Kaj je tipična romunska hrana? Ste kdaj razmišljali o tem ali pa kaj slišali o tem? Romunija ni ravno posebno poznana po svoji hrani, ampak se tudi tam najde kaj okusnega. Nama je bil najbolj všeč namaz iz jajčevcev, ki mu v Romuniji rečejo Salata de vinete. Takoj, ko sva imela priložnost, sva ta namaz kupila v Romuniji in ga tudi poskusila. Najin odziv je bil nekako takle: “Hm … zanimivo …”, potem pa “Ampak tole je pa noro dobro!” In sledilo je kupovanje salate de vinete v vsaki trgovini, pa še domov sva ta namaz prinesla in takoj, ko se je začela sezona jajčevcev, ga je Rok začel pripravljati doma. Namaz iz jajčevcev je osvežilen in se odlično poda k hrani z žara, zato je to super priloga pri piknikih. Preprost je za pripravo, pa še nekaj novega bo tole za večino ljudi.
Recept: namaz iz malancanov (salata de vinete)
Sestavine:
- 2 jajčevca
- 3 žličke majoneze
- malo olja
- sol,
- limonin sok za okus
Postopek:
Jajčevca prereži po dolžini in nato ravno, prerezano stran položi na pekač in daš v ogreto pečico. Jajčevce peci pri 210°C, na žar opciji približno 15 – 25 minut (odvisno od pečice). Jajčevec je pečen, ko je od zunaj rjavo zapečen, lupina porjavi, rahlo odstopi, sredica pa je mehka (“žoftna”). Ko je jajčevec pečen, ga vzemi iz pečice in sredico postrgaj ven z žlico. Na leseni deski za rezanje sredico nareži na majhne koščke. Sredice ne miksat, čeprav je precej mehka, ampak mora obdržat malo teksture. Zato jo le na fino nareži. Vse skupaj prestavi v skledo, dodaj majonezo, olje, sol in limonin sok, premešaj in poskusi. Po okusu dodaj še začimbe.
Roku je bila zelo všeč dimljena verzija namaza, zato je doma s svojim “smokerjem” namaz iz jajčevcev še hladno dimil približno en dan. Namesto tega, lahko jajčevce tudi spečeš na žaru in okus je še boljši. Midva sva dala kar cele jajčevce v oglje in se je izkazalo za odlično.