Recept: Stollen (sadni, božični kruh) – Nemčija

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Tipična nemška sladica v času božiča je sadni kruh (božični kruh) ali Stollen. To je kruh iz kvašenega testa, veliko masla, suhega sadja, oreščkov in na debelo posut s sladkorjem v prahu, tako da naj bi sadni kruh spominjal na malega dojenčka, povitega v belo platno – tako kot so na prvi božič Jezusa, novorojenčka povili v plenice. Recept za Stollen sva prinesla iz Nemčije, kjer sva ga nazadnje poskusila na božičnem sejmu v Ulmu, pred tem pa sva ga jedla tudi že v Berlinu in Hamburgu.

stollen, božični kruh ob adventnem venčku

Stollen, nemški božični kruh

Preden se lotiš peke pa opozorilo: ko je sadni kruh spečen, mora vsaj še 24h ur počivati, šele nato ga lahko postrežeš! Zato si skrbno preračunaj, kdaj ga boš pekel/pekla 😉

Recept Stollen (božični sadni kruh)

SESTAVINE:

  • 1 kocka kvasa (cca 20g)
  • 500g moke
  • 80g sladkorja
  • 150mL mleka
  • 150g masla
  • ščepec soli
  • 100g rozin
  • 0,5dL ruma
  • 100g zdrobljenih mandeljnev
  • 50g kandiranih pomaranč (oranžat)
  • 50g kandiranih limon (citronat)
  • 1/3 čajne žličke kardamoma
  • 2/3 čajne žličke naribanega muškatnega oreščka
  • 1/2 čajne žličke cimeta
  • 80g stopljenega masla
  • 80g sladkorja v prahu

Postopek:

Rozine namoči v rumu in dodaj toliko vode, da so vse rozine prekrite s tekočino. Če ne maraš ruma, uporabi samo vodo. V zaprti posodi jih pusti stati nekaj časa. Kvas v manjši skodelici raztopi v nekaj žlicah mlačnega mleka (ki jih potem odšteješ od celotne količine mleka) in dodaj eno žličko sladkorja. Pokrij s kuhinjskim servetom in daj nekam na toplo. Pusti stati, dokler se ne začnejo delati mehurčki. Potem kvas dodaj moki ter zmešaj s stopljenim maslom in soljo. Zamesi v gladko testo. Spet pokrij s servetom in na toplem pusti počivati približno 30 minut, oz. toliko, da testo vzhaja. Začimbe (cimet, kardamom, muškatni orešček) zmešaj s suhim sadjem (rozine, oranžat, citronat) in drobljenimi mandeljni, nato pa vse skupaj na roke zamešaj v testo. Oblikuj ga v podolgovato štruco, daj na pekač (ki ga prej premažeš z oljem ali pa uporabiš peki papir), ga pokrij s servetom in pusti počivati na toplem približno 45 minut oz. toliko, da testo malo vzhaja.

Pečico segrej na 170°C in peci približno 45 minut. Ko je kruh pečen, ga takoj premaži s stopljenim maslom, na debelo posipaj s sladkorjem v prahu in še vročega zavij v alu-folijo. Tako zavitega pusti stati nekaj dni! Preden ga postrežeš, kruh spet posuj s sladkorjem v prahu, da bo površina res bela.

stollen

Stollen, božični sadni kruh

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena