Recept: Draniki (krompirjevi polpeti) – Belorusija

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Ljudje, ki ne marajo Belorusije, se pogosto šalijo, da je njihova nacionalna jed salo – svinjska mast! Midva lahko potrdiva, da salo res uporabljajo povsod in z njim pripravljajo skoraj vso hrano. Imajo pa poleg tega tudi še kakšno drugi nacionalno jed. Med najbolj poznanimi so krompirjevi polpeti, ki jim rečejo draniki. Draniki so izredno enostavna jed, ki jo lahko hitro pripraviš za prilogo h kosilu, lahko pa se jedo tudi za zajtrk in večerjo.

draniki: krompirjeve palačinke

Beloruski draniki

Recept: draniki – krompirjevi polpeti oz. krompirjeve palačinke

Tule pa je recept za dranike (krompirjeve palačinke oz. krompirjeve polpete), kot so nama ga povedali beloruski prijatelji

SESTAVINE za 4 osebe:

  • 500g krompirja za kuhanje
  • 2 jajci
  • 1 velika čebula
  • sol
  • svinjska mast
  • cca 2dL kisle smetane

Postopek priprave dranikov

Krompir in čebulo olupi in nareži na kocke. Če imaš mikser za smoothije, daj vanj najprej čebulo in jo zmelji. Šlo bo počasi, ampak vztrajaj in nikar ne dodajaj vode! Ko dobiš čebulno kašo, dodaj še narezan (surov) krompir in spet melji, miksaj, stresaj … dokler se vse ne spremeni v homogeno kašo. V kolikor nimaš mikserja, uporabi “ribežen” (strgalnik) in sicer tisto stran, ki je sicer nikoli ne bi uporabiš 🙂 Sploh ne znam drugače opisat. Gre za tisto stran strgalnika, kjer so rezila izbočena ven v obliki krogcev. A si predstavljate, kaj imam v mislih? No, tisto stranjo lahko krompir zelo dobro zmelješ v kašo.

Maso za dranike pretresi v večjo skledo, dodaj razžvrkljana jajca in sol ter dobro premešaj. Če je masa preredka, dodaj malo moke.

V ponvici segrej svinjsko mast (lahko jo nadomestiš tudi z oljem, vendar okus ne bo čisto pravi) in na njej speci krompirjeve palačinke oz. polpete – dranike. Ena jedilna žlica mase zadostuje za eno krompirjevo palačinko. Maso na ponvici enakomerno razporedi, da nastane približno pol centimetra debel polpet. Peci ga na vsaki strani približno 2 minuti. Ko so draniki pečeni, jih ponudi skupaj s kislo smetano.

Recept je tako dober, da je bil všeč še moji babici, ki je bila nekoč kuharica! Končno je pri nama jedla nekaj “normalnega” 🙂 Ona je bila namreč vedno prva, ki je vihala nos nad tajsko ali afriško hrano 🙂 No, in če je dranike pohvalila babica, so pa res dobri 😉

Tipična beloruska hrana - draniki

Njami, draniki! 🙂

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena