Ženska v muslimanskem svetu – izkušnja in nasveti iz Omana

Kako se obnašati in oblačiti, ko greš na potovanje v državo z drugačno vero in drugačnimi navadami? Naj se podredim sistemu in si lase pokrijem z ruto? Ali naj ostanem neomajna in se držim svojih navad od doma, saj meni vera ne zapoveduje tega? … so bila moja vprašanja pred odhodom na potovanje v muslimansko državo Oman.

 

Nasveti za žensko popotnico v muslimanski državi, Oman
Obisk mošeje je dovoljen le v primerni obleki: dolge hlače, dolgi rokavi in ruta na glavi.
Na koncu pa dobiš brezplačen izvod Korana 🙂

Na spletu sem zasledila vse mogoče nasvete – iz ene skrajnosti do druge. Nekdo je priporočal nakup abaye – dolge črne obleke, ki jo nosijo Arabke, drugi pa so govorili, da je vsaka oprava sprejeta. In kakšna je realnost? Nekje vmes, seveda.

Prodajalna ženskih muslimanskih oblek – abaya.
Se nič ne vidi? Seveda, saj so vse črne!

Moji nasveti popotnicam v Oman se glasijo takole:

  • Ramena in kolena naj bodo vedno pokrita.
  • Izogibaj se dekoltejem in oprijetim oblekam.
  • Naglavna ruta ni obvezna, jo je pa priporočljivo vedno imeti pri roki – za trenutke, ko se boš počutila preveč izpostavljena, te bo zeblo v kakšnem močno klimatiziranem prostoru ali pa boš želela obiskati mošejo.
  • V mošejo lahko vstopiš le, če imaš dolge hlače ali krilo do tal, majico z dolgimi rokavi in ruto na glavi. Pred vstopom pa se je treba tudi obvezno sezuti.
  • Na turističnih plažah se lahko kopaš tudi v kopalkah, načeloma pa je bolj primerno, če greš v vodo v ohlapni majici in hlačah.
  • Rokovanje z moškimi ni primerno in je nezaželeno.
  • Pretirano izkazovanje ljubezni med možem in ženo / fantom in punco na javnih krajih ni dovoljeno. To vključuje tudi držanje za roke!
  • Stranišča so pogosto tiste vrste – za počepnit, WC papir je na voljo le občasno, vedno pa je ob stranišču mini tuš, ki nadomesti potrebo po straniščnem papirju 😉 Nasvet, ki ga lahko dam je torej: vedno imej pri sebi WC papir, stranišč za počepnit pa se je dobro čim prej navaditi.
  • Omanci so res prijazni ljudje. Ni se jih treba bati, če te ogovorijo na ulici ali v trgovini. Po mojih izkušnjah je vsakega predvsem zanimalo od kod sem in kaj mi je v Omanu najbolj všeč.
Nasveti za žensko popotnico v muslimanski državi, Oman
V plezališču Hadash z domačinom.
Tale je bil kar pogumen, da me je celo objel okoli ramen!

Oman ni noben “bav-bav” kar se tiče ženskih popotnic. Ljudje tam so izredno strpni in prijazni, veseli vsakega obiskovalca in obiskovalke, na nas pa je, da spoštujemo njihovo kulturo, saj smo vendarle pri njih na obisku.

Nasveti za žensko popotnico v muslimanski državi, Oman
Sprehod po Muškatu: dolgo krilo in majica s kratkimi rokavi – bilo je vroče, a primerno okolici

Preberi si še

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!