Spomnim se mrzlega decembrskega dne v Bruslju. Tipično oblačno vreme in nekaj stopinj pod ničlo. Malo zgubljeno tavava po mestu, ko zagledava prodajalno z vaflji. Pa ne z navadnimi vaflji, ampak s čudovitimi vaflji, s smetano in jagodami! In naenkrat je bil dan lepši 🙂 Belgijski vaflji so preprosto in izredno okusno pecivo, ki sva ga vzljubila takrat v Bruslju in ga še sedaj pogosto pripravljava doma.
Recept za belgijske vaflje:
Za peko belgijskih vafljev potrebuješ pekač za vaflje, ki se ga dobi npr. v Merkurju, Big Bangu in ostalih podobnih trgovinah. Ko imaš to, je postopek enostaven.
SESTAVINE
- 80g zmehčanega masla
- 60g sladkorja
- 1 vanilijev sladkor
- 3 jajca
- 400mL mleka
- 300g moke
- polovico paketka pecilnega praška
- stepena sladka smetana
- sezonsko sadje, čokoladni preliv, javorjev sirup, marmelada …
Postopek
Maslo, sladkor in vanilijev sladkor penasto zmešaš v multipraktiku. Postopoma dodaš še jajca. Ločeno zmešaš moko in pecilni prašek ter skupaj z mlekom dodaš zmesi masla in jajc. Masa mora biti podobno gosta kot za palačinke. Gostoto reguliraš s količino mleka.
Predhodno pekač segreješ, potem pa vanj vliješ približno 2 jedilni žlici mase (količina mase je odvisna od velikosti pekača), pekač zapreš, počakaš nekaj minut in vafelj je pred teboj. Nadev lahko izbereš po želji. Nama so najbolj všeč vaflji s stepeno smetano in svežim sadjem, ali pa preprosto vaflji z marmelado.