Viza za Nepal: kje in kako jo dobiti

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Slovenski državljani za vstop v Nepal potrebujemo vizo. Na našo srečo jo je precej enostavno dobiti. Pogoj za pridobitev nepalske vize je: potni list, ki je veljaven še vsaj 6 mesecev in ima eno prazno stran, izpolnjen obrazec za vizo, ena fotografija in plačilo vizumske takse.

Viza za Nepal - nasveti za Nepal

Viza za Nepal

Kje urediti vizo za Nepal?

Na konzulatu v Ljubljani

Vizo si lahko enostavno uredimo kar na nepalskem konzulatu v Ljubljani. Tole je spletna stran z vsemi podatki: http://www.nepconsulate.si. Konzul govori slovensko in je zelo prijazen. Vnaprej se je treba najaviti oz. dogovoriti za termin obiska, vizo pa vam potem izda takoj. Za pridobitev vize, je treba izpolniti obrazec, ki je na spletni strani. Priložiti je treba eno fotografijo ter kopijo potnega lista. Strošek vize je bil v času najinega obiska 55 € za en mesec bivanja v Nepalu.

Stvar je opravljena hitro in enostavno in tako v Nepalu ob prihodu ne izgubljaš časa z vizo ob prihodu, kar je sicer drugi način pridobivanja vize za Nepal. Tole priporočava, da si uredite, če potujete v glavni sezoni, saj prihranite kar nekaj časa na letališču.

Ob prihodu – on arrival

Viza za Nepal je na voljo tudi ob prihodu v Nepal. Celoten postopek je opisan tule, na uradni strani nepalske imigracije. Potrebujete potni list z vsaj eno prosto stranjo ter veljavnostjo še vsaj 6 mesecev. Poleg tega si pripravite tudi eno fotografijo, denar za vizo ter obrazec za vizo. Ta obrazec si lahko vnaprej izpolnite na spletni strani: https://nepaliport.immigration.gov.np/entry-visa-processing. Ko je izpolnjen, ga sprintajte in tako lahko na letališču preskočite prvi korak.

Postopek urejanja vize na letališču:

1.korak: izpolni obrazec. Kot omenjeno, priporočava, da to izpolniš vnaprej. Če pa pozabiš (se zgodi, seveda), pa so na letališču računalniki, na katerih obrazec izpolniš. Zaključen obrazec fotografiraš s telefonom, ker tiskalnikov tam ni.

Izpolnjevanje obrazca na letališču - viza za Nepal se da urediti ob prihodu

Izpolnjevanje obrazca na letališču

2.korak: plačilo vize. Sedaj greš do okenca, kjer svojo vizo plačaš. Strošek je 30 USD za 15 dni oz. 50 USD za 30 dni. Uradniku pokažeš obrazec, on pa ti pove ceno. Priporočava, da imaš s seboj ameriške dolarje. Plačati se sicer da z vsemi možnimi valutami (evri, funti, indijskimi rupijami, japonskimi jeni … res, skoraj vsako valuto bodo vzeli), pa tudi s kartico. Vendar je cena najnižja, če plačaš z dolarji.

viza za Nepal - plačilo vize na letališču

Plačilo je možno v vseh valutah – viza za Nepal

3. korak: dobiš dejansko vizo pri “Immigration desk”. Uradniku tu pokažeš potrdilo o plačilu vize, mu daš fotografijo, ter obrazec za vizo. Poleg tega ga bo zanimala tudi povratna letalska karta ter rezervacija nastanitve v Nepalu. Ko vse to vidi in je zadovoljen, ti bo v potni list nalepil nalepko ter dal žig. “Dobrodošel v Nepalu!”

Viza za Nepal

Viza za Nepal

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena