Obvezna oprema za (divje) kampiranje

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Midva sva nad (divjim) kampiranjem čisto navdušena in je v zadnjem času postalo kar stalnica na potovanjih. Glavni dve prednosti sta, da sva v šotoru blizu narave, hkrati pa imava za nizko ceno svojo “sobo”, veva kako čista/umazana je pa še deliti si je ni treba z neznanci. V prejšnji objavi sva pisala o nasvetih za divje kampiranje, tokrat pa vam bova predstavila, katera se nama zdi, da je obvezna oprema za kampiranje.

dva osvetljena šotora v temni noči sredi Nove Zelandije

Najlepše so noči na samem in v šotoru pod milim nebom. Nova Zelandija

Osnovne nasvete o divjem kampiranju najdeš tule: Divje kampiranje – nasveti

Oprema za kampiranje

Za optimalno kampiranje je potrebna tudi primerna kamping oprema. Midva ne pretiravava z luksuzom in udobjem, sva pa mnenja, da je kvaliteta tukaj zelo pomembna. Nihče najbrž ne želi, da se mu po prvi uporabi polomi palica v šotoru. Kako torej izbrati primerno opremo in katero sploh zares potrebuješ? Tole so najine ugotovitve:

ŠOTOR

Oprema za (divje) kampiranje se začne s šotorom. To je prva in najpomembnejša stvar pri kampiranju. Za backpacking potovanje je pomembno, da se šotor zloži v čim manjši omot ter da je njegova teža tudi čim manjša. Midva vedno izbereva šotor, ki ima manj kot 5kg – zato da imava čim manj težav, ko ga dajeva na letalo in nosiva naokoli. Za kakšen treking bi bil šotor lahko še lažji. Če potujemo z avtomobilom teža in velikost zloženega šotora nista tako pomembni.

Še eno stvar je potrebno imeti v mislih, ko izbirate šotor: če piše, da je za 2 osebi, je to realno udobno le za eno osebo. Zato imava midva šotor za 3 osebe. Oblika ali iglu ali tunelček je stvar osebne izbire, nama je bolj všeč prvi (iglu), ker lahko stoji tudi brez klinov. Trenutno imava šotor Wild country Trisar 3, kupljen v Kibubi.

šotor na zelenici, Nova Zelandija

Šotor – tunelček, s katerim sva potovala po Avstraliji in Novi Zelandiji

KLADIVO

Na mehki podlagi šotora ni težko postaviti, na trši pa za zabijanje klinov prav pride kakšno kladivo – midva imava lahko gumijasto kladivo, ki ga brez težav nosiva v nahrbtniku.

SPALNA VREČA

Kakšno spalno vrečo izbrati? Majhno ampak tanko, ali debelo in posledično večjo? Midva imava relativno tople – tiste z ekstremno temperaturo do -8°C, znamke Outdoor Expert. Najina logika je sledeča: boljše imeti nekaj toplejšega, saj na ta način lahko uporabiva spalno vrečo v vsakem letnem času. Če je zunaj vroče, kot je bilo recimo v Omanu, potem je spalna vreča le kot podloga za ležanje, ampak skoraj na vsakem potovanju pride tudi kakšna hladna noč, ko pa sva zelo vesela, da se lahko v spalno vrečo lepo zapneva in se notri pogrejeva. Poleg tega pa imava zrcalni spalni vreči: Katarina ima L, Rok pa D spalno vrečo, kar pomeni, da se lahko tudi združita v eno veliko! Zelo koristna zadeva, saj Katarino pogosto zebe, Roku pa je pri isti temperaturi vroče.

Na potovanje v Južno Ameriko sva vzela s seboj še (doma narejene) notranje rjuhe. To je bombažna rjuha, ki jo daš v spalno vrečo. Prednosti tega je več. Ena je ta, da se bombažna rjuha enostavno opere, medtem ko moraš biti pri pranju spalne vreče bolj previden. To je pomembno predvsem na daljših potovanjih, kjer spalno vrečo veliko uporabljaš in bi jo bilo dobro vsake toliko oprat. No, tako pa opereš le rjuho. Druga prednost te rjuhe pa je, da doda nekaj toplote k spalni vreči. V res mrzlih krajih naju je tako dodatno grela, v res vročih krajih pa sva spala samo v rjuhi, brez spalne vreče.

zimska oprema

Pakiranje za na Islandijo: zgoraj desno je spalna vreča – ni velika, kajne?

BLAZINA OZ. PODLOGA ZA SPANJE

Nekateri so zadovoljni kar z armafleksom, midva imava rajši nekaj mehkejšega. Samonapihljiva blazina Robens je za naju super, saj se zloži oz. zvije v zelo majhen valj, je lahka, poleg tega pa dovolj debela – ko je napihnjena, da nimava občutka, kot da spiva na tleh. Samonapihljivka naj bi se načeloma napihnila sama – kot to pove že ime samo, ampak v resnici, se sama napihne samo do določene mere – kar je za naju premalo, zato jo potem dopihava še na usta.

PREBERI ŠE  Nasveti za Nepal - vse kar moraš vedeti pred svojim potovanjem v Nepal

VZGLAVNIK

Tudi tukaj se marsikdo zadovolji s kakšnim puloverjem ali brisačo, ki si jo zvije pod glavo. Midva sva dolgo časa s seboj na potovanje nosila samo manjšo prevleko, na letalu pa sva pobrala tiste “povšterčke” in jih zbasala v prevleko. Po zaključku potovanja sva na povratnem letu vse te blazine vrnila in tako letalska družba ni bila oškodovana, midva pa sva imela nekaj za pod glavo tekom potovanja. Ampak sedaj sva se modernizirala in si kupila prave popotniške blazine – napihljive Mammutove vzglavnike, ki so super udobni in izredno majhni.

Mammut vzglavnik za kampiranje

Nov vzglavnik za kampiranje

ŠOTORSKO PLATNO ALI DEKA

Šotorka oz. šotorsko platno je pri nama postala nepogrešljiv del kamping opreme. Uporabiva jo za vse! Lahko služi kot prt za na mizo na kakšnem obcestnem postajališču, pogosto jo uporabiva za podlogo za sedenje pred šotorom, včasih z njo narediva senco ali pa zaveso, zelo praktična pa je kot podloga za šotor. Kdaj je to uporabno? Če kampiraš na zelo ostrih kamenčkih – takrat daš pod šotor še podlogo. Na ta način preprečiš, da bi se spodnji del šotora preluknjal oz. da bi te ostri kamni bodli v hrbet. Podloga koristi tudi, kadar kampiraš na hladnih ali pa zelo vročih, razgretih tleh, saj preprečuje oz. upočasnjuje prehod toplote skozi šotor. Pa še vodoodbojna je! Namesto šotorke sva včasih uporabljala tudi kakšno deko.

moški na šotorskem platnu pripravlja večerjo

Uporabnost šotorke: kot prt, podloga za sedenje, ležanje … Na sliki Tomaž pripravlja večerjo v Južni Afriki

OPREMA ZA KUHANJE

Večina ljudi, ki kampira, si tudi sama pripravlja hrano, ni pa nujno, seveda. Če ste taki kot midva in si radi sami kuhate, potem boste potrebovali gorilnik in plinsko bombico, pa posodo za kuhanje, jedilni pribor … Naj kar naštejem, kaj vse imava midva:

  • Gorilnik

Gorilnik je znamke Campingaz – tak, ki bombice ne prebode, pač pa ima ventilček. Všeč nama je, ker je majhen, a vseeno močan in sam naredi iskro – prižge se torej brez vžigalnika. Težava je le v tem, da so za ta gorilnik primerne le Campingaz plinske bombice. In to zna biti problem v deželah daleč od Nemčije, od koder sicer ta firma izhaja. Recimo v Avstraliji teh bombic nisva našla pa tudi v Južni in Srednji Ameriki jih je težko najti. Za ostala potovanja pa sva se potem že doma pripravila in poiskala trgovine, kjer te specifične bombice prodajajo.

  • Posoda

Za kuhanje uporabljava večdelno posodo GSI Outdoors, sestavljeno iz manjše, 2L posode, večje 4L posode in ponvice, vse v teflonu. V kompletu pa sva dobila še 4 plastične krožnike ter 8 plastičnih skodelic – za juho ali čaj. Vedno pa s seboj na kampiranje vzameva še zložljivo skledo, žvilci in domači jedilni pribor – tistega, ki ga je najmanj škoda, saj skoraj na vsakem potovanju izgubiva nekaj. S seboj nosiva tudi leseno kuhovnico (za mešanje jedi v teflonskih posodah), manjšo zajemalko, deščico za rezanje, švicarski nož, bombažno krpo, gobico za pomivanje posode in nekaj detergenta ali sodo bikarbono (za pomivanje v naravi). Na potovanju po jugu Afrike, smo imeli s seboj tudi mrežo za žar, saj je tam pečenje najpogostejši način pripravljanja jedi. Ja, te posode za kuhanje se kar nabere 🙂

ženska na klopi na plaži peče palačinke

V Južni Afriki smo z našo kamping opremo za kuhanje spekli palačinke.
Na čudoviti plaži Boulders Beach so še posebno teknile

STVARI ZA OSEBNO HIGIENO

Umivanje načeloma ni problem, dokler spiva po kampih. Kadar pa divje kampirava, pa je treba poskrbeti tudi za to. V ta namen imava prenosni tuš Solar Shower – črno veliko vrečo, ki jo napolniva z vodo, po potrebi dava za kakšno uro na sonce, da se voda segreje in potem se pripraviva za tuširanje. Vrečo obesiva na najbližjo vejo – če so drevesa v okolici, v puščavi pa sva za ta namen uporabila Rokov tripod. Nastavek na tej vreči ima glavo za tuširanje, kjer lahko reguliraš tudi pretok vode. Seveda pa imava v avtu vedno tudi dovolj veliko zalogo vode, ki jo kupujeva kar v 5L plastičnih sodčkih.

PREBERI ŠE  Spoznajte najin avto: Toyota 4runner, 4x4

Več o higieni pri divjem kampiranju piše v objavi: Higiena na potovanju in pri divjem kampiranju.

bel terenski avto s kamping tušem na strehi

Tuširanje tekom divjega kampiranja v Omanu

ČELNA SVETILKA

Kvalitetna čelna svetilka – to je ena najbolj koristnih stvari! Prav pride skoraj na vsakem koraku. Pa naj bo to iskanje živali ponoči (npr. z rdečo svetlobo sva iskala ptiče kivije na Novi Zelandiji), ali pa iskanje poti do WC sredi noči v kampu.

rdeča čelna svetilka

Rdeča svetloba za iskanje ptičev kivijev

OSTALO

Duckt tape – ker nikoli ne veš, kaj se bo strgalo 😉 Samo ne ga imeti v ročni prtljagi, ko boste šli na letalo! Iz izkušenj poveva, da vam ga bodo vzeli, ker se smatra kot nevarna zadeva in je ni dovoljeno nesti v kabino.

Nekateri s seboj na potovanje/kampiranje nosijo tudi stole in mizico – midva sva to vzela s seboj le v Albanijo, ko sva imela dovolj prostora v avtu. Kadar pa sva potovala z letalom, pa sva jedla pač na tleh, ali pa sva v kampu, ob cesti … našla kakšno klopco. Se da preživeti tudi brez tega.

Za najino naslednje potovanje sva si kupila še lahko in majhno visečo mrežo z dodatno mrežo proti komarjem. Seveda to ni obvezna oprema, se nama pa zdi fino, da bova lahko tako “čilirala”.

Bralci so nama povedali, da pogosto s seboj nosijo še kakšno lahko vrv in nekaj “kjukic”, za sušenje perila. Nepogrešljiv pa je tudi detergent za ročno pranje perila.

Ima še kdo kaj za dodati? Brez česa vi ne greste kampirat? Dopišite v komentar in bova dopolnila objavo.

šotor na peščeni plaži, plaža Al Seifa, Oman

Divje kampiranje v Omanu, kar na plaži Al Seifa

Komentiraj

2 komentarja

Anže 08/2020 - 12:52

Kako pa rešujete hlajenje hrane in pijače? Hvala, lp

Odgovor
lahkihnognaokrog 08/2020 - 17:51

Živjo,
nič posebnega nisva imela za hlajenje. V Južni Ameriki sva imela manjšo hladilno skrinjo, ampak realno ni bila zelo uporabna, ker je bila majhna in pa ker se je hitro segrela. Preprosto sva kupovala manjše količine hrane in pijače – tiste, ki se hitro pokvari. Poskusila sva stvari kupiti za max 2 dni vnaprej in sproti pojesti. Za instant hlajenje kakšne pijače se marsikje dobi led v koščkih. Prodaja se na kg in je lahko to način, kako shladiš kakšno pivo, vino, sok. Ni pa to za daljše obdobje.

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena