Recept: Fry Jack (ocvrti kruhki) – Belize

by Katarina

Belize je majhna država na stiku Karibov, Severne in Srednje Amerike in kot taka polna prepletov različnih ljudstev. Posledično je tudi hrana malo španska, malo mehiška, malo karibska … in težko je najti neko čisto belizejsko hrano. A vseeno, tu je FRY JACK, ki ga pripravljajo v Belizeju kot tipično jed za zajtrk. In Kaj je Fry Jack? Nič posebnega, če sem odkrita. Gre za ocvrto testo. Morda bi lahko rekli, da je Fry Jack podoben krofom, le da je prazen in si ga vsak po želji napolni oz. namaže. Lahko s sladkim namazom/nadevom (marmelada, čokoladni namaz, javorjev sirup in podobno) ali pa slanim (arašidovo maslo, s sirom in salamo, kot priloga umešanim jajcem, fižolu …) . Stvar okusa.

Tipična belizejska hrana: fry Jack

Tipična belizejska hrana: fry Jack

Recept: Fry Jack, Belize

Sestavine

  • 360g bele moke
  • zavitek pecilnega praška
  • ščepec soli
  • 1 jedilna žlica olja (ali stopljenega masla)
  • 250mL vode
  • olje za cvrtje (okoli 0,5L)

Postopek priprave Fry Jack-a

V skledi za mesenje ali multipraktik daj moko, pecilni prašek in sol. Na hitro premešaj. Nato dodaj eno žlico olja in začni z mesenjem. Postopoma dodajaj vodo in gneti/mesi testo. Na koncu mora nastati gladko testo, ki se ne lepi preveč na roke. Morda bo potrebno dodati kakšno kapljico več vode. V tem primeru, dodajaj zelo previdno in v zelo majhnih količinah. Ko je testo narejeno. Ga pusti stati približno 20 minut.

V vmesnem času pripravi posodo za cvrtje in začni greti olje. Testo nato razdeli na približno 10 enako velikih delov in iz njih oblikuj kroglice. Vsako kroglico nato splošči v približno 1cm debel krog, ki ga prerežeš na pol (v polkrog) tik preden ga daš v vroče olje. Fry Jack-e cvri približno 10 minut na eni strani oz. toliko časa, da se obarvajo zlato-rumeno. Nato Fry Jack-e obrni in jih speci še na drugi strani. Pečene odloži na papirnato brisačko, da vpije malo maščobe.

Fry Jack postrezi ali z marmelado, javorjevim sirupom ali pa s sirom, salamo, umešanimi jajci. Pa dober tek 😉

belizejski zajtrk: fry jack, ocvrt kruh, Belize

Belizejski zajtrk: Fry Jack

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena