8 stvari, ki jih morate vedeti pred poletom nad Nazca Lines

Nazca lines so precej nenavadne črte, geometrijske oblike in risbe v puščavskem pesku na jugu Peruja – v okolici kraja Nazca. Še danes ni popolnoma jasno, kako so antične kulture s preprostim orodjem in znanjem, naredile nekaj tako fascinantnega. In ravno ta mističnost ter razsežnost poslikav privlačita turiste na ogled Nazca lines. Ker so to res velike risbe na tleh, se jih da dobro videti le iz zraka. To pomeni, da je edini način za ogled Nazca lines prelet z letalom. Ravno ta letala pa so kar precej na slabem glasu kar se tiče varnosti in prijetnosti poleta. Zato sva za vas zbrala nekaj stvari, ki jih morate vedeti pred poletom nad Nazca lines.

Nazca lines - opica

Figura opice na puščavskih tleh južnega Peruja

8 stvari, ki jih morate vedeti pred poletom nad Nazca Lines

1.Kaj sploh so Nazca lines?

Najprej nekaj osnov: Nazca lines je skupina tudi kilometer dolgih črt, več sto metrov velikih geometrijskih oblik in živalskih figur. Vse to je narisano na puščavskih tleh v bližini mesta Nazca na jugu Peruja. Tu je pred približno 1500 leti živelo ljudstvo Nazca in ugiba se, da so črte in figure risali kot znamenje za bogove in prošnjo za več dežja/vode. To je seveda le hipoteza, lahko, da so imeli v resnici čisto druge razloge – nekateri radi verjamejo, da so bili ti simboli namenjeni vesoljcem 🙂

Črte in oblike ni bilo težko narisati v pesek. Namreč tla so tam sestavljena iz svetle mivke spodaj, čeznjo pa ležijo temnejši sivi kamenčki. Ko te kamenčke umakneš, se pokaže mivka. Tako so predstavniki ljudstva Nazca črte lahko naredili kar z motiko, brez hujših naporov. Bolj pomembno je vprašanje, kako so vedeli, kaj sploh rišejo v mivko. Namreč s tal se figur ne da videti! To pa ostaja odprto za nadaljno debato.

nazca lines črte

Vidi se “navadne” ravne črte, kot tudi zanimive oblike živali (kit)

2.Polet je varen

Sedaj pa k poletu preko Nazca lines. Do pred nekaj leti je veljalo, da je polet preko Nazca lines lahko zelo nevaren, da so letala dotrajana in nestabilna. Tudi nekaj nesreč je bilo, celo s smrtnimi žrtvami. Ampak potem so se stvari uredile, veliko letalskim družbam so vzeli dovoljenje za letenje in sedaj redno pregledujejo, kdo izpolnjuje varnostne standarde. Torej, strah je odveč. Polet preko Nazca lines je varen.

letalo za polet preko nazca lines

Letala so zelo majhna in polet je precej tresoč. Ampak se preživi

3.Tablete proti slabosti so priporočljive!

Letala so zelo majhna – za okoli 10 ljudi. Letijo tudi relativno nizko, na višini okoli 800m nad tlemi. In najpomembnejše: zato, da vsi potniki vidijo črte in figure Nazca lines, se letalo nad vsako figuro dvakrat močno nagne in naredi oster zavoj – enkrat za potnike na levi strani in enkrat za potnike na desni strani. Vse to skupaj gotovo ni prijetno za želodec. Midva načeloma nimava težav s slabostjo med vožnjo, ampak tokrat sva pa vseeno vzela zdravila proti slabosti. In lahko potrdim, da je bila to pametna odločitev. Tresenje letala in ostri zavoji so bili neprijetni in brez tablete gotovo ne bi prišla z letala tako nasmejana.

ženska na letalu s slušalkami

Moj pogled govori: “ojej, samo da ne bom bruhala!”

4.Cena leta je relativna stvar

Polet preko Nazca lines ni ravno poceni, vendar pa tudi ni nujno, da je drag. Cene se gibajo okoli 100 USD, če rezervirate preko spleta pa vse do 55 USD, če se spogajate na licu mesta. Midva sva prišla kar direktno na letališče na želeni dan poleta in takoj naju je našel agent letalske družbe AeroSantos, ki je potreboval še 2 osebi, da zapolni letalo. Dogovorili smo se za 55 USD po osebi in čez eno uro, ko se je megla dvignila, sva že letela. Tudi sicer so cene na letališču nekoliko nižje kot pa na spletu. Načeloma ima vsaka letalska družba na letališču svoje okence in tam ponuja 35-minutni let za 70 USD. Kar je več, boste preplačali, kar je manj, ste se dobro dogovorili 🙂 Poleg te cene, pa je obvezno še plačilo letališke takse, ki znaša 30 solov (okoli 8€) na osebo.

Pajek - nazca lines

Tudi pajka so narisali v tla

 

5.Najboljši čas za polet preko Nazca lines je zjutraj

Pravijo, da je zjutraj vidljivost najboljša in turbolenc najmanj. V primeru, da je zjutraj megla, pa letala ne vzletajo, pač pa počakajo, da se megla dvigne. Torej z rezervacijo jutranjega poleta ničesar ne zamudite. Midva sva imela let ob 9h zjutraj in se nad vidljivostjo ne moreva pritoževati, prav tako pa ni bilo težav s turbolenco.

kolibri - nazca lines

Risba kondorja

6.Čakanje na polet je nekaj normalnega

Čas poleta nad Nazca lines je zelo fleksibilen. Tudi če rezervirate več mesecev vnaprej svojo uro, bo zelo verjetno, da ne boste vzleteli točno. Pač, to je Peru in vse poteka malo bolj sproščeno. Pa seveda tu velik faktor igra tudi jutranja megla. To pomeni, da se bo še tako zgodnji let (npr. ob 7h) prestavil na okoli 9h ali 10h, ko se megla dvigne. Posledično se zamaknejo vsi odhodi. Videla sva veliko ljudi, ki se se jezili, zakaj še niso na vrsti, da se jim bodo porušili plani za tisti dan itd. Najin nasvet: ne delajte si drugih fiksnih planov za dan, ko imate polet nad Nazca lines. Nikoli ne veste, kako pozno boste na vrsti, pa tudi kako hudo vas bo polet zdelal. Midva sva bila totalno izžeta in zaspana še cel dan. Deloma so k temu pripomogle tablete proti slabosti, deloma pa najbrž tudi vsi tisti ostri zavoji z letalom.

pes - nazca lines

Res je vredno iti na polet preko Naza lines. Takih oblik v puščavskem pesku ne vidiš kar tako. Tole je pes na sliki, če se ne opazi 🙂

7.Na tehtnico, prosim!

Ne bodite presenečeni, ko vas bodo ob registraciji na letališču prosili, da stopite na tehtnico. Ker so letala tako zelo majhna, je pomembno, da so enakomerno obtežena. Zato vse potnike stehtajo in jih potem glede na težo razporedijo na sedeže v letalu. Nama se je zdelo čisto fino, da sva končno po pol leta izvedela, če sva se kaj zredila 🙂

risba človeka nazca lines

Najbolj zanimiva risba: človek ali vesoljec?

8.Pojdite! Polet preko Nazca Lines je super!

Midva sva kar nekaj časa razmišljala, če bi šla na polet ali ne. Sploh, ko sva brala po spletu toliko slabih stvari, naju je kar malo minilo in sva bila odločena, da greva le na razgledni stolp. Slednji stane občutno manj (le približno 3€), pa tudi ni bojazni, da bi strmoglavila ali da bi nama bilo grozno slabo. No, pa sva se na koncu premislila in šla na polet. Rečeva lahko, da je definitivno vredno. Kopilot je bil hrakti tudi naš vodič in nam je vsako figuro pokazal, opisal, razložil najverjetnejši pomen in njeno velikost. Na srečo nama ni bilo slabo (moj največji strah je bil, da bom bruhala na letalu), varno in v enem kosu smo po ogledu pristali, vmes pa sva videla res fenomenalne figure v puščavskih tleh.

opazovalni stolp za Nazca lines

Z opazovalnega stolpa se vidi le 3 figure: drevo, roki in kuščarja

Če vas bo kultura ljudstva Nazca po poletu še bolj navdušila, priporočava, da si ogledate še akvadukte na obrobju mesta ter bližnje arheološko najdbišče Chauchilla s številnimi mumijami iz tistih časov.

Preberi si še

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
NE ZAMUDI NOVE OBJAVE
ENKRAT NA TEDEN BOŠ DOBIL OBVESTILCE O NOVIH OBJAVAH
Pošlji
Izpišeš se lahko kadarkoli.
close-link