5 najlepših izkopanin v Sacred Valley (Inkovski sveti dolini)

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Sacred Valley ali Valle Sagrado po špansko oz. inkovska sveta dolina po slovensko je dolina pod mestom Cusco v Peruju, polna izjemnih arheoloških ostankov iz časa Inkov. Tam najdemo inkovske utrdbe, ceremonialne prostore, toplice, soline … ki se raztezajo po celotni dolini vse do Machu Picchu. Če imate možnost, priporočava, da si Inkovsko sveto dolino pogledate preden greste na Machu Picchu, saj izkopanine tu predstavljajo odličen uvod v Machu Picchu.

perujska ženska s čredo ovac in gorami v ozadju

Vsakodnevno življenje v Sacred Valley

Sveta dolina ima res ogromno arheoloških ostankov, ampak tisti najbolj zanimivi so: Sacsaywaman, Ollantaytambo, Pukapukara, Q’enqo, Tambomachay, Tipon, Piquillacta, Pisac … Vstopnica za vse te kraje je ena in se imenuje BTC (Boleto Turistico del Cusco). Pokriva vse zgoraj naštete izkopanine ter še nekaj muzejev v Cuscu. Skupaj 16 lokacij. Cena je 130 solov (35€) in velja 10 dni. Obstajajo tudi parcialne vstopnice, ki zajemajo le del znamenitosti in so veljavne le dan ali dva, stanejo pa le 70 solov (19€) – več informacij o vstopnicah najdete tule. Midva sva vzela kar BTC in si potem ogledala prav vse izkopanine, za kar sva potrebovala 3 dni ter še en dan v Cuscu. V kolikor nimate toliko časa in volje, sva za vas pripravila izbor 5 najlepših inkovskih izkopanin v Sacred Valley. Če vprašate naju, je teh 5 res vrednih obiska.

inkovski zid

Natančnost Inkov pri gradnji naju je popolnoma navdušila

5 najlepših izkopanin v Sacred Valley (Valle Sagrado)

Sacsaywaman

Največja izmed inkovskih utrdb v okolici Cusca in tudi v neposredni bližini mesta, direktno nad mestom Cusco je “sexy woman”, kot se izgovori ime utrdbe. Sem so se zatekli Inki, ko so Španci vdrli v mesto in od tu poskusili ponovno osvojiti svojo prestolnico. Žal neuspešno. Španci so pregnali Inke dalje v Sacred Valley, porušili utrdbo in iz nje odnesli, kar se je dalo. Ostali so le najtežji in največji zidaki, ki jih Španci niso mogli premakniti. Tudi če zveni, da na Sacsaywaman ni kaj dosti za videti, vam lahko zatrdiva, da so ostanki utrdbe dih jemajoči. Tu sva prvič videla, kako natančno so Inki klesali kamenje in kako ogromne skale so uporabili za obzidje. Največji kamen je visok preko 6m, najtežji pa tehta preko 200 ton.

sacsaywaman

Pogled na celoten kompleks Sacsaywaman

Tipon

Tipon ima odlično ohranjene vodne kanale. Res je lepo videti, kako zelo so se Inki potrudili, da so vodo speljali po terasah navzdol. Rok je bil popolnoma navdušen nad natančno in čutečo inkovsko arhitekturo. Velika prednost Tipona je tudi, da je nekoliko odmaknjen (iz poti) od glavnih atrakcij v Inkovski sveti dolini (Sacred Valley) in zato zelo neturističen. Midva sva bila v kompleksu popolnoma sama. Podobno lepo ima vodo speljano tudi Tambomachay (kjer naj bi Inki imeli obredne toplice), le da je bistveno manjši kompleks in bolj obljuden.

Vodni kanali v Tiponu, Sacred Valley

Vodni kanali v Tiponu

Pisac

V kraju Pisac je še ena inkovska utrdba, ki naju je navdušila predvsem z izredno strmimi terasami in ogromno količino le teh. Inkovsko naselje se je raztezalo preko celotnega hriba, vse dol do reke, kar je kar konkretnih nekaj sto višinskih metrov. Tudi Pisac veliko ljudi na turi po Sacred Valley izpusti in si rajši ogleda ruševine utrdbe Ollantayambo, za katero se ve, da je bila zadnja inkovska utrdba, po tem, ko so Inki zbežali iz Cusca. V Ollantayambu so enkrat celo premagali Špance, vendar so se le-ti potem kmalu vrnili z večjo vojsko in Inke pobili oz. pognali v beg. Kakorkoli zanimivo zveni Ollantayambo, je Pisac po obliki zelo podoben, veliko manj obljuden in zato nama ljubši.

pisac

Pisac z neskončno terasami

Moray

V Morayu naj bi Inki imeli eksperimentalno farmo. Namreč, tam so v vrtači zgradili koncentrične terase, na katerih so potem preiskušali vzgojo in pridelavo različnih pridelkov. Ker je bila temperatura znotraj vrtače na vsakem nivoju, na vsaki terasi drugačna, so lahko na nek način simulirali pogoje na različnih višinah v gorah. Priporočava, da Moray obiščete sredi dneva, ko sonce sije direktno v koncentrične terase in ne dela neprijetne sence.

Koncentrične terase v Moray, Sacred Valley

Koncentrične terase v Moray

Soline Maras

Te starodavne inkovske soline delujejo še danes in še danes tu pridobivajo sol iz izredno slanega potočka. Celo pobočje soteske je polno kristalizacijskih bazenčkov in od blizu se da videti, kako še danes, na enak tradicionalen način tu pridobivajo sol. Za naju je bil to eden boljših razgledov. Vstopnina ni vključena v BTC, ampak stane le dodatnih 10 solov (2,5€).

soline maras

Soline Maras zasedajo celo pobočje hriba

Za naju je bil ogled Inkovske svete doline (Sacred Valley) obvezen del obiska Peruja. Videti, kako visoko razvita in inženirsko napredna civilizacija so bili Inki, je bilo naravnost navdušujoče. Predstavljati si ne moreš, kako so Inki tako zelo natančno oblikovali kamenje, kako so potem te ogromne skale pripeljali na današnje mesto in kako jim je uspelo, da vsak kamen točno paše na svoje mesto. Res, dih jemajoče. Obisk Sacred Valley priporočava vsakemu, poglejte si vsaj zgoraj naštetih 5 ostankov, če imate čas, pa še kakšnega več.

moški in ženska v solinah maras, sacred valley

Ogled Sacred Valley naju je čisto navdušil nad Inki in njihovimi inženirskimi sposobnostmi.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena