Recept: Caipirinha in Caipiroska, Brazilija

by Katarina

Caipirinha je nacionalna pijača Brazilije. Gre za koktajl iz soka limete, sladkorja in cachaçe – brazilskega žganja. Ker se tega pri nas (oz. kar generalno v Evropi) ne dobi, smo izumili podoben koktajl, imenovan caipiroska. Gre za enako pijačo kot je caipirinha, le da namesto cachaçe uporabimo vodko. Sedaj pa si poglejmo recept za koktajl caipirinha oz. caipiroska, kot nama ga je zaupala najina gostiteljica na otoku Ilha Santa Catarina v Braziliji.

prodajalec koktejlov na plaži Copacabana

Sveža caipirinha na plažah Rio de Janeira – tam se je dobi na vsakem koraku.

Recept: caipiniha oz. caipiroska

Ta recept: caipirinha je količinsko pripravljen za en kozarec koktajla. Po želji pa količino seveda lahko povečate glede na število ljudi. Gre za res enostaven koktajl, brez kakšnih posebnih kompliciranih sestavin. Načeloma imamo vsi doma ali pa na dosegu najbližje trgovine malo sladkorja v prahu, limeto in vodko. Brazilci pijejo caipirinho praktično vsakodnevno. Ob kosilu, večerji, ali pa malo vmes. Vedno je pravi čas za caipirinho, pravi Sindy, najina prijateljica iz juga Brazilije.

Sestavine:

  • 1 limeta
  • 1 jedilna žlica sladkorja v prahu
  • 60mL cachaçe ali vodke
  • voda – po okusu oz. po želji
  • kocke ledu

Postopek

Limeto olupi, prereži na pol po dolžini in izreži sredico. Tisti srednji beli del je zelo grenak, zato ga je pametno odstraniti. Olupljeno limeto nareži na manjše koščke in jo daj v terilnico. Ko režeš limeto, uporabi čim bolj oster nož. S topim nožem se bo izgubilo preveč limetinega soka. V terilnici čez limeto vsuj sladkor v prahu, potem pa to dvoje dobro zmelji oz. steri. Prenesi v koktajl shaker, čez nasuj tri velike žlice ledu, nato pa prelij s cachaço oz. vodko. Če želiš bolj nežno pijačo, dodaj še malo vode. Vse to dobro pretresi v shakerju in prelij v ohlajen kozarec. Okrasi z rezino limete in na zdravje! Saudé! kot rečejo Brazilci!

recept caipirinha

Najina izvedba koktajla caipirinha

Komentiraj

Lahkih nog naokrog