Recept: Draniki – Belorusija

Ljudje, ki ne marajo Belorusije, se pogosto šalijo, da je njihova nacionalna jed salo – svinjska mast! Midva lahko potrdiva, da salo res uporabljajo povsod in z njim pripravljajo skoraj vso hrano. Imajo pa poleg tega tudi še kakšno drugi nacionalno jed. Med najbolj poznanimi so krompirjeve palačinke, ki jim rečejo draniki. Draniki so izredno enostavna jed, ki jo lahko hitro pripraviš za prilogo h kosilu, lahko pa se jedo tudi za zajtrk in večerjo.

beloruske krompirjeve palačinke

Draniki po Katarinino

 

Tule pa je recept za dranike, kot so nama ga povedali beloruski prijatelji

SESTAVINE za 4 osebe:
  • 500g krompirja za kuhanje
  • 2 jajci
  • 1 velika čebula
  • sol
  • svinjska mast
  • cca 2dL kisle smetane
Krompir in čebulo olupi in nareži na kocke. Če imaš mikser za smoothije, daj vanj najprej čebulo in jo zmelji. Šlo bo počasi, ampak vztrajaj in nikar ne dodajaj vode! Ko dobiš čebulno kašo, dodaj še narezan (surov) krompir in spet melji, miksaj, stresaj … dokler se vse ne spremeni v homogeno kašo. Maso za dranike pretresi v večjo skledo, dodaj razžvrkljana jajca in sol ter dobro premešaj. Če je masa preredka, dodaj malo moke.
V ponvici segrej svinjsko mast (lahko jo nadomestiš tudi z oljem, vendar okus ne bo čisto pravi) in na njej speci palačinke oz. polpete – dranike. Ena jedilna žlica mase zadostuje za eno krompirjevo palačinko. Maso na ponvici enakomerno razporedi, da nastane približno pol centimetra debel polpet. Peci ga na vsaki strani približno 2 minuti. Ko so draniki pečeni, jih ponudi skupaj s kislo smetano.

Recept je tako dober, da je bil všeč še moji babici, ki je bila nekoč kuharica! Končno je pri nama jedla nekaj “normalnega” 🙂 Ona je bila namreč vedno prva, ki je vihala nos nad tajsko ali afriško hrano 🙂 No, in če je dranike pohvalila babica, so pa res dobri 😉

Tipična beloruska hrana - draniki

Njami, draniki! 🙂

 

Preberi si še

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!