Recept: Pastizzi – Malta

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Ko sva planirala potovanje na Malto, sva veliko prebrala o pastizzi-jih, njihovi tipični hrani. A vendar si nisva znala točno predstavljati, kako ta zadeva zgleda. Vedela sva le, da so poceni in da se od njih lahko naješ. Najine prve in tudi najboljše pastizzije sva kupila v Crystal Palace pekarni v Rabatu. Glede na ime sva pričakovala fino in drago pekarno … bilo pa je ravno nasprotno: majhna lokalna zadeva, nič posebnega. Pastizzi-ji stanejo 30centov na kos. “Ok, če so tako poceni, pa vzemiva enega skutinega in enega grahovega, da probava …” Zunaj pred pekarno sva se usedla na klopco in poskusila … mmmm, noro dobro! Rok je šel še enkrat v pekarno in tokrat prišel ven z 10 pastizziji! In tako je bila to tudi najina hrana za večino obrokov na Malti 🙂

miza prekrita s čipkastim prtom. na njej stoji bel krožnik s pastizzi-ji, zavitki iz vlečenega testa

Malteški pastizzi

Recept za pastizzi-je: skutini pastizziji in grahovi pastizziji

Spodaj sta recepta za skutine in grahove pastizzije, vsak za približno 15-20 kosov. Katarini so ljubši skutini pastizziji, Roku pa seveda grahovi.

Skutini pastizzi:

SESTAVINE

  • 500g listnatega testa
  • 250g ricote
  • 2 jajci
  • 3 žlice naribanega dimljenega sira
  • peteršilj in origano
  • sol in poper

Postopek

Ricoto zmešaj z enim jajcem, naribanim sirom ter dodaj ščepec soli, malo popra ter šop nasekljanega peteršilja in origana. Zmešaj v gladko zmes. Razvaljaj listnato testo in iz njega izreži kroge s premerom približno 10cm. En tak krog si položi v dlan in dodaj čajno žličko mase. Maso prekrij z levo in potem še desno stranjo testa. Nastale konice testa pa zavij vsako v eno smer. S tem preprečiš uhajanje mase med peko. Tako narejen pastizzi postaviš na peki papir na pladnju. V manjši skodelici z vilico razžvrkljaj drugo jajce ter z njim premaži pastizzije. Pečejo se približno 30min pri 180°C.

ženska v rokah drži kos testa iz katerega bo pripravila pastizzi - malteško jed

Pravilna priprava pastizzi-ja

Grahovi pastizzi:

SESTAVINE

  • 500g listnatega testa
  • olivno olje
  • čebula
  • en strok česna
  • pločevinka graha (približno 400g)
  • 2 čajni žlički currya
  • dve jedilni žlici paradižnikove mezge
  • ena jedilna žlica smetane za kuhanje
  • majaron, origano, sol, poper, sladkor
  • jajce.

Sesekljaj čebulo in česen ter ju prepraži na olju. Ko čebula porumeni, dodaj 3/4 graha iz konzerve (eno četrtino ga prihrani za konec) in malo grahove vode – toliko, da pokrije dno ponve. Posebaj zmešaj paradižnikovo mezgo, smetano, začimbe in žlico sladkorja. Tako nastalo zmes dodaj grahu v ponvi, dodaj še curry in dobro premešaj. Ponev umakni s štedilnika, da se malo pohladi. Zmes nato zmiksaj s paličnim mešalnikom (ali čim podobnim). Če je pregosta, dodaj še malo grahove vode iz pločevinke. Ko zaključiš, dodaj še preostali grah. Tako dobiš maso, kjer je del graha zmiksan, del pa je ostal cel. Pusti, da se masa ohladi

Razvaljaj listnato testo in izreži kroge s premerom približno 10cm. V vsak krog daj po eno čajno žličko grahove mase. Krog zapri tako, da najprej maso prekriješ z leve in desne strani s testom. Nastale “vršičke” testa pa zaviješ vsakega v eno smer. Tako pripravljen pastizzi položiš na pladenj. V manjši posodici razžvrkljaj jajce in z njim premaži pastizzije. Predhodno ogrej pečico pa približno 180°C. Pastizzije peci 30min.

pladenj prekrit s peki papirjem, gor pa so položeni zavitki iz listnatega testa. Pastizzi z grahom in skuto

Pastizziji pripravljeni za peko
PS: tisti spodaj desno ni prave oblike, ta je bil ponesrečen primerek

Odličen prigrizek je nared!

PREBERI ŠE  Dingli klifi in kako sva šla peš do njih

Komentiraj

2 komentarja

nataša 11/2020 - 8:33

videti so kot kakšni ponesrečeni bovški krapi 🙂

Odgovor
lahkihnognaokrog 11/2020 - 8:52

A res? Priznam, da bovških krapov sploh ne poznava ? Ampak pastizziji so pa noro dobri ?

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Content is protected !!