Recept: Mulgipuder (pire iz krompirja in ješprenja), Estonija

by Katarina

Mulgipuder je sicer komplicirano oz. nenavadno ime za izredno preprosto jed. Estonija načeloma spada pod Severno Evropo (skupaj s Skandinavijo), estonska hrana pa je pogosto bolj podobna Vzhodni Evropi: veliko krompirja in žitaric, kot npr. Belorusija, Ukrajina, Rusija. Torej, mulgipuder je tipična estonska hrana, sestavljena iz pire krompirja in ješprenja. Zraven pa ji vsak kuhar doda svoje dodatke. Najpogosteje se z mulgipudrom je pražena čebula, slanina, kisla smetana. Vedno pa lahko po želji dodamo svoje dodatke. Priporoča se pečeno zelenjavo (bučke, jajčevec … ampak to potem ni več tradicionalno estonsko). Kakorkoli, če želite navadno kosilo s pire krompirjem malo popestriti, bo tale mulgipuder idealen za vas.

mulgipuder - hrana Estonija. Pire iz krompirja in ješprenja s pečeno slanino

Mulgipuder – pire iz krompirja in ješprenja

Recept: Mulgipuder, Estonija

Sestavine

  • 1kg krompirja
  • 100g ješprenja
  • 5 čebul
  • 8 rezin slanine
  • malo olja
  • sol
  • 4 žlice kisle smetane

Sestavine so za 4 osebe.

Postopek

Ješprenj moraš pripraviti že en večer prej. Zatehtano količino ješprenja daj v manjšo skledo in jo prelij z vodo. Pusti stati čez noč, da se ješprenj napije.

Olupi in na malo manjše kose nareži krompir. Ješprenj odcedi in speri. V večjo posodo daj krompir in ješprenj, ter dolij toliko vode, da prekrije ves krompir. Vodo soli in kuhaj, dokler nista krompir in ješprenj mehka.

V vmesnem času na trakove nareži čebulo in jo počasi prepraži na olju. Po želji lahko vmes med praženjem dodaš malo vina ali kisa za boljši okus. Na drugi ponvi prepraži rezine slanine.

Ko sta krompir in ješprenj skuhana, vodo odlij (malo jo shrani) in speštaj krompir ter ješprenj, da nastane pire. Po potrebi dolij malo vode, da je zmes ravno prav gosta. Tako nastane Mulgipuder.

Postrezi kepo Mulgipuder-ja, torej nastalega pireja, zraven pa dodaj žlico kisle smetane, dve rezini slanine in prepraženo čebulo. To je eno tipično estonsko kosilo. Precej nasitno, kajne? Ravno prav za mrzle zimske dni 😉

Komentiraj

1 Komentar

Saša 02/2021 - 11:35

Mulgipuder pomeni “mulgiška kaša”, namreč jed naj bi izhajala iz regije Mulgi. Je pa precej običajna jed, ki jo lahko dobiš tudi v trgovinskih restavracijah. In jasno je, da je zelo kalorična, tako da tudi stereotip, da so ljudje, ki prihajajo iz tega okrožja, tj. Mulgi, premožnejši in močnejši, povsem razumljiv 😉

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena