La Ruta de los 7 Lagos (argentinska sedmera jezera)

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

7 je pravljično število, to vemo vsi. Hecno pa je, da se ne pojavlja samo v pravljicah, ampak ga imajo zelo radi tudi tisti, ki določajo zemljepisna (pokrajinska) imena. Recimo v Sloveniji imamo Triglavska sedmera jezera, v Čilu imajo tudi svojih 7 jezer, ki so jih povezali v »Circuito de Siete Lagos« (Krog sedmih jezer v prevodu). Na drugi strani Andov, v Argentini, je prav tako področje jezer, ki so jih imenovali – presenečenje! – Siete Lagos (7 jezer) – ne glede na to, da je jezer veliko več kot le 7. Med temi argentinskimi jezeri je speljana lepa cesta, imenovana La Ruta de los 7 Lagos, ki sva jo prevozila tudi midva in o kateri bo govora v tej objavi.

odsev oblakov na gladini jezera

Lago Correntoso, najlepše izmed 7 jezer v Argentini

Kje se nahaja La Ruta de los 7 Lagos?

La Ruta de los 7 Lagos poteka od kraja San Martin de los Andes do Villa La Angostura v argentinskih Andih. Pot me krajema je dolga približno 120km, lahko pa je tudi daljša – odvisno kolikokrat se odpeljemo do kakšnega jezera izven poti. Katera jezera spadajo med tistih sedem, ki so temu področju dala ime, ni točno znano. Vsaka spletna stran ima svojo interpretacijo. Ampak najpogosteje so omenjena ta jezera: Machonico, Villarino, Falkner, Escondido, Espejo, Correntoso in Nahuel Huapi.

pogled preko jezera na mesto Bariloche

Pogled proti kraju Bariloche na koncu poti

Koliko časa potrebujemo za La Ruta de los 7 Lagos?

Celotna pot je dolga 120km, če se peljemo direktno. Če pa delamo še kakšne ovinke do ostalih jezer, pa lahko pridemo tudi do 200km ali še več. Cesta je celo pot asfaltirana, sicer včasih zelo ovinkasta, ampak v dobrem stanju. Torej, celotno pot Ruta de los 7 Lagos se z lahkoto prevozi v enem dnevu. Midva imava na tem potovanju nekoliko več časa, zato sva si vzela 2 dni in vmes malo počivala in res uživala v razgledih.

cesta ruta de los 7 lagos

Ruta de los 7 Lagos je lepa, asfaltirana cesta

Najina izkušnja in najina najlepša jezera:

Kot že rečeno, jezer ob poti je več kot le sedem. Ena so večja, druga manjša, ena lepša, druga povprečna, a vse skupaj, celotna prevožena pot, je naravnost čudovita. Po eni strani sicer ni nič tako zelo drugačnega od naših domačih krajev, po drugi strani pa ravno ta podobnost na drugem koncu sveta daje poseben čar in lepoto tem krajem.

ženska gleda jezero in gore v Argentini

Ahhhh, lepota narave

Nama najlepša jezera oz. kraji ob poti Ruta de los 7 Lagos so bili naslednji:

 

Jezero Lacar (Lago Lacar)

Verjetno zato, ker je to prvo jezero in ga ugledamo takoj, ko se zapeljemo iz kraja San Martin de los Andes.

Jezero Villarino (Lago Villarino)

To jezero naju je navdušilo zato, ker ponuja nore razglede na gore v ozadju in modrino jezera v ospredju. Jezero nama je bilo celo tako zelo všeč, da sva se odločila prespati v kampu na njegovi obali in uživati razgled kar se da dolgo.Drevo in jezero

PREBERI ŠE  Skozi favelo v bolnišnico

Jezero Correntoso (Lago Correntoso)

To je daleč najlepše jezero za naju. Stvar je seveda zelo subjektivna, saj sva bila tam ravno ob pravem času: v nedeljo zjutraj, ko je bil mir in so še vsi spali. Hkrati pa se je na nebu naredila čudovita barva, nastali so lepi oblaki in se odsevali na čisto mirni gladini jezera.

cvetlice pred vodno gladino

Nekaj najlepšega: mir, tišina, narava in midva

Jezero Nahuel Huapi (Lago Nahuel Huapi)

Čisto na koncu poti, pri kraju Villa La Angustura pa se nahaja veliko in razčlenjeno jezero Lago Nahuel Huapi. Iz Villa La Angustura se v jezero zajeda polotok, ki je sicer dom posebni sorti dreves, ampak naju so navdušili predvsem razgledi. Polotok je gorat in tako se tekom sprehoda po njem dvigemo kar visoko nad jezero. To pa nam omogoči res dobre razglede na okolico. In kaj vidimo? Noro lepo modro barvo jezera, ki se ob obalah spremeni v turkizno modro barvo. Mene je spominjala na barvo karibskega morja, ki sva ga nedavno videla na Jamajki. Polotok spada pod nacionalni park Los Arranyes, ki ima kar zasoljeno vstopnino. Ampak, če pogledate na maps.me navigacijo, boste opazili oznako »Free entrance«. Seveda sva se tudi midva poslužila tega brezplačnega vhoda in tako uživala v razgledih brez dodatnih stroškov 😉 Včasih se je treba tudi znajti 😉

argentinsko jezero Nahuel Huapi

Turkizna barva vode v jezeru Nahuel Huapi

Z ogledom tega parka sva zaključila pot po La Ruta de los 7 Lagos in se odpeljala v Bariloche, kjer sva praznovala božič skupaj z argentinskimi Slovenci.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog