Poletje je in začenja se sezona ohrovta, kar je ravno pravi čas za kakšno zelenjavno juhico. Caldo verde je portugalska juha iz ohrovta, idealna za poletne (ali pa tudi že hladnejše zimske dni). Dobesedni prevod “caldo verde” pomeni zelena juha – in točno to tudi je. Caldo verde je juha iz ohrovta, krompirja, Portugalci pa radi dodajo zraven še klobaso – za boljši okus 😉 Za to juho je najboljši, najbolj primeren pravzaprav kodrolistnati ohrovt, ampak da se jo narediti tudi z navadnim ohrovtom v glavi.
Caldo verde – recept za ohrovtovo juho
Sestavine
- 400g krompirja
- 400g (kodrolistnatega) ohrovta
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- (kranjska) klobasa
- sol in olje
- koruzni kruh
Postopek
Čebulo in česen nasekljaj, ohrovt umij, odreži tiste slabše oz. grše liste ter trdi kocen, nato pa ga nareži na tanke trakove. Krompir olupi in prereži na manjše kose, da se bo hitreje skuhal.
V posodi (za juho) na olju prepraži čebulo in česen, nato dodaj krompir, da se na hitro popeče, potem pa zalij z vodo (približno 1L). Posoli in pusti, da se kuha, dokler se krompir ne zmehča.
V ločeni posodi zavri slano vodo in v njej blanširaj ohrovt. Po približno 3-5 minutah vrenja, ohrovt precedi in speri s hladno vodo. Klobaso nareži na rezine in jo popeci na ločeni ponvi.
Ko je krompir kuhan, celotno tisto mešanico pretlači oz. zmiksaj s paličnim mešalnikom, da dobiš gladko kremno podlago za juho. Dodaj odcejeni ohrovt, premešaj in kuhaj še 10 minut. Po okusu dodaj sol. Ko je juha gotova, jo postrezi z nekaj rezinami popečene klobase ter koruznim kruhom.
Caldo verde, njami! Odlična zelena juha iz ohrovta, ki je lahko kot predjed ali pa kot glavna jed. Pa dober tek 😉