Recept: Sirov fondue – Švica

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Sirov fondue je neka vrsta slow-food-a, kjer je bistvo v družabnosti: skupina ljudi sede za skupno mizo, na sredini je en velik lonec, v katerega potem vsak pomaka svojo hrano. Obstaja več vrst fonduejev, odvisno od tega kaj je v veliki posodi na sredini mize in kaj se notri pomaka. Najbolj osnoven je mesni fondue, kjer je v posodi vroče olje, na dolgih vilicah pa vanj pomakamo koščke mesa, ki se potem počasi pečejo. Pri sirovem fondue-ju imamo v sredini posodo s stopljenim sirom, vanj pa se pomaka zelenjavo ali kruh. Zadnja varianta pa je čokoladni fondue, kjer se v stopljeno čokolado pomaka sveže sadje.

Nama je najljubši sirov fondue, čeprav tudi ostali niso slabi :). Recept spodaj je za 4 osebe

sirov fondue

Sirov foundue

Sirov fondue

SESTAVINE:

  • 20g masla
  • 1 strok česna
  • mala žlička moke
  • 300mL jabolčnega soka
  • 250g ementalca
  • 250g sira gauda
  •  nariban muškatni orešček
  • sol
  • poper
  • 400g dodatkov za pomakanje: korenje, koleraba, cvetača, jabolka, popečen kruh, …

Zelenjavo (korenje, kolerabo …) olupi in nareži na kocke ter daj kuhat v slano vodo, jabolka samo olupi in nareži, kruh prav tako nareži na kocke in ga na malo masla popeci, da lepo porjavi.

Sedaj se loti priprave sirove omake: najprej naribaj sir, nato na maslu prepraži česen. Ko je le-ta lepo rjavo zapečen, v ponev dodaj moko in zalij z jabolčnim sokom. Dobro premešaj, da razbiješ vse grudice. Dodaj nariban sir in pri nizki temperaturi počasi topi sir. Vmes mešaj, da se ti ne prime na dno posode. Po približno 10 minutah bi mogel biti sir stopljen. Takrat dodaj sol, poper in muškatni orešček, še enkrat premešaj, potem pa prelij v posodo za sirov fondue in postavi nad namizni gorilnik. V manjše posodice naloži zelenjavo, jabolka in popečen kruh ter jih ponudi skupaj s sirovo omako. Sedaj vsak zgrabi svojo dolgo vilico, napiči košček zelenjave, jo pomoči v sirovo omako in hitro v usta 😉

Dober tek!

zelenjava za sirov fondue

Zelenjava je pripravljena za fondue

Opombe:

Dodatki za pomakanje morajo biti trdi, da se ne drobijo med jedjo!

Za fondue je potrebno imeti posebno posodo, gorilnik in daljše vilice. Posoda za sirov fondue mora imeti debelo dno in je ponavadi keramična. Midva sva svojo kupila v Müllerju za manj kot 20€.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog