Afrika je že stereotipno kontinent banan in zato ni nič čudnega, če so le-te pogosta sestavina afriških jedi. Preprosta, a odlična sladica so tudi pečene banane, za malo bolj zahtevne okuse pa so tu ocvrte banane s kumino. Midva sva najboljše pečene banane jedla v restavraciji eDlandleni (ki je podrobno opisana v objavi tule) v Svaziju.
Recept: Ocvrte banane
SESTAVINE:
- 2 banani
- 1 jajce
- 2 čajni žlici kumine v prahu
- 2dL olja za cvrtje
Postopek za ocvrte banane:
Jajce razžvrkljaj skupaj s kumino. Banane nareži na kolobarje in jih pomoči v jajce. V visoki, ozki posodi segrej olje. Ko je res vroče, vanj položi bananine kolobarje, a samo za trenutek! Toliko, da zacvrči, obrni banano okoli, spet zacvrči in potem hitro ven iz olja. Tako ocvrto banano odloži na papirnato brisačo, ki vpije odvečno maščobo. Nato pa še tople banane postrezi.
Recept: Pečene banane
SESTAVINE:
- 2 banani
- žlica olja
- žlica medu, agavinega sirupa, javorjevega sirupa ipd
Postopek za pečene banane:
Banani prereži po dolgem na polovice. V ponvi segrej olje, gor položi banane in jih na hitro popeci – le toliko, da se banane malo zmehčajo na spodnji strani, zgoraj pa naj bodo še “surove”, trde. Ko postrežeš, jih prelij z medom ali kakšnim sirupom.
Tale zadnja varianta je najina najljubša in najhitreje pripravljena sladica