Recept: trinxat (zelje in krompir) – Andora

Tipična hrana v Andori: pečeno zelje s krompirjem

by Katarina

Andora je majhna država v Pirenejih, med Francijo in Španijo. Nimajo svojega letališča, nimajo železniške proge, nimajo svojega kralja (vladata jim španski škof bližnje škofije ter francoski predsednik) … in tudi hrana v Andori je v veliki meri podobna Španiji oz. Franciji. Vseeno pa je ena jed, ki je tipična prav za Andoro. To je TRINXAT (izgovori se trinsat). Gre za jed iz zelja in krompirja in slanine, ki se jo skuha, nato pa speče v neke vrste debelo palačinko. Tole je pravzaprav zelo enostavna jed iz Andore. Spodaj vam predstavljam recept, po katerem sem trinxat že večkrat pripravila doma.

Domači trinxat - velik polpet iz krompirja in zelja

Domači trinxat – velik polpet iz krompirja in zelja

Recept: trinxat – tipična andorska jed

Sestavine:

  • 1 zeljna glava
  • 3 srednje veliki krompirji
  • 4 stroki česna
  • olje
  • sol in poper
  • slanina (5 rezin slanine)
  • svež peteršilj za dekoracijo

Slanina je opcijska. Po želji lahko izpustiš in dobiš vegansko jed. Lahko pa namesto slanine uporabiš katero drugo mesnino. Kakšno klobaso, šunko … kar imaš doma. Naj bi bilo pa svinjsko meso.

Postopek priprave jedi trinxat

Naj omenim takoj, da je zelja na začetku res veliko, zato uporabi velik lonec za kuhanje. Krompir olupi, nareži in ga daj kuhat v slano vodo. Zelje očisti (odreži morebitne slabe liste), daj na pol in izreži kocen (trdi del v sredini). Nato zelje nareži na trakove in potem še prečno, da dobiš kvadratne koščke. Daj ga kuhat zraven h krompirju. Vodo soli in popraj po okusu. Omeniti moram še, da je v osnovnem receptu “navadno” zelje, midva pa sva imela doma ravno rdečega in sva skuhala kar tega. Zato razlika v barvi na fotografijah. Povem pa, da je oboje dobro 😉

Ko je krompir mehak in zelje kuhano (navadno po približno 20 minutah vrenja), zelenjavo odcedi in jo nato zmešaj in sprešaj. Kot da bi delal pire krompir, le da tukaj mešaš in stiskaš krompir in zelje. Ne se ustrašit, če je zelenjava dovolj kuhana, se bo lepo zmešala in “spasirala”. Na koncu dodaj nasekljan (oz. še boljše preko stiskalnice stisnjen) česen in ga vmešaj v nastajajočo jed.

V litoželezni posodi (če jo imaš, sicer pa uporabi ponvico) na olju prepraži slanino. Čez daj potem maso iz zelja in krompirja. Oblikuj jo v kompaktno palačinko. Dobro jo pritisni ob dno posode, poravnaj robove in vrh. Peci oz. praži, dokler spodnji del ni rjavo zapečen.

jed iz Andore: trinxat, recept

Vegetarijanski trinxat v glavnem mestu Andorra la Vella.

Če uporabljaš litoželezno posodo, v vmesnem času segrej pečico na 250°C – žar nastavitev. Ko je trinxat spodaj zapečen, litoželezno posodo prestavi v pečico in jo pusti, da se pod žarom zapeče še zgornja stran. V primeru, da delaš na ponvici, pa je treba nastajajoči trinxat obrnit. Potrebnega bo nekaj “čaranja”. Midva sva na ponvico položila raven krožnik (idealna je deska za rezanje). Potem sva ponvico obrnila, da sva trinxat stresla na desko, iz deske pa potem previdno nazaj na ponvico. V tem koraku se ti trinxat lahko razdrobi, saj ne vsebuje jajc ali česa podobnega, kar bi jed držalo skupaj.

Ko je trinxat zapečen z obeh strani, ga lahko postrežeš. Po vrhu posuj sveže narezan peteršilj in ponudi. Reže se kot torta 😉 Trinxat se lahko jé kot samostojna jed ali pa kot priloga. Midva sva imela tole količino za dve kosili kot glavno jed.

PREBERI ŠE  Recept: Burgerji in sladek krompirček - Nova Zelandija

Dober tek!

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena