Recept: Cimetove rolice – Švedska

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Nisem prepričana, da je moj prevod “cimetove rolice” najbolj posrečen. Gre namreč za “cinnamon rolls” ali “cinnamon buns” v angleščini in so tipična švedska sladica iz kvašenega testa in cimeta. Švedi so znani po svoji sladki malici, imenovani FIKA. To je tako kot angleška čajanka – približno tako. Švedi za tipično fiko pojedo cimetovo rolico (ali dve) in popijejo skodelico kave ali čaja.

Fikabröd

Fikabröd ali cimetova rolica

Recept: cimetove rolice

Sestavine:

Testo:

 • 25g kvasa
 • 300mL ter dve jedilni žlici toplega mleka
 • 750g moke
 • ščepec soli
 • 100g sladkorja
 • 1 jajce
 • 100g stopljenega masla

Nadev:

 • 100g mehkega masla
 • 100g sladkorja
 • 3 jedilne žlice cimeta
 • 1 jajce
 • 2 jedilni žlici mleka
 • kristalni sladkor za dekoracijo

Postopek:

Testo:

Iz sestavin za testo pripravi kvašeno testo. Kvas raztopi v dveh žlicah toplega (mlačnega) mleka. V skledo daj moko in vanjo naredi jamico, kamor previdno vliješ kvas. Skledo pokrij s kuhinjsko krpo in pusti na toplem približno 10 minut – toliko, da kvas začne vzhajat. V vmesnem času razžvrkljaj jajce in stopi maslo. Ko je kvas nekoliko narasel, dolij mleko, stopljeno maslo, razžvrkljano jajce, sladkor in sol in vse skupaj zgneti v krepko testo. (jaz to delam s kuhinjskim robotom, ki za tako mesenje potrebuje približno 10 minut). Ko je testo zameseno, ga pusti v posodi, pokrij s kuhinjsko krpo in pusti na toplem, da vzhaja. To lahko traja od 30 – 60 minut, odvisno kako toplo imaš doma 🙂 Na koncu mora imeti testo približno 2x volumen začetnega.

cimetove rolice

Cimetove rolice vzhajajo

Nadev:

Za nadev najprej zmešaj sladkor in cimet, nato zmehčaj maslo (ne sme biti stopljeno, le zelo mehko!), na koncu pa vse zmešaj skupaj, da dobiš tako rjavo pasto.

Cimetove rolice – zadnji korak

Ko je testo vzhajalo, ga na pomokani površini razvaljaj v pravokotno obliko. Najino testo je bilo približno 3mm debelo in je po daljši stranici merilo okoli 50cm. Na razvaljano testo namaži cimetovo pasto, potem pa testo na tesno zvij po daljši stranici (izpadlo bo, kot da delaš potico). To nastalo štruco sedaj nareži na približno 2-3cm debele kolobarčke. Tako nastale cimetove rolice prestavi na pomaščen pekač (ali pa ga obložiš s peki papirjem). Priporočam, da daš na pekaču cimetove rolice vsaj nekaj centimetrov narazen. Namreč, po tem, ko vse cimetove rolice zložiš na pekač, ga spet pokriješ s kuhinjsko krpo in počakaš, da vzhajajo. Kot že pri testu: to lahko traja od 30 – 60 minut.

Ko cimetove rolice vzhajajo, v skodelici razžvrkljaš jajce in mu dodaš dve žlici mleka. To zmes potem premaži čez vzhajane cimetove rolice. Po vrhu naj bi se posipal še kristalni sladkor (tisti veliki kristali, ki pa jih jaz nisem nikjer dobila, zato sem to izpustila, saj so tele cimetove rolice že tako precej sladke). Pekač s cimetovimi rolicami daj v predogreto pečico – 160°C (ventilatorska) in peci približno 30 minut.

cimetove rolice

Končni izdelek!

 

Komentiraj

2 komentarja

Urša 11/2020 - 14:46

Hej 🙂 ravno se pripravljam na pripravo cimetovih rolic in sem v receptu pri navedbi sestavin za testo odkrila napako: v receptu piše 100g stopljenega sladkorja, verjetno pa je mišljeno masla (v postopku je namreč navedeno stopljeno maslo, ki ga med seznamom sestavin za testo ni) 🙂 samo v opozorilo, sicer pa se že zelo veselim končnega rezultata 🙂 LP Urša

Odgovor
lahkihnognaokrog 11/2020 - 15:07

Hvala za opozorilo. Je že popravljeno 😉

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena