Recept: Köfte (turške mesne kroglice) – Turčija

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Köfte ali mesne kroglice so tipična turška jed narejena iz mletega mesa. Pričakovala sva neko eksotiko, nove okuse, dobila pa … dejansko čevapčiče! Oz. nekaj zelo podobnega 🙂 Vseeno je bilo okusno, zato sva recept doma z veseljem ponovila.

turške mesne kroglice - kofte

Najine domače köfte oz. turške mesne kroglice

Recept za köfte (čufte) ali turške mesne kroglice

Recept za köfte oz. turške kroglice je za 2 osebi in je tak, kot ga pripravljajo Turki. V mletem mesu ne sme biti svinjina, pač pa le mešanica govedine in jagnjetine. Problem pa je, ker se pri nas jagnjetino zelo težko dobi. Jaz sem uporabila kar goveje mleto meso za pripravo teh mesnih kroglic.

SESTAVINE 

  • 225g mletega mesa (50% govedine, 50% jagnjetine)
  • 1 čebula
  • 2 rezini kruha
  • 1 jajce
  • peteršilj (svež, nasekljan)
  • poper, sol
  • olivno olje
  • Priloga: zelenjava (paradižniki, paprika, feferoni) in bel kruh

Postopek

Kruhu odstrani skorjo in ga nareži na kocke ter ga za približno 10 minut namoči v vodo. Med tem časom nasekljaj čebulo. Kruh ožemi in ga zmešaj skupaj s čebulo, jajcem in začimbami. Dodaj še mleto meso in gneti 5 minut, da nastane elastična mešanica. Iz mase naredi eno veliko kepo in jo daj za 30 minut v hladilnik, da počiva.

Preden začneš delati prave mesne kroglice, si zmoči roke, saj se ti bo tako masa manj lepila na dlani. Sedaj zajemi delček mase in ga oblikuj v kroglo, jo malo splošči, ampak ne preveč! To ni pleskavica. Vseeno mora biti bolj podobna kroglici kot pa potlačenemu valju (če smo geometrijsko natančni :)). Iz te mase bi moralo nastati nekje 10 – 12 mesnih kroglic.

V ponvi segrej olivno olje in začni peči köfte. Na srednji jakosti štedilnika naj bi se vsaka mesna kroglica pekla približno 8 minut, torej 4 minute na vsaki strani.

Postrezi jih še tople skupaj s svežo zelenjavo in kosom kruha. Takšne sva midva jedla v Istanbulu in bile so odlične!

turške mesne kroglice s feferoni na krožniku

Istanbulske mesne kroglice (no ja, tole so res bolj čevapčiči po obliki), köfte s feferoni

 

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena