

lubenica v puščavi

Malica (lubenica) z razgledom na Laguno de Moron

Perujska kulinarika je na splošno znana kot izjemna. V Limi je več vrhunskih restavracij, kjer za 100€ dobiš večerjo s šestimi hodi. Komur je to zanimivo, naj si sedež v npr. restavraciji Central rezervira več mesecev vnaprej.

Hrana se med severom in jugom države izredno razlikuje. Na jugu Peruja sva midva jedla najboljši lomo saltado (govedina z zelenjavo), na severu pa je bolj znan cheviche (surova riba v omaki), ki nama sploh ni bil všeč. Veliko rajši sva imela jedi, narejene iz zelenih banan (platano). Povosod pa se dobi odlično pijačo “chicha morada” – sladek sok iz rdeče koruze. Če gre kdo v Peru, nama ga lahko prinese 🙂

perujski cheviche

Perujski cheviche

Telefon in internet

Peru ima tako kot vse ostale južnoameriške države, telefonski signal bolj kot ne samo v večjih mestih, na podeželju pa signala kaj hitro zmanjka. Domačini so nama priporočili, da si kupiva sim kartico ponudnika Claro, ki ima najboljšo pokritost. Paket s 3GB in veljavnostjo 1 mesec je stal približno 6€ (15 PEN), vendar pa nama je Claro res nekam hecno in zelo hitro zaračunaval prenos podatkov. V ostalih državah bi bilo to več kot dovolj, v Peruju pa sva morala kar 3x dokupiti nove 3GB. Ne vem, kje je bil problem, samo opozorim vas, da se lahko kaj takega zgodi.

Lonely Planet Peru

Nasveti za Peru

Kot tujec sim kartice ne morete registrirati na svoje ime, vendar pa vas bodo prodajalke načeloma brez težav registrirale na kakšno drugo (svoje) ime.

V Peruju (in tudi ostalih državah Južne Amerike) vsi uporabljajo Whatsapp. Tako posamezniki kot tudi agencije. Zato se res splača, da si naložite to aplikacijo, saj boste tako lahko uredili vse sorte stvari.

Kaj si pogledati v Peruju

Cusco in okolica

Verjetno gre vsak obiskovalec Peruja na ogled Machu Picchuja, ki je res čudovit kraj, vendar precej turističen. Če boste šli v lastni režiji, si lahko preberete najine nasvete na tejle povezavi: Machu Picchu brez agencije. Alternativa Machu Picchu-ju je inkovsko mesto Choquequirao, ki je podobno lepo, le veliko bolj odročno in zato manj turistično. Tudi o tem sva vse napisala zelo podrobno, objava pa je tule: Choquequirao trek. Seveda pa so potem tu še posamične inkovske izkopanine v tako imenovani inkovski sveti dolini (Valle Sagrado). Poudariti je treba, da so vse te vstopnine precej drage, zato (če potujete z manj denarja) dobro premislite, kaj od tega se vam zdi res pomembno videti.

Choquequirao

Choquequirao. Je podoben Machu Picchu, ane?

Obala južnega Peruja

Na obali južnega Peruja je še več izkopanin, vendar ne inkovskih, pač pa od ljudsva Nazca. Najbolj znane so seveda njihove “risbe” v tleh, ki jih poznamo pod imenom Nazca Lines. Poleg tega pa se da videti še številna grobišča tega ljudstva in ostanek njihovih mest.

Nazca lines - opica

Figura opice – Nazca lines

Tisti, ki imate rajši naravo pa boste na tem delu Peruja gotovo uživali ob pogledu na puščavo. Najbolj znana oaza sredi peščene puščave je Huacachina, midva pa sva našla njeno alternativo, Laguna de Moron. Nedaleč se nahaja tudi najvišja sipina na svetu, Cerro Blanco, visoka 2000m. Nanjo se je možno tudi vzpeti, vendar se morate zavedati, da je to vzpon po SIPINI, kar pomeni mehko, drsečo podlago. Priporočava le tistim z veliko kondicije.

Laguna de Moron

Laguna de Moron

Severni Peru

Za ljubitelje gora je obisk gorovja Cordiliera Blanca obvezen. Izhodišče je mesto Huaraz, od tam pa lahko delate enodnevne izlete do različnih lagun, npr. Laguna 69 in Laguna Paron, ali pa se podate na večdnevne trekinge. Nama je bil to eden lepših delov Peruja.

moški in ženska pri laguni 69

Navdušujoča Laguna 69, Cordiliera Blanca.

Za ljubitelje surfanja in peščenih plaž pa bo idealna obala severnega Peruja. Kraja Lobitos in Mancora imata dobre valove in v poletnih mesecih se da tam videti tudi kite. V bližini pa so še nekatere arheološke izkopanine ljudstev, ki so tu živeli pred Inki (npr. najdišče Chan Chan, Sipan in ostali).

ruševine Chan Chan, nasveti za Peru

Chan Chan je bilo nekoč največje mesto v Latinski Ameriki. Nasveti za Peru

Amazonski gozd

Seveda ima Peru tudi amazonsko džunglo. Splošno znano je, da je kraj Iquitos bolj primeren za doživetje življenja ljudi v Amazonskem gozdu. Kraj Puerto Maldonado na jugu Peruja pa je boljši za ogled živali v džungli. Ker Iquitos ni dostopen z avtomobilom, sva se midva odločila za Puerto Maldonado in bila z videnim zelo navdušena. Edino še nasvet tu: če greste v Puerto Maldonado, si vzemite en cel dan, da si tam v mestu poiščete turo za v džunglo. Cene na licu mesta so bistveno cenejše kot pa cene preko spleta!

Papige are na Chuncho claylick, Puerto Maldonado

Papige are na Chuncho claylick v Puerto Maldonado

 

Uživajte v pisani raznolikosti Peruja!

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena