Kaj je še bolj avstrijskega ali celo dunajskega kot Sacher torta? Morda dunajski zrezek? 🙂 Ko greš na Dunaj, moraš poskusiti dve stvari: ogromen dunajski zrezek v restavraciji Figlmüller in original Sacher torto v Sacher hotelu. Ker imam rada sladko, sem se doma lotila eksperimentiranja s peko torte. Ne rečem, da je taka kot na Dunaju, je pa dobra 🙂 Spodaj vam predstavljam recept za Sacher torto ala Katarina.
Original Sacher torta
Vsebina
Recept: Sacher torta
SESTAVINE
Sestavine za biskvit
- 150g masla
- 150g sladkorja
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja
- 150g jedilne čokolade
- 6 jajc
- 150g moke
- 20g kakava
- ena žlička pecilnega praška
Sestavine za kremo in obliv
- 2dL breskovega kompota
- 200g marelične marmelade
- 100g jedilne čokolade
- 2dL sladke smetane
Postopek priprave Sacher torte
Za testo najprej 4 jajca loči na beljake in rumenjake. Iz beljakov in 75g sladkorja stepi trd sneg. Nato v drugi posodi penasto umešaj maslo (mora biti sobne temperature) in med mešanjem postopoma dodaj 75g sladkorja in vanilin sladkor. Nad soparo (ali v mikrovalovni pečici) stopi čokolado in jo počasi vlij v nastajajočo mešanico masla in sladkorja. Dodaj še rumenjake in preostali 2 jajci ter še par minut stepaj pri najvišji hitrosti. Ločeno zmešaj moko, kakav in pecilni prašek. Ko imaš vse to pripravljeno, vse tri mešanice nežno zmešaj v enotno maso, ki jo vliješ v pekač in pečeš pri 180°C približno 35 minut.
Ko je Sacher torta pečena in ohlajena, jo prerežeš na dve plasti. Breskov kompot nekoliko razredčiš z vodo in z njim namočiš obe plasti torte. Prav tako obe plasti torte premažeš z marmelado, nato pa ju sestaviš tako, da je marmeladni del v sredini torte in na vrhu. Jedilno čokolado in 2 žlici smetane stopiš, da dobiš čokoladno glazuro in z njo preliješ torto. Počakaš, da se preliv strdi, nato pa postrežeš s stepeno sladko smetano.
Pravijo, da gre ljubezen skozi želodec. S to torto sem se Roku prikupila za njegov 17. rojstni dan 😉