Predbožični Ulm (božični sejmi v okolici Ulma)

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Adventni čas je za naju čas lučk, kuhanega vina in izletov čez mejo na ogled božičnih sejmov. Letos sva se po (pred)božično vzdušje odpravila v Ulm, nemško mesto na pol poti med Münchnom in Stuttgartom, 530km oddaljeno iz Ljubljane. Zakaj predbožični Ulm in kaj je tam posebnega?

ulm, katedrala z najvisjim zvonikom na svetu

Ulmu dominira gotska katedrala, imenovana Münster

Zakaj Ulm in kaj je tam za videti?

Za naju je Ulm poseben zaradi dobre prijateljice, ki živi tam. Za vse ostale pa bo zanimiv zaradi svoje lege ob reki Donavi – njeno nabrežje je odlično za sprehode, poletna poležavanja na travi s pogledom na vodo. Pozimi pa itak vsa nemška mesta zažarijo v soju lučk in božičnih sejmov.

Altstadt, stari center Ulma

Ulm ima zelo lep stari, srednjeveški del mesta (po nemško Altstadt) z znamenitimi nemškimi hišami z leseno konstrukcijo. Izpostaviti velja mesarski stolp (Metzgerturm), ki  je podobno nagnjen kot stolp v Pisi. Nagnjena pa je še ena starinska stavba v mestu – hotel Schiefes Haus. Slednji je tako popularen, da je vedno razprodan in če želiš dobiti sobo tam notri, moraš rezervirati vsaj eno leto vnaprej! Kot v vsakem nemškem mestu je tudi v Ulmu čudovita mestna hiša – Rathaus.

Mimogrede: Ulm je tudi rojstno mesto znanega fizika Alberta Einsteina, a njegove rojstne hiše ni več, na njenem mestu pa je le precej neugleden spomenik.

Münster, katedrala z najvišjim zvonikom na svetu

Najbolj pa je Ulm znan po gotski katedrali imenovani Münster, ki je s svojimi 161,5m najvišja cerkev na svetu! Zvonik te cerkev res dominira mestu, saj ga je moč opaziti od kjer koli!

V srednjem veku, ko so cerkev gradili znotraj mestnega obzidja, so imeli nemalo težav s transportom velikih lesenih podpornikov skozi majhna mestna vrata. Iz tega izvira tudi legenda o ulmskem vrabčku (Ulmer Spatz):

Delavci so se trudili spraviti posebno velik in debel steber skozi mestna vrata, a jim nikakor ni uspelo. Bili so že na tem, da bodo začeli rušiti del obzidja, ko so videli vrabčka, ki si je v bližini spletal gnezdo. Tudi on je moral vejice za svoj domek prenesti skozi ožino med dvema zidakoma (kamnoma) v obzidju. In kako je to izvedel? Če vejica ni šla skozi ožino po hotizontali, se je vrabček v letu pač obrnil tako, da je vejico skozi spravil po vertikali. Tako so tudi delavci dobili idejo, kako spraviti velik lesen steber do gradbišča cerkve. Obrnili so ga in ga po dolžini spravili skozi mestna vrata.

(ob poslušanju te zgodbice sem se resno vprašala, kako trapasti so morali biti te delavci, da jim je moral tako preprosto stvar pokazati vrabec :))

ulmski vrabec

Ulmer Spatz, ulmski vrabec

Danes je vrabec zaščitni znak mesta Ulm in še nekaj let nazaj je bilo po mestu polno raznoraznih kipov tega vrabčka, do danes pa so jih večino prodali, denar pa je mesto namenilo obnovi te ogromne cerkve.

Predbožični Ulm

Tekom vikenda sva obiskala dva sejma: enega v Ulmu in enega v Neu-Ulmu, sosednjem mestu, ki leži na drugi strani reke Donave, na Bavarskem, medtem, ko je Ulm v deželi Baden-Würtenberg.

predbožični ulm

Božični sejem Ulm

Božični sejem Neu-Ulm

Božični sejem v Neu-Ulmu je dokaj majhen, a ga zanimivega naredi srednjeveška tema. Stojnice so postavljene v srednjeveškem stilu z zastavicami, gotsko pisavo in prodajalci, ki so oblečeni v srednjeveške obleke. Midva sva si tu privoščila tipično nemško jed spätzli – to so neke vrste jajčne testenine – s sirom in cvrto čebulo. Rok seveda ni mogel brez mesa in je šel po divjačinsko klobaso. Vse skupaj pa poplaknila z rdečim kuhanim vinom.

Božični sejem Ulm

V Ulmu je božični sejem velik, a stisnjen na glavni trg pred katedralo, tako da so prehodi med številnimi stojnicami ozki. Ampak te stojnice prodajajo vse! Nešteto praženih oreščkov, bonbonov, domačih, tipičnih sladic, kot so stollen, pa seveda cel kup različnih klobas, kislo zelje, kuhano vino, punč in trendovsko pijačo Feuerzangenbowle. Potem pa so tu še stojnice z darilci: okraski, pol-dragimi kamni, kapami in rokavicami … res ni da ni. Tukaj se Rok ni mogel upreti Feuerwurst – izredno pikantni klobasi, jaz pa sem si privoščila bučno juho v kruhovi skledici.

PREBERI ŠE  Mestni vodnik: Berlin, Nemčija

Mimogrede, tule je recept za nemški božični kruh: Stollen

Cene na božičnih sejmih v Ulmu

Jedi in pijača na božičnih sejmih gotovo niso poceni. Kuhano vino je npr 2€ + 2€ kavcije za skodelico. Juha v kruhovi skodelici stane 6€ + 2€ kavcije za žlico – s tem, da imaš tu možnost enega brezplačnega repeteja. Spätzli so naju stali 5€, a je bila porcija res velika in nasitna. Klobase s kruhom pa so bile med 3€ in 5€.

ženska je juho iz skodelice iz kruha

Bučna juha v skodelici iz kruha

Če povzamem: predbožični Ulm se več kot splača.  Že mesto samo po sebi zelo zanimivo, božični sejmi, lučke in vonj po kuhanem vinu pa ga naredijo še bolj privlačnega. Poleg tega pa je to nekoliko manjše mesto in ni tako zelo turistično ter ni toliko gneče kot v bližnjih večjih mestih.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena