Recept: Torta Pavlova – Avstralija

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

To je preprost recept za avstralsko torto pavlova, ki je bila ustvarjena na čast ruski baletki Ani Pavlovi, ko je gostovala v Avstraliji. Torta pavlova je narejena iz beljakov in sladkorja, čez pa ima za preliv smetano in sezonsko sadje. V Avstraliji se da dobit prašek, kjer je zmešan sladkor in dehidrirana jajca, tako da to samo zmešate z vodo in stepete. Pri nas se tega žal ne dobi, tako da bo treba lepo od začetka.

torta pavlova

Recept: Torta Pavlova

Recept: torta pavlova

SESTAVINE:

  • 5 beljakov
  • 150g sladkorja v prahu
  • 250mL sladke smetane
  • Sadje za okras (jagode, kivi, banane …)

POSTOPEK:

Beljake ločiš od rumenjakov. Rumenjake porabi za kakšne piškote ali kakšen drug recept. Beljake in sladkor v prahu stepi v trd sneg – tako trd, da če posodo obrneš na glavo, sneg ne pade ven. Stepen sneg daš v pekač, ki je predhodno namaščen ali pa obložen s peki papirjem. Sneg v pekaču oblikuj tako, da je na sredini nekoliko višji kot ob straneh. Tako pripravljeno maso daj v ogreto pečico (ventilacijska na 160°C). Peci približno eno uro. Vmes pečice NE smeš odpreti! Ko je peka zaključena, pečico ugasni in pusti, da se torta pavlova ohladi v ZAPRTI pečici.

Ko je ohlajena, lahko pavlovo vzameš iz pekača in jo prestaviš na podstavek za torte. Posebaj stepi sladko smetano (ni je potrebno dodatno sladkati, ker je torta že sama po sebi dovolj sladka). Torto pavlova prekrij s stepeno sladko smetano in okrasi z narezanim sadjem. Meni so najbolj všeč jagode, banane in kiviji. Seveda pa je to stvar okusa.

Voila! In imaš preprosto, lahko torto, ki je pri nas še vedno nekaj čisto posebnega.

Recept: torta pavlova

Moja torta pavlova

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena