Recept: Sopa de maní – Bolivijska arašidova juha

Follow my blog with Bloglovin

Kaj si predstavljate kot bolivijsko hrano? Midva o njej nisva vedela veliko, le to, da kvinoja izvira iz Bolivije in da jo verjetno veliko uporabljajo v svoji hrani. No, ko pa sva bila v Boliviji, pa sva izvedela, da je Bolivija država arašidov. Za razliko od kvinoje, ki je zaradi povpraševanja postala zelo draga, so arašidi v Boliviji še zelo poceni. Izmed vse bolivijske hrane, nama je najbolj ostala v spominu ravno arašidova juha, s katero sva se pogrela na hladen dan v glavnem mestu La Paz.

Arašidovo juho se lahko je kot samostojno jed ali pa kot predjed. Priprava ni težka, traja pa kar nekaj časa, zato se tega recepta ne lotite, če želite skuhati nekaj na hitro 😉 Bistveno pri tej juhi je, da uporabimo surove arašide. Ne smejo biti praženi ali soljeni! In povem vam, da je surove arašide v Sloveniji precej težko dobiti. Najde se jih v kakšni bio trgovini.

sopa de mani, arašidova juha

Bolivijska arašidova juha

Arašidova juha (Sopa de maní)

Sestavine:

  • 125g surovih arašidov (ne smejo biti praženi, ker imajo čisto drugačen okus!)
  • 1 velika čebula
  • 1 strok česna
  • 1 veliko korenje
  • 150g kuhanega graha
  • 1 steblo zelene
  • 1 rumena in 1 rdeča paprika
  • 4 krompirji
  • olje
  • sol, poper, kumina, origano, čili
  • svež peteršilj
  • 250g testenin tipa Penne Rigate (ali nekaj podobnega)
  • 1,5L zelenjavne juhe

V slani vodi skuhaj testenine. Nato jih odcedi in pokapljaj z oljem, da se ne zlepijo. Daj jih na stran. Surove arašide namoči v približno dvakratni količini vode in jih pusti stat vsaj 10 minut. Čebulo in česen nasekljaj, zelenjavo (korenje, zeleno, krompir, papriko) pa nareži na majhne kocke. Grah iz konzerve odcedi in zatehtaj točno količino grahovih zrn.

Sedaj v veliki posodi za juho segrej olje in na njem prepraži čebulo in česen. Ko čebula postekleni, dodaj korenje, grah, zeleno in papriko. Duši približno 5 minut. V vmesnem času zmelji arašide. Za to uporabi palični mešalnik in namočene arašide in vodo miksaj toliko časa, da nastane gladka masa. Če je treba, dodaj še malo vode. Nato to arašidovo maso dodaj v nastajajočo juho, skupaj s krompirjem, vse zalij z juho in dodaj še začimbe. Ogenj daj na manj in počasi kuhaj … kakšni 2 uri ali še več. Toliko, da juha izgubi tisti “zeleni” okus po surovih arašidih. Ko je juha gotova, dodaj testenine in okrasi s svežim peteršiljem.

Dober tek po bolivijsko!

moški s krožnikom arašidove juhe, sopa de mani

Sopa de Maní v Boliviji

 

Preberi si še

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
NE ZAMUDI NOVE OBJAVE
ENKRAT NA TEDEN BOŠ DOBIL OBVESTILCE O NOVIH OBJAVAH
Pošlji
Izpišeš se lahko kadarkoli.
close-link