Mestni vodnik: Montevideo, Urugvaj

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Montevideo je glavno mesto Urugvaja in se nahaja le en skok stran od Buenos Airesa. Zaradi bližine in podobnosti kulture se Montevideo dostikrat omenja kot “mlajši brat Buenos Airesa” ali pa bolj umirjena in dražja različica Buenos Airesa. Slednje definitivno lahko potrdiva. Če bi za ogled Buenos Airesa potrebovali več dni, si Montevideo z lahkoto ogledate v enem. Priznava pa tudi, da paše premik iz Buenos Airesa v Montevideo, da se stvari malo umirijo in da človek lahko zadiha.

Kako do Montevidea?

Montevideo je relativno majhno mesto (za južnoameriške standarde), zato je bolj težko verjetno, da boste našli ugodne letalske karte iz Evrope. Če že, tja leti Iberia iz Madrida, tako da mogoče se pojavi kakšna akcija. Načeloma pa priporočava let do Buenos Airesa, od tam pa z ladjo čez reko Rio de La Plata. Možnosti sta dve: ali vzamete direktni trajekt iz Buenos Airesa do Montevidea, ali pa vzamete trajekt do kraja Colonia del Este (v Urugvaju), od tam pa z avtobusom nadaljujete do Montevidea.

montevideo

Montevideo – bistveno manjša verzija Buenos Airesa

Kako po Montevideu?

Montevideo je dokaj majhno mesto, zato za ogled starega centra javnega prevoza ne boste potrebovali. Vse je namreč na dosegu roke in z lahkoto se sprehodite po mestu.

Po Montevideu vozijo tudi avtobusi, ki so kar precej zanesljivi. Ena vožnja stane 38 UYU (urugvajskih pesov, kar je približno 1€), plačate pa lahko kar direktno šoferju oz. sprevodniku. Za orientacijo po mestu in informacijo, kateri avtobus pelje v vašo smer, priporočava kar uporabo GoogleMaps – za naju se je ta navigacija odlično izkazala.

Za premike na daljše razdalje po mestu ali pa nočne vožnje pa je tu Uber, ki znotraj mesta deluje odlično.

Lahko se gre po mestu tudi s kolesom, razen če ni navezan na vrata 🙂

Kje in kaj jesti v Montevideu?

Urugvaj ima zelo podobno kulturo kot Argentina, zato ne preseneča, če imajo tudi zelo podobno hrano.

Tipična urugvajska hrana je govedina na žaru, steaki, klobase, reberca, notranji organi … Kar jih razlikuje od Argentine je sendvič, imenovan chivito. Gre pravzaprav za burger, le da je v sredini steak in ne mleto meso. Okoli steaka pa so naloženi sloji solate, sira, paradižnika … Torej, chivito, to je treba poskusiti 😉

chivito

Chivito!

Izredno prijeten kraj, kjer se da dobiti veliko tipične urugvajske hrane je Mercado Ferrando. To je pokrita tržnica, kjer so sedaj samo še restavracije in rahlo spominja na našo odprto kuhinjo. Odlična hrana, lično urejeno, ampak tudi kar precej drago. Vendar pa je itak cel Urugvaj izredno drag v primerjavi z ostalimi južnoameriškimi državami.

Mercado Ferrando

Mercado Ferrando, super kraj za kosilo v Montevideu

Dulce de leche je karamelni namaz, ki ga jedo po celi Argentini in Urugvaju. Znamka Conaprole je urugvajski proizvajalec dulce de leche in tudi Argentinci se bodo strinjali, da je to najboljši dulce de leche, kar so jih kdaj jedli. Torej: v supermarketu poiščite dulce de leche znamke Conaprole, kupite si nekaj kosov kruha in poskusite to “čudo”.

PREBERI ŠE  Načrt potovanja Bolivija in Čile

Kje spati v Montevideu?

Za turista je najbolj priročno spati v starem delu mesta, to je Montevideo Viejo. Tam imate pri roki vse glavne znamenitosti mesta, bare, restavracije, javni prevoz … edina težava je parkiranje, saj na ulicah ni ravno varno, parkirišča pa so draga. Zato priporočava tistim, ki boste potovali z avtomobilom, da si poiščete nastanitev z lastnim parkiriščem.

hostel el viajero montevideo

HI hostel El Viajero v Montevideu

Midva sva v Montevideu bivala v HI (Hosteling International) hostlu El Viajero, ki je hostel v centru vsega dogajanja. Če želite spoznati veliko ljudi in se veliko zabavati, je to kraj za vas. Namreč, v hostlu so imeli praktično vsak dan organizirano kakšno dogajanje, igre, zabave … tudi zasnova hostla je taka, da je v sredini velik skupen prostor za druženje, sobe pa so razporejene naokoli.

Kaj početi v Montevideu?

Montevideo je majhno mesto in ne ponuja tako zelo veliko stvari, kot jih sosednji Buenos Aires. A vseeno, nekaj pa je za videti 🙂

Stari Montevideo (Montevideo Viejo)

Za ogled starega dela mesta priporočava Free Walking Tour. Midva sva se udeležila ogleda v organizaciji agencije Curioso in lahko potrdiva, da je bila to zaenkrat daleč najboljša izkušnja takega ogleda mesta. Izvedela sva veliko o zgodovini in kulturi Urugvaja ter sproti videla številne zanimive stavbe.

vodič free walking tour

Free walking tour je bil odličen uvod v Montevideo

Izpostavila bi Mavzolej Artigasa (Mausoleo al Artigas), ki stoji sredi glavnega trga v centru mesta in je kot stavba izredno fotogenična. Zgodba o generalu Artigasu in tem mavzoleju pa je kar precej hecna. Artigas je bil vojaški general, ki se je odločil Urugvaj odcepiti od Argentine, hkrati pa ga je želel priključiti Braziliji. Zaradi slednjega so ga ostali veljaki takratnega časa želeli usmrtiti, zato je pobegnil v Paragvaj, kjer je ostal do svoje smrti. Zakaj je torej Artigas taka ikona, tak ideal Urugvaja? Kot heroja so ga razglasili v času diktature v 70tih letih prejšnjega stoletja. Ker diktator je pač potreboval nekaj oz. nekoga, ki bo narod združeval in povezoval. Tako so zgradili ogromen mavzolej in dali prepeljati Artigasove posmrtne ostanke vanj.

mavzolej Artigas

Artigasov mavzolej ima stalno stražo

Parque Rodo

Parque Rodo je ogromna zelena površina praktično sredi Montevidea. Poleg parka samega zajema tudi področje celega golf igrišča, na drugi strani pa je kampus in številne fakultete. Med študijskim letom je tam prijetno za poležavanje v travi in opazovanje urugvajskih študentov, v poletnih mesecih pa je park predvsem kraj za ohladitev, sprehod in rekreacijo. Včasih je bil del parka tudi naravno plezališče, ki pa je na najino veliko razočaranje sedaj zaprto.

S trajektom čez reko v Buenos Aires

Če še niste izkusili mestnega utripa Buenos  Airesa, vam priporočava, da vsaj za en dan (čeprav zelo verjetno ne bo dovolj) skočite na ogled argentinske prestolnice. Je bistveno večja od Montevidea, je bistveno bolj kaotična, ampak ima tudi veliko več zgodovine, kulture in znamenitosti. Po tem obisku pa se boste spet z veseljem vrnili v Montevideo in lažje zadihali 🙂 Več o Buenos Airesu pa si preberite v najinem mestnem vodniku: Buenos Aires.

plaza Mayo, Buenos Aires

Plaza Mayo in pogled proti Casa Rosada v centru Buenos Airesa

Montevideo je prijetno, a zelo drago mesto. Po najinem mnenju je primerno za enodnevni obisk, kaj več pa tudi nima za ponuditi. Če potujete tu mimo, se le ustavite, da spoznate ta košček Urugvaja. Prav zaradi Montevidea pa vam ni treba spreminjati oz. prilagajati potovalnih planov 😉

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena