Recept: Chivito – sendvič iz Urugvaja

Urugvaj je relativno majhna država, stisnjena med Argentino in Brazilijo. Posebno z Argentino so zelo povezani in imajo res veliko skupnega. Na primer tango, čaj yerba mate, zastava obeh držav je podobna, dialekt, delijo si tipično hrano kot je parilla (goveje meso na žaru), karamelni namaz dulce de leche … Zato je avtentično urugvajsko hrano res težko najti. A, ena stvar izstopa in to je urugvajski sendvič chivito, ki ga ne najdemo nikjer drugje. Chivito je kot nekakšen burger, le da je meso v obliki govejega zrezka – seveda, saj to je Urugvaj! Recept za chivito je narejen po najinem spominu oz. zapiskih, ko sva chivito poskusila v Montevideu. Sestavine so za 4 oesbe.

chivito

Chivito!

Recept: Chivito

Sestavine

  • 4 kajzerice s sezamom (ali nekaj podobnega)
  • majoneza
  • ketchup
  • 4 listi zelene solate
  • en velik paradižnik
  • 4 rezine kuhanega pršuta
  • 4 čebule
  • 4 goveji zrezki
  • 4 rezine sira gavda
  • BBQ sauce
  • sol, poper, olje

Postopek

Goveje zrezke potolci s kladivom za zrezke, malo posoli, poporaj in naolji ter pusti stati. Čebulo nareži na lističe, nato pa jo počasi prepraži na olju. (počasno praženje pomeni pri nizki temperaturi in traja približno 30 minut). V vmesnem času pripravi ostale sestavine. Kajzerice razpolovi in obe strani premaži s tanko plastjo majoneze. Spodnji del kajzerice nato premaži še s ketchupom, čez položi list oprane zelene solate in rezino paradižnika, ki si ga predhodno razrezal po dolžini, na koncu pa daš še rezino kuhanega pršuta. V vmesnem času se je čebula že prepražila, zato jo odstavi in počakaj, da se ohladi.

Sedaj se loti pečenja mesa. Zrezke na hitro popeci na vročem olju, na vsaki strani približno 5 minut. Ko je zrezek skoraj pečen, nanj položi rezino sira. Ampak samo za toliko časa, da se sir nekoliko stopi. Zrezke potem odstavi in odloži na papirnato brisačo, da se odcedijo. Ko je čebula hladna, jo položi čez kuhan pršut v nastajajočem chivitu, čez daj zrezke s sirom, na koncu pa jih prelij še z BBQ omako. Na vrhu sendvič prekrij z zgornjim delom kajzerice in chivito je nared!

chivito

Najin domači urugvajski chivito

Preberi si še

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
NE ZAMUDI NOVE OBJAVE
ENKRAT NA TEDEN BOŠ DOBIL OBVESTILCE O NOVIH OBJAVAH
Pošlji
Izpišeš se lahko kadarkoli.
close-link