3 razlogi ZA in 3 razlogi PROTI Islandiji (Zakaj iti na Islandijo)

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Islandijo vsi opevajo kot deželo neizmernih lepot, divje narave, kraja, kjer se združujejo vsi elementi narave: ogenj, led, veter in gore in je na sploh “oh in sploh”. Pa je res? Predstavila vam bova najine 3 razloge za in 3 razloge proti, zakaj iti na Islandijo.

napis islandija

Trije razlogi zakaj nama je bilo na otoku ledu in ognja všeč:

  • Čudovita svetloba

Pozimi je sonce ves čas nizko, nekje na višini našega sonca okoli 4h popoldan, kar daje čudovito nežno svetlobo. Seveda kadar sonce prodre skozi oblake :);) To pa je stvar sreče – če si ob pravem času na pravem mestu.

Cesta na islandiji, cesta proti zasneženim goram

Snaefelsness naju je navdušil

  • Sladoled

Islandci so nori nanj in tudi midva sva bila. Je se ga poleti in pozimi, ko je še bolj slasten. Imajo posebno vrsto mlečnega sladoleda, ki se po okusnosti lahko primerja s katerimkoli gelatom 🙂 Ko ga naročiš, lahko izbiraš med raznoraznimi dodatki, npr: mrvice, zdrobljeni piškoti (imajo tudi Oreo!), sadni in čokoladni prelivi, bonboni … kar ti srce poželi.

islandski sladoled

Islandski sladoled

  • Gejzir

Izbruh tega čuda je ena izmed najbolj zanimivih naravnih pojavov, kar sva jih videla. Mehur, ki se naredi tik preden para butne v zrak, je fenomenalen! Še dobro, da je gejzir Strokkur tako aktiven in bruha na 10 – 15 minut, da sva se tega fenomena res lahko nagledala.

izbruh gejzirja

Gejzir Strokkur

Pa še trije razlogi zakaj naju Islandija ni prepričala:

  • Visoke cene

Saj sva pričakovala, da bo Islandija draga, ampak da pa bo tako draga pa nisva pričakovala – sploh ker sva potovala v nizki sezoni, ko naj bi bilo vse vsaj za polovico ceneje kot poleti. Da boste vedeli o čem govoriva: cena ene juhe v restavraciji je bila 16€! Cena nočitve v hostlu v skupni sobi za 6 ljudi je bila okoli 35€ po osebi – s tem, da moraš imeti svojo posteljnino in člansko izkaznico HI, sicer je cena še višja!

islandska juha kjotsupa

Islandska, originalna izvedba kjotsupe

  • Turističnost

Islandija je daleč najbolj turistična dežela, kar sva jih kdaj obiskala. Še na vsakem potovanju do sedaj, pa naj je bilo v najbolj obljudena mesta (npr Pariz, London) in države (npr. Nova Zelandija), sva vedno našla kakšen skrit kotiček. No, tega na Islandiji skorajda ni več. Vse je poznano, povsod je polno turistov, domačini so nas naveličani … Dogaja se veliko nesreč, ker turisti precenijo same sebe ali pa podcenijo islandske razmere (npr utopitev v morju, izgubljeni pohodniki na ledeniku ipd). Posledično so domačini prepričani, da smo vsi obiskovalci taki. Naju so ves čas svarili, kako se ne smeva ustaviti sredi ceste za npr. fotografiranje ali pa, da morava biti previdna, ker je lahko poledica … Ampak to na način, kot da prvič vidiva sneg. Sva bila kar malo užaljena 🙂 Saj imamo pri nas tudi zime in hribe in nevarne razmere.

moški in ženska hodita po blatni gorski potki na Islandiji, dolina Reykjadalur

Najin spremljevalec Dadi, ki ga je zelo skrbelo za naju.

  • Privatizacija

Zelo malo je možnosti za odkrivanje “off the beaten path”, kotičkov izven ustaljenih turističnih poti. Preprosto se ne da. Cest ni veliko, sploh pozimi jih je kar nekaj zaprtih, in ti tako ostane le tista glavna cesta, po kateri se poleg tebe vozi še nešteto drugih obiskovalcev. Takoj, ko bi rad zapeljal kam po svoje, se cesta konča z ograjo, pašnikom in napisi Privatno zemljišče. To je to, konec, vrni se na cesto in sledi množici.

PREBERI ŠE  10 nasvetov kako preživeti dolge lete
ženska hodi proti slapu

Proti slapu Grudarfoss, a do slapu nisva mogla.

Nekako sva ugotovila, da je Islandija precenjena. Vsi jo tako hvalijo, nama pa se je zdela čisto primerljiva z marsikatero državo, ki sva jo obiskala. Res je, imajo ledenike, vulkane, geotermalna področja … ampak vse to je kje drugje na svetu. Predvsem naju je zmotilo to, da je vse zelo naravnano na privabljanje turistov in na praznjenje naših denarnic. V naravo skorajda ne moraš sam, vedno rabiš vodiča, ta pa stane! 150€ po osebi za eno uro vodenja je čisto normalna cena tam. Brezplačno sicer lahko vidiš kakšen slap, termalni bazenček, za bolj “bližnje” doživetje npr. ledenika pa moraš s turo.

Kljub vsemu pa naju morda kdaj spet pritegne ta oddaljena dežela. Glavni razlog bodo zagotovo ledene jame pod ledenikom Vatnajökull. Nisva jih videla in ostajajo na bucket listu. Pravijo, da so najlepše tovrstne jame in res bi jih rada videla, preden globalno segrevanje ozračja naredi svoje in jih stopi … Seveda pa k najinemu manjšemu navdušenju nad Islandijo prispeva tudi praktično cel teden slabega (deževnega) vremena. Morda pa greva naslednjič na Islandijo poleti? 🙂

kos ledu na vodi, laguna Jokulsarlon, Islandija

Laguna Jokulsarlon je prečudovita in vredna obiska

Ste že bili na Islandiji? Kakšno pa je vaše mnenje? Povejte ga v komentarju spodaj.

Komentiraj

2 komentarja

Anonimni 03/2017 - 17:56

Mogoče je res na jugu gužva ampak na severu otoka in Westfjordih je carsko. Turistov je zelooo mal, v večini kampov je bil naš šotor in mogoče še 3-4. Kupovala sva v trgovinah in kuhala v kempih tako da sve prišla res poceni. Midva sva bila Septembra in je idealen čas ker ni tolk mrzlo pa se da tudi Polarni sij videt.

Odgovor
Katarina 03/2017 - 5:39

Hvala za ta komentar. Ja, sva slišala, da so Westfjordi veliko bolj mirni in sva si tudi želela tja gor, ampak pozimi so praktično nedostopni, ker je večina cest zaprtih.
Očitno bo res treba še enkrat na Islandijo in mogoče res septembra, ko se da kampirat pa še severni sij videti. Direkt za naju 🙂
Katarina

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena