Recept: Mas Huni (tunin namaz) – Maldivi

Tipična maldivska hrana: mas huni, tunin namaz

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Tipična maldivska hrana – ali to sploh obstaja? Maldivi so namreč precej majhna država, raztresena po še manjših otokih v Indijskem oceanu. Zelo so povezani z bližnjo Indijo in zato ni presenetljivo, da je tudi tipična hrana na Maldivih pravzaprav zelo indijska. Ampak, kot pravijo, kdor išče, ta najde 😉. Brala sva in brala in spraševala in na koncu našla nekaj jedi, ki so tipične za Maldive. Med njimi je bil tudi MAS HUNI – neke vrste tunin namaz. Naslednje vprašanje je bilo, kje ga bova dobila, kje ga bova lahko poskusila? Kot se je izkazalo, sva ga potem na lokalnem otoku Thoddoo dobila vsako jutro za zajtrk. Ostalo je samo še eno: kuharja sva vprašala, kako se to pripravi in potem doma ta odličen tunin namaz pripravila še sama. Z vami torej tukaj deliva “najin” recept za tunin namaz z Maldivov oz. recept za MAS HUNI.

Tunin namaz mas huni in tortilje

Tunin namaz mas huni in tortilje

Recept: MAS HUNI (tunin namaz z Maldivov)

Sestavine:

  • kokosov oreh (rjav kokos, ki ima notri kokosovo vodo) – dobiš ga v kakšnem večjem supermarketu
  • 3x 80g pločevinka tune v slanici (ne v olju!)
  • 1 limeta
  • malo soli
  • tortilje za prilogo
Sestavine za mas huni - tipična maldivska hrana

Sestavine za mas huni – tipična maldivska hrana

Postopek:

Kokosov oreh bo treba odpreti in razpoloviti, saj ga dejansko potrebujemo le polovico. Kako to najlažje narediš? Kokosov oreh ima na vrhu tri “pikice”. Tam je lupina nekoliko mehkejša. Z ostrim, a tankim predmetom (kakšen nož ali pa škarje) preluknjaj eno izmed “pikic”. Notri porini slamico in popij ven kokosovo vodo. Če je ne želiš takoj popiti, jo preko nastale luknjice prelij v kozarec/skodelico. Sedaj primi v eno roko kokosov oreh, v drugo roko pa nož. S topo stranjo noža udarjaj po “ekvatorju” kokosovega oreha. Torej po sredini in pravokotno na tiste pikice na vrhu. Udarjaj toliko časa, dokler kokos ne poči in ga daš lahko na polovico.

Sedaj s pomočjo žlice ali pa noža za mazanje loči belo sredico kokosa od njegove rjave lupine. Polovico te bele sredice nastrgaj (kar z navadnim “ribežnom”). Če boste kupili že nariban kokos, ne bo v redu, ker je to posušen kokos in bo celotna jed čisto preveč suha.

nastrgan kokos - recept mas huni, tipična hrana iz Maldivov

Sveže nariban kokos.

Tunino odcedi, združi v eni skodelici in jo še malo razdrobi na še manjše koščke. Ko imaš kokos pripravljen, nastrgan, ga dodaj k tunini. Prelij s sokom limete in soli po okusu. Vse skupaj zmešaj. In to je to. To je mas huni. Na Maldivih to jedo skupaj z indijskim kruhom chapati, midva pa sva uporabila kar tortilje (ali palačinke). Ta-da, to je to. Odličen, malo eksotičen zajtrk je pred teboj.

PS: na Maldivih ti na vrhu mas hunija posipajo še kakšen paradižnik ali čili (kot vidiš na spodnji sliki v levi skodelici). Nama to ni bilo preveč všeč, zato sva to izpustila.

tipičen maldivski zajtrk

Zajtrk v Relax Residence: indijski kruh chapati, maldivski mas huni (tunin nadev), jajce in ameriške palačinke

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena