Saturnia in Bagni San Filippo – naravne terme v Toskani

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Saturnia so precej znane naravne terme v Toskani. Verjetno ste tudi vi vsi že videli kakšno fotografijo teh belih mineralnih bazenčkov, v katerih se da kopati. No, midva sva jih gotovo videla veliko in se odločila, da stvar preveriva tudi sama. Rok je sploh navdušen nad kopanjem v naravnih termah, ko je zunaj mraz, zato sva izlet v Toskano, do Saturnie splanirala za letošnjo pomlad. Zaradi korone sva tako izlet prestavila na jesen in pretekli vikend sva se končno odpravila na pot.

terme Saturnia: kamnita hiša sredi mineralnih baznečkov

Klasična fotografija term Saturnia. Avtor fotografije: Michael Baccin

Ker pa midva ne bi bila midva, če ne bi poiskala še kakšne alternative, sva seveda našla še ene terme, ki so prav tako lepe, le malo manj popularne kot Saturnia. To so terme Bagni San Filippo. Poleg termalnih izvirov sva si na poti pogledala še nekaj toskanskih mest in občudovala prekrasno toskansko pokrajino. Bil je super vikend izlet – prekratek, kot vedno, ampak odličen za jesenski čas, ko je v Sloveniji že snežilo, midva pa sva se kopala v termalnih vrelcih in v morju!

Terme Saturnia – najbolj popularne terme v Toskani

Saturnia je ime pod katerim poznamo najbolj popularne terme v Toskani. Pa vendar to ime ni čisto pravilno. Saturnia je vas v bližini omenjenih term, Terme di Saturnia pa je termalni resort (hotel, golf igrišče, bazeni), ki tudi ni to, kar vidimo na večini fotografij. Slavne terme v Toskani z belimi mineralnimi bazenčki in termalno vodo se imenujejo Cascate del Mulino.

ljudje se kopajo v naravnih mineralnih bazenčkih s turkizno modro vodo. Terme Saturnia

Mineralni bazenčki Cascate del Mulino

Kje so terme Saturnia (Cascate del Mulino)?

Saturnia se nahaja na jugu Toskane, le 160km severno od Rima oz. 100km južno od Siene. Kakorkoli, iz Ljubljane do Saturnie je slabih 700km. Terme so precej izven klasične poti po Toskani. Avtoceste do Saturnie ni in treba je po lokalnih, vijugastih cestah preko hribov in dolin. Ceste resda niso v najboljšem stanju, ampak je pa pokrajina naokoli prekrasna. Tista tipična toskanska pokrajina z valovitimi grički, preraščenimi z vinogradi, oljkami in topoli. Povsod je polno toskanskih opečnatih hiš, ki vse delujejo kot izredno luksuzne vile, pa čeprav gre lahko za čisto običajno kmetijo. Nekaj je na tej Toskani, da nam deluje tako lepa in posebna.

Toskana - opečnata hiša in topoli, drevored topolov, jutro v Toskani

Toskana

Najboljši čas za obisk term Saturnia

Vedno je dober čas za obisk, vse leto. Termalna voda je topla ne glede na letni čas. Terme Saturnia postajajo izredno popularne in posledično precej obljudene. Zato se splača priti čim bolj zgodaj zjutraj, po možnosti med tednom in izven glavne poletne sezone. Ker je voda topla, bi itak priporočala obisk jeseni ali spomladi, ko se kopanje v toplih bazenčkih res prileže.

Nasveti za obisk Terme Saturnia (Cascate del Mulino)

  • Pridite čim bolj zgodaj zjutraj, da se izognete gneči.
  • Parkirišče je urejeno v bližini bazenčkov in je (zaenkrat) brezplačno.
  • Tudi vstopnina je brezplačna.
  • Prinesite si natikače oz. neke čevlje za v vodo. Mineralni bazenčki so precej hrapavi in neprijetni za bose noge.
  • Vzpnite se tik pod slap! Tam je voda najbolj topla, najbolj čista (na svoji poti ni tekla mimo nešteto ljudi, saj se vsi namakajo nižje v bazenčkih), sunek vode, ki pada s slapu pa je prava masaža.
množica ljudi v naravnih termah Saturnia

Sredi dneva in med vikendom je v Saturnii precejšnja gneča

Bagni San Filippo – alternativa za terme Saturnia

V bližini Saturnie so še ene terme, Bagni San Filippo, ki so podobno lepe kot Saturnia, le malo manj popularne, zato je gneča manjša. Prednost term Bagni San Filippo je tudi ta, da so nekoliko bliže, če prihajamo iz Slovenije. Vseeno pa nam vožnja po vijugastih cestah Toskane ne uide, prav tako tudi ne prekrasni razgledi.

mineralna struktura nad termami Bagni San Filippo

Fosso Bianco – znamenitost term Bagni San Filippo

Lokacija term Bagni San Filippo

Bagni San Filippo so bliže avtocesti. Najdemo jih 80km JV od Siene, 200km severno od Rima in 640km iz Ljubljane. Ovinkastih cest je nekoliko manj kot do Saturnie, a vseeno dovolj, da se na poti do tja naužijemo toskanskih razgledov.

toskanska opečnata stavba na griču nad polji

Prekrasna Toskana

Primerjava s Satunio in nasveti za obisk Bagni San Filippo

  • V Saturnii je veliko naravnih bazenčkov, kjer se nabere topla voda in so idealni za namakanje. V Bagni San Filippo je takih bazenčkov bistveno manj.
  • Glavna posebnost Bagni San Filippo je ogromna (cca 10m visoka) bela mineralna stena, Fosso Bianco. Termalna voda, polna mineralov, teče tam preko in odlaga sedimente, kar potem oblikuje kakšen kapnik, kakšen bazenček oz. še kakšno drugo zanimivo obliko. Najboljši del tega pa je, da preko teh sedimentov teče vroča voda. Tako se obiskovalci lahko uležejo oz. naslonijo na to steno, termalna voda pa jih greje.
Mineralna stena Fosso Bianco in kopalci

Mineralna stena Fosso Bianco in kopalci

  • V bližini Bagni San Filippo je plačljivo parkirišče. Parkirnih mest ni veliko, zato se splača priti zgodaj.
  • Vstopnine v Bagni San Filippo ni.
  • Od parkirišča je približno 5 minut hoje po gozdni potki do samih term, zato obujte primerne čevlje.
  • Topel je cel potoček, ne samo vodo, ki teče preko Fosso Bianco. Največ obiskovalcev se ustavi ob omenjeni mineralni steni, vendar se splača sprehodit ob potočku še malo gor ali dol in si tako lahko najdete idealen prostorček za namakanje v topli vodi.
  • Voda v Bagni San Filippo je toplejša od tiste v Saturnii (37°C) in ima večjo vsebnost žvepla. Dišave so res »omamne« 🙂 Vendar pa ni tako hudo kot npr. na Islandiji ali Novi Zelandiji. Višje pod to belo mineralno steno kot greš, bolj je voda vroča. Najvišja temperatura je menda kar 52°C.

Prenočišče v bližini Terme di Saturnia oz. Bagni San FIlippo

Najbližje večje mesto je Siena ali pa Grosseto, ki sta lahko priročni izhodišči za obisk term. Mi pa smo spali sredi Toskane v prečudoviti okolici. Nastanitev je bila Agriturismo Podernuovo. Cena res ni nizka, storitev pa je bila za to ceno precej slaba. Ampak lokacija … lokacija je bila pa božanska.

ženska in moški v Toskani. Tipični toskanski pogledi s topoli in opečnatimi hišami.

Tole so bili razgledi v bližini najine nastanitve

Komentiraj

1 Komentar

stanko 05/2023 - 10:35

Tudi z ženo si želima potovati,nisma neka avanturista
mislim da je čas da začnema
lp stanko

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena