Tipična nemška sladica v času božiča je sadni kruh (božični kruh) ali Stollen. To je kruh iz kvašenega testa, veliko masla, suhega sadja, oreščkov in na debelo posut s sladkorjem v prahu, tako da naj bi sadni kruh spominjal na malega dojenčka, povitega v belo platno – tako kot so na prvi božič Jezusa, novorojenčka povili v plenice. Recept za Stollen sva prinesla iz Nemčije, kjer sva ga nazadnje poskusila na božičnem sejmu v Ulmu, pred tem pa sva ga jedla tudi že v Berlinu in Hamburgu.
Preden se lotiš peke pa opozorilo: ko je sadni kruh spečen, mora vsaj še 24h ur počivati, šele nato ga lahko postrežeš! Zato si skrbno preračunaj, kdaj ga boš pekel/pekla 😉
Recept Stollen (božični sadni kruh)
SESTAVINE:
- 1 kocka kvasa (cca 20g)
- 500g moke
- 80g sladkorja
- 150mL mleka
- 150g masla
- ščepec soli
- 100g rozin
- 0,5dL ruma
- 100g zdrobljenih mandeljnev
- 50g kandiranih pomaranč (oranžat)
- 50g kandiranih limon (citronat)
- 1/3 čajne žličke kardamoma
- 2/3 čajne žličke naribanega muškatnega oreščka
- 1/2 čajne žličke cimeta
- 80g stopljenega masla
- 80g sladkorja v prahu
Postopek:
Rozine namoči v rumu in dodaj toliko vode, da so vse rozine prekrite s tekočino. Če ne maraš ruma, uporabi samo vodo. V zaprti posodi jih pusti stati nekaj časa. Kvas v manjši skodelici raztopi v nekaj žlicah mlačnega mleka (ki jih potem odšteješ od celotne količine mleka) in dodaj eno žličko sladkorja. Pokrij s kuhinjskim servetom in daj nekam na toplo. Pusti stati, dokler se ne začnejo delati mehurčki. Potem kvas dodaj moki ter zmešaj s stopljenim maslom in soljo. Zamesi v gladko testo. Spet pokrij s servetom in na toplem pusti počivati približno 30 minut, oz. toliko, da testo vzhaja. Začimbe (cimet, kardamom, muškatni orešček) zmešaj s suhim sadjem (rozine, oranžat, citronat) in drobljenimi mandeljni, nato pa vse skupaj na roke zamešaj v testo. Oblikuj ga v podolgovato štruco, daj na pekač (ki ga prej premažeš z oljem ali pa uporabiš peki papir), ga pokrij s servetom in pusti počivati na toplem približno 45 minut oz. toliko, da testo malo vzhaja.
Pečico segrej na 170°C in peci približno 45 minut. Ko je kruh pečen, ga takoj premaži s stopljenim maslom, na debelo posipaj s sladkorjem v prahu in še vročega zavij v alu-folijo. Tako zavitega pusti stati nekaj dni! Preden ga postrežeš, kruh spet posuj s sladkorjem v prahu, da bo površina res bela.