Tahinli ali sezamovi buhtlji je sladica turškega izvora, ki pa je popularna tako na Severnem (okupiranem, turškem) Cipru kot tudi na južnem delu Cipra. Gre za kvašeno testo z nadevom iz tahinija – sezamove paste. Prileže se tako za zajtrk, recimo namesto rogljičkov, kot tudi za malico kot samostojna jed ali pa kot sladica po kosilu.
Recept: Tahinli, sezamovi buhtlji, sladica iz Cipra
Sestavine:
- 500g moke
- 250mL mleka
- 1dL olja ali stopljenega masla
- 5g svežega kvasa
- žlička soli
- 250g tahinija
- 100g sladkorja
- 1 jajce
Postopek
Najprej je potrebno pripraviti kvašeno testo: kvas raztopi v malo tople vode in zmešaj z žličko sladkorja. V skledo daj moko tako, da na sredini nastane jamica, vanjo zlij kvas, posodo pokrij s kuhinjsko krpo in počakaj, da kvas začne delat mehurčke. Takrat dodaj žličko soli, mleko in olje ter zgneti v krepko testo. Pusti ga v skledi, le pokrij jo s krpo in daj na toplo. Testo naj vzhaja do 2x volumna.
V vmesnem času zmešaj sladkor in tahini. Če je zmes pregosta, dodaj malo vode, da postane lepo mazava (kot marmelada). V približno 30 – 45 minutah bi moralo testo narasti na dvojni volumen. Takrat ga razdeli na 15 – 20 kepic. Na pomokani površini vsako kepico posebaj razvaljaj na tanko okroglo “palačinko”. Premaži jo s tahinijem in zvij, kot se zvije palačinko. Sedaj iz te palačinke naredi polžka (glej sliko) in ga premaži z ražvkljanim jajcem.
Pripravljene tehinlije položi na pekač in daj v pečico, ogreto na 200°C. Peci približno 15 – 20 minut oz. dokler ne dosežeš lepe zlato-rumene barve.