Recept: Tahinli (sezamovi buhtlji) – Ciper

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Tahinli ali sezamovi buhtlji je sladica turškega izvora, ki pa je popularna tako na Severnem (okupiranem, turškem) Cipru kot tudi na južnem delu Cipra. Gre za kvašeno testo z nadevom iz tahinija – sezamove paste. Prileže se tako za zajtrk, recimo namesto rogljičkov, kot tudi za malico kot samostojna jed ali pa kot sladica po kosilu.

tahinli recept

Tahinli v Katarinini izvedbi

Recept: Tahinli, sezamovi buhtlji, sladica iz Cipra

Sestavine:

  • 500g moke
  • 250mL mleka
  • 1dL olja ali stopljenega masla
  • 5g svežega kvasa
  • žlička soli
  • 250g tahinija
  • 100g sladkorja
  • 1 jajce

Postopek

Najprej je potrebno pripraviti kvašeno testo: kvas raztopi v malo tople vode in zmešaj z žličko sladkorja. V skledo daj moko tako, da na sredini nastane jamica, vanjo zlij kvas, posodo pokrij s kuhinjsko krpo in počakaj, da kvas začne delat mehurčke. Takrat dodaj žličko soli, mleko in olje ter zgneti v krepko testo. Pusti ga v skledi, le pokrij jo s krpo in daj na toplo. Testo naj vzhaja do 2x volumna.

V vmesnem času zmešaj sladkor in tahini. Če je zmes pregosta, dodaj malo vode, da postane lepo mazava (kot marmelada). V približno 30 – 45 minutah bi moralo testo narasti na dvojni volumen. Takrat ga razdeli na 15 – 20 kepic. Na pomokani površini vsako kepico posebaj razvaljaj na tanko okroglo “palačinko”. Premaži jo s tahinijem in zvij, kot se zvije palačinko. Sedaj iz te palačinke naredi polžka (glej sliko) in ga premaži z ražvkljanim jajcem.

Pripravljene tehinlije položi na pekač in daj v pečico, ogreto na 200°C. Peci približno 15 – 20 minut oz. dokler ne dosežeš lepe zlato-rumene barve.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena