Kako preživeti v hostlu?

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Ahhh, ti hostli. Ponujajo poceni prenočišče in veliko družabnega življenja – zato jih večinoma izberemo. Ampak poleg tega so hostli lahko glasni, umazani, neprijetni, ostali popotniki niso najbolj družabni ali prijazni … jah, hostli so blagoslov (za denarnico) in prekletstvo (za živce).

Na potovanju po Južni Ameriki večinoma kampirava, a v mestih to načeloma ni mogoče, zato se takrat posluživa “udobja” hostlov. Predvsem zato, da sva na varnem, da lahko napolniva vso elektroniko, opereva obleke in pa da srečava še druge popotnike in dobiva zanimive ideje, kam potovati, kaj si pogledati … Žal pa ni vedno vse super in drugi popotniki niso najbolj olikani. Kolikokrat se nama je že zgodilo, da sva komaj čakala, da pobegneva iz kakšne sobe. Da se bo vam to ne bo dogajalo, sva spisala seznam stvari, brez katerih ne hodite v hostel in dodala še nakaj nasvetov za čim bolj udobno in prijetno bivanje.

hostel stayokay rotterdam

Eden lepših hostlov do sedaj: Cube House hostel Rotterdam

 

5 predmetov, brez katerih rajši ne hodite v hostle:

Čepki za ušesa

Prva in najpomembnejša stvar za normalno bivanje v hostlu so čepki za ušesa. Kolikokrat se zgodi, da imaš cimra, ki smrči ali pa je soba obrnjena na prometno ulico, kjer se celo noč mimo vozijo tovornjaki. Ne vem za vas, ampak zame je najhujša nočna mora, če me nekdo zbudi s svojim smrčanjem.

čepki za ušesa in obrazna maska za lažje bivanje v hostlu

Nikoli ne grem v hostel brez čepkov za ušesa.

 

Pokrivalo za oči oz. obrazna maska

V skupnih sobah je težava tudi, da ljudje ponoči prihajajo in odhajajo. Nekdo bo žural celo noč in potem ob svoji vrnitvi gladko malo prižgal luč v sobi. Ali pa okna nimajo zaves in ne želiš, da te jutranje sonce vrže pokonci na vse zgodaj. Obrazna maska te reši, lahko je to tista, ki jo dobiš na letalu 😉

Jaz sem glede tega zelo občutljiva in se zbudim že ob najmanjši svetlobi. Največja težava je bila spati v Uppsali (Švedska), ki sem jo obiskala junija, ko so dnevi tam najdaljši. Brez maske za oči, bi verjetno spala le kakšno uro na noč, tako pa mi je nekako uspelo spati celo do 6h zjutraj 🙂

soba v hostlu HI Niagara Falls

Lepa, svetla sobica v hostlu HI Niagara Falls.

 

Čelna svetilka

Da nisi tista neotesana oseba v sobi, ki sredi noči prižiga luč, je pametno imeti svojo čelno svetilko ali bralno lučko. Za obzirnost do drugih.

Čelna svetilka je vedno priročna za v hostle ali tudi za kampiranje, trekinge …

Ključavnica

Pogosto so v hostlih na voljo omarice za osebne stvari, redko pa dobiš poleg še ključavnico. Zato priporočava, da s seboj nosite majhno »žabico«, ključavnico s katero lahko tako omarico zaklenite in svoje vredne predmete shranite na varnem.

ključavnica v hostlu

Ključavnica je ključna za varno shrambo vrednih predmetov

Natikači

Kopalnice v hostlih znajo biti sumljivih higienskih standardov, zato priporočava uporabo natikačev tudi pod tušem. Da so noge vedno na čistem in toplem ter ne pobereva kakšnih glivic.

Ipanema hawaians natikači

Vedno z natikači pod tuš!

Najinih 5 nasvetov za lažje bivanje v hostlih:

  • Ne puščaj svojih stvari nikjer!

Mimogrede si bo kdo sposodil tvojo brisačo, ki jo sušiš na svoji postelji, ali pa polnilec za mobitel … Pripetljaj iz Montevidea, kjer sva bila nedavno: po tuširanju sem svojo brisačo obesila na obešalnik na svoji postelji in šla na zajtrk. Ko sem prišla nazaj v sobo, je bila brisača še bolj mokra kot prej. Seveda si jo je tipček, ki je spal na pogradu pod mano, gladko malo sposodil. Lahko si mislite, kako besna sem bila, on pa se je delal, da me ne razume. Jeziti se znam tudi po špansko 😉

PREBERI ŠE  Kako dobiti vračilo denarja za odpoved potovanja

dnevna soba hostla Punta del Este

  • Poizvedi, kdaj čistijo kopalnice in se pojdi tuširat takoj po tem, da imaš najboljše pogoje in najbolj čisto kopalnico.

Ko sem v hostlu v Montevideu ugotovila, da čistilka zjutraj ob 8h očisti kopalnice, sem si vsako jutro nastavila budilko in se šla prva tuširat 🙂

  • Hrano v skupnem hladilniku zapakiraj v škatlo oz. tako, da se čim manj vidi, kaj je notri.

Namreč, mogoče bo kdo lačen ali pa mu bo zadišal ravno tvoj jogurt. Nama so na primer v hostlu v Barceloni odnesli neko posebno omako, ki si jo je Rok kupil za domov. Kljub temu, da je bila na polici s številko najine sobe in podpisana.

  • Če potujeta 2 skupaj, si izberita postelje tako, da spita na istem pogradu.

Eden spodaj, drugi zgoraj. S tem se izogneta težavam, da bi nekdo tuj ponoči plezal mimo tvoje glave na zgornjo posteljo, odlagal stvari na tvojo blazino itd. Hkrati pa si zagotovita, da imata predale, prostor pod posteljo, vtičnice, police … zase. Tisti, ki spi zgoraj pa ima na ta način nekako zagotovljeno, da mu kakšen tujec ne bo tresel postelje, ko si bo sredi noči k sebi pripeljal punco iz bara.

Ja, vse to se nama je že zgodilo. V hostlu v Rigi sem cel teden spala nad nekim Portugalcem, ki si je v Rigi našel svojo ljubezen in vsako noč sem se zbujala ob ritmičnem premikanju postelje (saj veš, kadar se trese spodnji del, se bo tudi zgornji), hkrati pa sem v enem »party« hostlu v Argentini videla, kako je nekdo odložil prižgano cigareto na tujo posteljo, medtem, ko je iskal novo steklenico pijače.

Najboljše je sicer, ko imaš poceni skupno sobo sam zase 🙂 To se nama je zgodilo v Stayokay hostlu v Rotterdamu

  • Ne pričakuj preveč. Hostli so poceni z razlogom.

Boljše je imeti nizka pričakovanja in biti nad hostlom navdušen, kot pa pričakovati preveč in biti čisto razočaran. Naju je daleč najbolj navdušil hostel HI Niagara Falls v Kanadi, ki je bil res nadpovprečen, slabih pa rajši ne bi naštevala 😉

  • Bodi odprt za nova poznanstva.

Bistvo hostlov je druženje z ostalimi popotniki. Zberi pogum in pristopi k ljudem, jih vprašaj za nasvet, se predstavi itd. Iz tega se lahko razplete dolg pogovor, če najdete skupni jezik, nova poznanstva, izmenjava izkušenj itd. Midva sva na najinem prvem samostojnem potovanju v London, leta 2009 spoznala Korejko Soyeon, s katero smo še danes v kontaktu in res upam, da jo enkrat tudi obiščeva. Presneto, tale Koreja se nama kar izmika iz potovalnih načrtov 🙂

Skupinska slika z Brazilci, Kolumbijci, Bolivijci, Argentinci …

Na čim manj slabih izkušenj s hostli in na veliko novih poznanstev.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena