Cordiliera Blanca: 3 čudoviti trekingi, primerni za vsakega

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Cordiliera Blanca na severu Peruja je tako kot Patagonija v Čilu oz. Argentini – raj za pohodništvo, alpinizem in plezanje. Pokrajina s čudovitimi gorami, vsemi zasneženim, prekritimi z ledeniki. Spodaj pa se skrivajo ledeniške lagune, ki so najlepših modrih in turkiznih barv. Vsi ljubitelji narave in pohodništva, ki pridejo v Peru, se navadno odpravijo sem. Pojavi pa se vprašanje, kaj lahko »navaden« pohodnik, torej tak, ki ni alpinist, sploh vidi in kam se lahko v Cordilieri Blanci vzpne. Tole so najini 3 čudoviti trekingi v Cordilieri Blanci, ki jih priporočava vsakemu in so niso preveč zahtevni.

moški in ženska pri laguni 69

Navdušujoča Laguna 69, Cordiliera Blanca.

Osnovne informacije

Večina Cordiliere Blance je pod zaščito nacionalnega parka Huarascaran, za katerega se plača vstopnino, ki znaša 30 solov (8€) na dan, laguna Paron (več o njej spodaj) pa stane še dodatnih 5 solov (1,35€). Baza za obiske tega parka in okoliških lagun je navadno kraj Huaraz, ki ima največ ponudbe za turiste (hostle, turistične agencije, trgovine).

Cordiliera blanca trekingi

Cordiliera Blanca: trekingi in čudoviti razgledi. To je to. Užitek popoln.

3 čudoviti trekingi v Cordilieri Blanci, Peru

1.) Laguna Churup

Čas hoje: 2,5h

Višinska razlika: 660m

Laguna Churup se imenuje tudi »Laguna sedmih barv«. Tudi tokrat ne vem, kje so jih našteli 7, gotovo pa ima vsaj tri barve. Namreč sama laguna je temno modra, ob robovih, na obrežju pa vidimo rumeno in prelivajočo zeleno barvo. Ne glede na število barv je laguna zelo lepa.

laguna churup, cordiliera blanca peru

Laguna Churup. Koliko barv naštejete? Jih je 7?

Vzpon se začne na 3800m v kraju Pitec, potem pa se pot ves čas enakomerno strmo dviguje proti laguni, ki je na višini 4450m. Na koncu, tik pred laguno se pot razcepi. Ena gre v smeri Mirador Laguna Churup, druga pa v smeri Campamento Churup. Priporočava, da izberete levo pot do miradorja. Ta je lažja. Namreč tista mimo kampa (campamento) vas pripelje do slapu, ob katerem je potem treba plezati do lagune.

2.) Laguna 69

Čas hoje: 3h

Višinska razlika: 770m

Laguna 69 je verjetno najbolj »instagramabilna« laguna v Peruju. Barva vode je res lepa turkizna, jezero pa je obdano z visokimi gorami, prekritimi z ledenikom.

laguna 69, cordiliera blanca, peru

Laguna 69

Vzpon se začne na cesti, ki prečka nacionalni park Huarascaran, blizu kampa Llanganuco. Pot najprej vodi preko pašnikov po dokaj položni pokrajini, potem gre mimo nekaj manjših lagun, na koncu pa se pot strmo vzpne na ledeniško moreno do Lagune 69 na 4600m. Laguna je zelo obljudena, zato priporočava, da z vzponom začnete dovolj zgodaj, sicer boste hodili v koloni. Midva sva bila pri laguni že ob 9h zjutraj in sva bila tam sama. Nazajgrede pa sva srečala preko 50 ljudi (Rok jih je štel!).

modrina lagune 69
Barve, nore barve Lagune 69
Na poti proti Laguni 69
jeleni na poti do lagune 69
družba na poti: jelenjad

Na poti do izhodišča za to laguno je zelo prijetna pivnica Sierra Andina z odličnim pivom in lepim razgledom. Tik pred izhodiščem pa sta še dve laguni: Laguna Orkoncocha in Laguna Chinan Cocha. Obe prav tako čudovitih, zelenih oz. smaragdnih barv in vredni obiska.

3.) Laguna Paron

Čas hoje: 2h

PREBERI ŠE  La Ruta de los 7 Lagos (argentinska sedmera jezera)

Višinska razlika: 50m

Laguna Paron je najina najljubša in najlepša laguna v Cordilieri Blanci. Barva vode je tako zelo turkizna, v ozadju pa so najlepši hribi. Res, za dol past lepo! Hkrati je Laguna Paron tudi najlažje dostopna, saj je do nje speljana cesta.

laguna paron v cordiliera blanca - trekingi

Čudovita in najlepša Laguna Paron

Treking, ki ga priporočava, pa vas pelje ob celotni dolžini lagune na drugo stran. Izhodišče je torej parkirišče pri laguni Paron, potem pa sledite poti ob levi strani lagune vse do drugega konca. Višina lagune Paron je 4300m, a ob njej hodite bolj ali manj po ravnem, zato je to najlažji izmed treh trekingov.

moški in ženska na bregu lagune Paron

Peru naju je zelo navdušil s svojo raznolikostjo in lepoto. Sploh laguna Paron

Možno je pot nadaljevati še naprej do Lagune Artesoncocha oz. še višje do neimenovane lagune, v kateri se zaključuje ledenik. A ta del je kar precej zahteven, strm, cilj pa je na 4800m. Midva sva imela namen iti vse do tja, a so nama pot preprečili divji biki na koncu lagune Paron. Kakorkoli, tudi tale »sprehod« ob celotni Laguni Paron je božanski in se ga splača izvesti.

laguna paron

Razgled z najinega kampa ob Laguni Paron

Bonus: Termas Chancos

Potem, ko človek prehodi vse te pohodniške poti, se prileže malo razvajanja. V bližini kraja Huaraz se nahajajo zanimive naravne terme, Termas Chancos. V svoji ponudbi imajo jamsko savno ter vroče kopeli, katerim se lahko dodajo zelišča. Nama je bila najbolj zanimiva njihova jamska savna. Namreč to je jama, skopana v vroče skale. Notri potem vržejo en čeber vode, da nastane sopara in ta-da! Imamo savno. Vročino priskrbi termalna aktivnost pod skalami, ki skale tako zelo segreje, da je naravna temperatura savne, brez ogrevanja, okoli 50°C.

termas chancos, peru

Priprava kopeli z vrelo termalno vodo

Opozorilo: višinska bolezen!

Čeprav po razgledih Cordiliera Blanca rahlo spominja na Patagonijo pa je treba omeniti eno veliko razliko: v Cordilieri Blanci so vse stvari na visoki nadmorski višini. Že kraj Huaraz, izhodišče, je na višini 3000m, vse lagune in vsi trekingi pa nas peljejo le še višje. Pomembno je, da si človek vzame kakšen dan ali dva za aklimatizacijo v Huarazu, morda opravi kakšen lažji aklimatizacijski vzpon (super je vzpon do lagune Wilcacocha), šele potem pa gre hodit do teh sicer čudovitih, a visokoležečih lagun. Višinska bolezen ni hec in ima lahko resne posledice. Več o višinski bolezni piše v objavi VIŠINSKA BOLEZEN – kako jo preprečiti? Dajte svojemu telesu čas, da se na višino privadi.

pohodnica ob laguni paron

Pot ob Laguni Paron ni zahtevna, saj gre po ravnem. A vseeno je to na 4000m, zato je vsak korak napor.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena