Popotniški nasveti za Brazilijo

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

40 dni sva preživela v Braziliji. Nekaj pa je, kajne? Ampak za 4. največjo državo na svetu, to ni dovolj. V tem času sva uspela prepotovati celotno obalo od skrajnega juga pa do Salvadorja in si sproti ogledati še nekaj notranjosti Brazilije (kje vse sva bila, poglej na zemljevidu tule). Vse, kar sva se v tem času naučila o Braziliji in Brazilcih, sva za vas strnila v kratke popotniške nasvete.

Več prispevkov o Braziliji, načrt potovanja in še druge nasvete pa najdete tule: BRAZILIJA. Veliko o Braziliji lahko slišite tudi v najinem online potopisu, ki ga najdete tukaj: VIDEO potopisno predavanje: Brazilija.

Rio de Janeiro

Popotniški nasveti za Brazilijo

Vreme v Braziliji (kdaj je najboljši čas za potovanje v Brazilijo)

Brazilija prave zime nima, tako da načeloma težko zgrešite s časom obiska. Nekoliko bolj mrzlo vreme imajo na jugu države v času od junija do avgusta. Ampak to se ne more primerjati z našo zimo. Čez dan je tam vseeno toplo (do 20°C), le ob večerih se shladi.V času naše zime pa je na jug Brazilije deževna doba. To ne pomeni, da bo ves čas deževalo, lahko pa boste v Rio de Janeiru tudi cel teden in slavnega kipa Jezusa ne boste videli, ker bo zavit v oblake. Ja … to je realnost Brazilskega vremena 🙂 Načeloma je vedno lepo in toplo … le, kadar pač ni. Midva sva imela največ dežja ravno v Riu. Od skupno enega tedna, so bili kar 4 dnevi deževni. Se zgodi 🙂

Rio de Janeiro

Pogled proti Pao de Azucar (Sugarloaf mountain). Danes ni dan za razglede nad Riom

Finance

V Braziliji se da skoraj povsod plačevati s kreditnimi ali debetnimi karticami. Tudi Maestro kartico sprejemajo. Včasih je celo tako, da je kakšna stvar cenejša, če plačamo z debetno kartico. Gotovino (brazilske reale) sva midva ves čas dvigovala na bankomatu. Da se najti bankomate, ki ne zaračunavajo provizije za dvig. Navadno so to bankomati znotraj banke. Tisti bankomati, ki pa stojijo recimo na ulici, na bencinki črpalki, v lekarni, tisti pa po navadi poberejo okoli 5€ provizije.

Praia do Espleho, Brazilija

Brazilija <3

Nastanitve

V Braziliji boste pogosto videli znak »pousada«. To pomeni neke vrste gostišče, guesthouse in načeloma predstavlja najcenejšo obliko prenočevanja, sploh v manjših mestih.

Kampov v Braziliji ni kaj dosti, zato sva večinoma bivala v hostlih iz verige HI (Hosteling International). Ta veriga je znana po tem, da skrbijo za odgovorni turizem, ekološki pristop, hkrati pa ponujajo spodobno prenočišče. S tem mislim, da so njihovi hostli vsi na določenem nivoju, so čisti, urejeni, imajo zajtrk itd. Izmed vseh obiskanih hostlov, naju je najbolj navdušila prijaznost lastnika hostla Hostel Plan v Brasiliji (glavnem mestu), saj nam je nabral avokadov in kokosov z lastnega vrta. Najbolj stilsko pa je bil urejen hostel v kraju Palmeiras, blizu parka Chapada Diamantina. Ta del Brazilije ima veliko črnega prebivalstva, saj so imeli tu rudnike, kjer so delali afriški sužnji. Tako je tudi hostel urejen v afriškem stilu. Res prikupno in z veseljme priporočiva.

ženska pri samopostrežnem zajtrku

Zajtrk v hostlu v Palmeiras. Izbire kolikor hočeš, od sladkega krompirja, tapioce, do svežega sadja. Mmmm!

Varnost v Braziliji

Brazilija ima sloves nevarne države, vendar pa se nama v vsem času najinega potovanja ni zgodilo nič hudega. Morda sva imela srečo, ali pa sva bila samo dovolj previdna. Torej, nekaj osnovnih nasvetov, ki ne veljajo samo v Braziliji, ampak povsod.

  • Pri domačinih se pozanimajte, kateri deli mesta so varni – tako podnevi, kot tudi ponoči.
  • Ne sprehajajte se sami po praznih ulicah in ne nosite (oz. razkazujte) svojega premoženja.
  • Dogaja se, da vam medtem, ko sedite na avtobusu pri odprtem oknu, nekdo, ki se pripelje mimo na kolesu, iz rok izpuli telefon. Tudi sicer bodite previdni, ko hodite po mestu in držite telefon v rokah. Tak način kraje je zelo pogost.
  • Če boste potovali z avtom, ne zaupajte navigaciji! Vedno preverite, kam vas pelje. Naju je namreč enkrat peljala direktno skozi favelo.
  • Tudi, ko greste na plažo, pazite na svoje stvari. Če se le da, ne nosite s seboj vrednih stvari. Če pa res ne morete brez njih, pa jih nikoli ne spustite izpred oči. Tudi, ko greste v morje, naj en ostane na plaži in skrbi za vašo prtljago. Kraje na bolj turističnih plažah so namreč zelo pogoste.
Favela v Florianopolisu.

Favela, kamor ne želiš iti

Zdravje:

Nadležni insekti

Brazilija je večinoma tropska država, kar je sicer super, saj imajo toplo vreme, odlično sadje, zanimivo rastje. Ampak s tropskim vremenom pridejo tudi tropski insekti. Poleg komarjev so naju napadale tudi peščene mušice (sand flies). To so čisto majhne mušice, ki pičijo tako močno, da ostane krvava rana in neznosno srbi še kar nekaj časa.

PREBERI ŠE  Argentina: TOP 5 in prigode iz Argentine

Za zaščito pred komarji priporočava močnejši repelent, z vsaj 30% učinkovine DEET. Dobi se ga pri nas v lekarnah ali Sanolaborju, še lažje pa ga je kupiti kar v Braziliji. Lekarne so tu praktično za vsakim vogalom in vse prodajajo raznorazne repelente.

Proti peščenim mušicam pa najini repelenti niso pomagali, zato je bila potrebna fizična zaščita. To pomeni dolge hlače, majica z dolgimi rokavi, nogavice … Pač, ob večerih sva se malo bolj oblekla 🙂

Pomagal naj bi tudi vitamin B. Ko sva bila res že hudo popikana, sva si v lekarni kupila tablete B kompleks. Koliko je res pomagalo težko rečem, ker sva to storila šele proti koncu najinega bivanja v Braziliji. Morda malo 😉

Ker komarji v Braziliji lahko prenašajo dengo, rumeno mrzlico in malarijo, je res pomembno, da se pred piki čim bolje zaščitite.

nočno nebo s palmami, brazilija

Čarobni večeri na plažah znajo biti zelo neprijetni zaradi insektov

Cepljenja

Cepljenja so po navadi kar pereča tema. Se je treba cepiti ali ne? Načeloma velja pravilo, da je rumena mrzlica prisotna samo v Amazonskem gozdu (skupaj z malarijo), vendar pa so se ravno letos pojavili primeri okužb tudi v Rio de Janeiru. Najino mnenje je, da se rajši cepiva in se tako izogneva neprijetnim boleznim. Seveda pa je to stvar presoje vsakega posameznika.

Poleg cepljenja proti rumeni mrzlici se za Brazilijo priporoča še cepljenje proti hepatitisu A in B, proti tetanusu in morda tudi tifusu, če boste v kakšnih bolj odročnih krajih.

ananas na skali nad morjem

Lagoinha do Leste, Ilha Santa Catarina

Brazilska hrana

Mmmmm, nama je bila brazilska hrana zelo všeč. Začelo se je pri vsem možnem eksotičnem sadju, ki se ga da kupiti od uličnih prodajalcev v mestih, na tržnicah ali pa kar ob cesti, sredi ničesar. Potem naju je navdušil açai (sorbet iz jagod določenega tipa palm), ki se ga je z vsemi možnimi posipi. In seveda ne smeva pozabiti na tapiokine “palačinke”, ki jih ulični prodajalci prodajajo v vseh mestih ob popoldnevih, ko se ljudje vračajo z dela. To je le nekaj primerov odlične brazilske hrane, ki sva jo preiskusila. Za ljubitelje mesa pa je tu še asado (meso na žaru), ki ga mesojedci tudi zelo hvalijo. Eno stvar bi pa izpostavila: ne jejte italijanske hrane v Braziliji. Nama sploh ni bila všeč, saj ima čisto preveč sira.

acai

Açai, svež in domač s polotoka Marau

Kupiti brazilsko SIM kartico?

Živimo v digitalni dobi in seveda bi bili ves čas radi povezani s spletom. V Braziliji se je treba zavedati nečesa: signal za telefon je le v (večjih) mestih, na podeželju pa ga lahko dolge kilometre ni. Tudi v hribih in na kakšnih bolj odmaknjenih plažah ni signala. Poleg tega pa je v mestih res veliko točk z brezplačnim wifi-jem, pa seveda vsi hostli in hoteli imajo kar precej hitre internetne povezave. Zato razmislite, če boste SIM kartico sploh potrebovali.

V kolikor se odločite za nakup, so v Braziliji tile ponudniki: Oi, Tim, Vivo in Claro. Načeloma vsi ponujajo podobne storitve. Midva sva imela Tim, kjer sva za 4GB prenosa podatkov plačala 50 BLR (kar je približno 12€), za SIM kartico pa še dodatnih 10 BLR (2,5€). Edina težava je, da se je ob nakupu SIM kartice treba registrirati z brazilsko davčno številko, ki pa je seveda turist nima. Nama jo je »posodila« prijazna prodajalka. Menda obstajajo tudi sim kartice za turiste, kjer ta registracija ni potrebna.

Pau Inacio, Chapada Diamantina

Najbolj odročni kraji so itak brez signala, Chapada Diamantina

Elektrika v Braziliji

V Braziliji imajo take električne vtičnice kot pri nas, zato skrb (in adapterji) niso potrebni.

PREBERI ŠE  Nasveti za divje kampiranje

Portugalščina

Brazilci so izredno zgovorni ljudje in vsi bi se radi pogovarjali, ampak kaj ko jih bolj malo zna angleško (ali kateri koli drug jezik poleg portugalščine). Midva sva se naučila nekaj osnovnih fraz, ostalo pa sva se sporazumevala s španščino. Jezika sta si nekoliko podobna in večina Brazilcev razume špansko. Koliko boste vi razumeli njih, ko vam bodo po portugalsko odgovorili, je pa druga stvar 🙂 Ko zmanjka idej, pa je tu vedno GoogleTranslate, ki naju je večkrat reševal. Le prej si naložite portugalščino na telefon, da lahko aplikacijo uporabljate brez povezave.

moški in ženska se pogovarjata na srednjeveškem obzidju

GoogleTranslate je bil v Braziliji ključnega pomena za sporazumevanje z domačini

Kaj si pogledati in kako potovati po Braziliji?

Najprej je treba vedeti, da je Brazilija ogromna država. To je največja država v Južni Ameriki in 4. največja država na svetu. Zato je normalno, da se vsega ne bo dalo videti tekom enega obiska. Midva sva prepotovala južni del Brazilije do Ria de Janeira, potem ob obali še malo bolj severno in se po sredini države vrnila v Paragvaj. Načrt potovanja za južni del Brazilije najdete tule: Načrt potovanja Brazilija – jug.

Zagotovo priporočava obisk Ria de Janeira, ki je res posebno mesto. Pokrajina Bahia slovi po najlepših plažah – priporočava lahko polotok Marau, za navdušence nad arhitekturo pa je obisk glavnega mesta Brasilia obvezen.

Brasilia, osvetljena stavba

Brasilia, glavno mesto Brazilije.

V Braziliji imajo zelo udobne in relativno ugodne avtobusne povezave. Nočni avtobusi so kot poslovni razred na letalih, kjer dobiš mini večerjo in zajtrk, sedež pa je širok, udoben in se poleže v skoraj vodoraven položaj. Tudi znotraj države se da zelo ugodno leteti. Njihovi nizkocenovni letalski prevozniki (LATAM, Gol, Azul) ponujajo dokaj poceni lete, ki so po cenovno primerljivi z leti znotraj Evrope. Tudi najem avtomobila v Braziliji ni slaba ideja. Le vedeti je treba, da je promet v mestih kar precej kaotičen in da avtocest v našem pomenu besede ni veliko.

pisane hiše v Paraty

Kolonialno mestece Paraty

 

Upava, da vam najini nasveti koristijo in da boste v Braziliji uživali. Nama je bila zelo všeč, pa čeprav sva se je sprva bala (zgodbe o ropih, portugalščina, velikost države). Potrdiva lahko, da so Brazilci eni izmed najbolj prijaznih ljudi, izredno gostoljubni, izredno ustrežljivi in zgovorni. Ko dodava še odlično sadje, lepe plaže in zanimiva mesta, lahko rečeva, da je Brazilija super destinacija.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog