Svetovni dan mladih Madrid 2011

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

V Madrid sva se odpravila predvsem zaradi enega razloga: Svetovnega dneva mladih, ki je avgusta 2011 potekal tam. V enem tednu, kolikor sva bila v Madridu sva se udeležila številnih dogodkov v zvezi s svetovnim dnem mladih ter si seveda pogledala tudi samo mesto Madrid.

Kaj je Svetovni dan mladih?

Svetovni dan mladih (SDM) je srečanje katoliške mladine (16 – 35 let) s papežem. Vsako leto se praznuje ta dan na cvetno nedeljo (en teden pred veliko nočjo) v Vatikanu; vsaka 3 leta, pa nekje po svetu organizirajo malo bolj konkreten dogodek. Midva sva bila prvič na svetovnem dnevu mladih v Avstraliji, v Sydneyu pred 3 leti (2008). Če sem čisto odkrita, naju takrat sploh ni zanimalo, kaj je to svetovni dan mladih, midva sva samo želela v Avstralijo in ker je bila to možnost, da nama bodo starši pustili iti, sva jo seveda zgrabila. A naju je dogajanje v Sydneyju tako navdušilo, da sva si že takrat rekla, da zagotovo to izkušnjo še ponoviva. In sva jo, tri leta kasneje, tukaj v Madridu.

moški v rdeči majici z napisom Slovenija in s slovensko zastavo v rokah

Oprema svetovnega dneva mladih: da se ve, od kod prihajamo

Sam svetovni dan mladih je samo en dan, nedelja, ko ima papež v mestu, ki gosti to srečanje, mašo za ogromno množico ljudi. Hkrati pa je to tudi zadnji dan vsega dogajanja. Tisto prej, tisto kar se dogaja pred samim svetovnim dnevom mladih, pa je razlog, zakaj se ljudje vračajo. Tam srečaš ljudi z vsega sveta, skupaj pojejo, molijo, diskutirajo o raznoraznih trenutnih družbenih vprašanjih, predvsem pa se širi neka pozitivna energija in veselje.

skupina mladih s slovensko in venezuelsko zastavo

V Madridu sva spoznala simpatične Venezuelce

Potek svetovnega dneva mladih

Teden svetovnega dneva mladih se začne v torek z otvoritveno mašo. Naslednje dni so čez cel dan raznorazni dogodki po mestu, od predstav, predavanj do različnih delavnic, srečanj skupin … Toliko stvari, da človek ne more vsega izkusiti! Hkrati pa dobiš kot udeleženec svetovnega dneva mladih knjižico s popusti za oglede znamenitosti v mestu. Recimo v Madridu smo imeli znižano vstopnino v muzej Prado, brezplačen ogled kraljeve palače, dobili pa smo tudi posebno ceno za ogled Sagrade Familie v Barceloni, ki sva jo z veseljem izkoristila!

V četrtek je sprejem papeža in kratek nagovor, ko prispe v mesto. V petek se odvija križev pot po mestnih ulicah. Soboto zaznamuje peš romanje na nek večji skupen prostor, kjer je potem zvečer vigilija s papežem. Mladi prenočijo kar na prostem na tem prostoru, v “hotelu pod tisočerimi zvezdami”. Nedelja je tisti dan D, svetovni dan mladih. Na programu je samo še zaključna maša in odhod domov.

palacio real madrid

Kot udeleženec SDM, dobiš popuste oz. zastonj vstop. Tole je kraljeva palača v Madridu, ki sva si jo ogledala

Najini top spomini iz Madrida

Telovadnica v mestu El Escorial

Skupna ležišča v telovadnici v mestecu El Escorial smo si delili z Italijani. Predstavljajte si veliko šolsko telovadnico. Notri lahko spi kakšnih 300 – 400 ljudi. Od tega je bilo Slovencev okoli 60 (en avtobus), vse ostalo pa naši zahodni sosedje. Nimam nič proti Italijanom, ampak v Madridu so bili pa naporni. Glasni, zjutraj, zvečer, ponoči … nikoli ni bilo tišine.

telovadnica z blazinami za prenočevanje

Takole smo spali v telovadnici v El Escorialu

Okupirali so vse vtičnice v telovadnici (in lahko si predstavljate, da telovadnica nima veliko vtičnic – zakaj bi jih pa rabila?) in s podaljški in razdelilci naredili pravo zmedo. Midva sva bila prva v telovadnici, ker sva iz Porta prispela že zgodaj zjutraj. V eno izmed vtičnic sem dala polniti baterije od fotoaparata. Ko sem čez kakšne 4 ure (ko je bilo telovadnica že polna romarjev) prišla preverit, če so že polne, najdem v tisti vtičnici podaljšek in kakšnih 5 razdelilcev, moje baterije pa tam nekje ob strani, odklopljene, seveda. Ok, pač vklopim nazaj v edino prazno mesto na razdelilcu. In priteče nek fantič in se mi dere: “Solo Italiani, solo Italiani!” Mu poskušam razložiti po angleško, nič ne razume in mi odklopi moj polnilec.

polna telovadnica romarjev svetovnega dneva mladih

Polna telovadnica

Potem pa mi je prekipelo in ga po slovensko in s kretnjami naderem, da sem bila jaz tam prva, ki je polnila svoje zadeve in da ok, razumem, da bodo oni polnili z razdelilci, ampak eno mesto more biti prosto zame. In tako je ostalo. Cel teden sem lahko tam polnila najine stvari, medtem, ko so ostali Slovenci hodili polniti svoje stvari v kopalnice.

ženska v zeleni telovadnici

Ko sva bila v telovadnici še sama

Križev pot s podobami pasos iz vse Španije

Križev pot v Madridu je bilo tudi posebno doživetje! Španija je znana po procesijah v tednu pred veliko nočjo, t.i. Semana Santa. Takrat po ulicah nosijo velike in težke kipe imenovane pasos. Vsako večje špansko mesto ima po en tak kip, ki je tekom leta razstavljen v mestni katedrali in skrbno varovan, saj je to zelo vredna zadeva. Za priložnost svetovnega dneva mladih v Madridu pa so vse kipe pripeljali v prestolnico, jih postavili po sredini velike avenije, kjer je potem potekal križev pot. Bilo je res posebno doživetje videti vse te kipe skupaj, na istem kraju. Nekaj takega, kar sicer ne doživiš. Midva sva bila na lokaciji (za spremembo) že veliko pred začetkom samega križevega pota in sva imela možnost vse kipe videti v miru, brez pretirane gneče. Čudovito!

paso - španski kip Jezusovega trpljenja

Eden izmed španskih “pasos-ov”, ki sva mu bila najbližje

Izredno vroč dan na nekdanjem letališču, ki mu je sledilo neurje

Soboto je zaznamovala izredna vročina, ko smo hodili do nekdanjega letališča in potem tam čakali na večerno vigilijo. Bili smo na letališču, kar pomeni NOBENE SENCE! Zunaj pa vsaj 40°C! Cel dan sva se izdatno mazala s sončno kremo in se dobesedno zalivala z vodo. Vsaki 2 uri sva si zlila eno veliko plastenko vode na glavo, da sva se malo shladila. Itak, sva se posušila v roku 10 minut. Tudi organizatorji so dobro skrbeli za našo ohladitev. Po letališču so se vozili gasilni avtomobili in nas škropili 🙂 Bilo je prav zabavno 🙂

sdm Madrid 2011

Ko smo na nekdanjem letališču čakali večerni program …

Potem zvečer pa so začeli prihajati oblaki … vedno bolj črni in grozeči so postajali. Videli smo letala, ki naj bi z nevemčim poskušala razpršiti te oblake. Ravno smo začeli z večerno vigilijo, ko se je začel mini orkan. Veter in močen dež! Ja, to je bilo takrat, ko je po celodnevni neznosni vročini, zvečer prišla nevihta. V novicah so jo razglasili za katastrofalno in oh in sploh, dejansko pa ni bilo hudega. Res je pihalo in deževalo, ni pa bilo nič življenje ogrožajočega.

PREBERI ŠE  Pregled potovanja Španija in Portugalska

Nekje je prevrnilo en šotor in pa papežu je odpihnilo kapico … ravno dovolj “akcije”, da so se mediji lahko razpisali. Za vse nas, ki pa smo bili tam, pa pač samo 10 minutna prekinitev dogajanja, dokler se vreme ni umirilo. Potem smo nadaljevali s programom. Na koncu vigilije je še enkrat začelo deževati, ampak samo za kratek čas, potem pa se je vreme umirilo in smo lahko mirno prespali na prostem.

moški in ženska s slovensko zastavo v rokah

Ponosni Slovenci

2 milijona ljudi

Na sam svetovni dan mladih se je na letališču zbrala ogromna množica ljudi, menda nas je bilo 2 milijona! Noro! Še vedno si ne predstavljava, da nas je bilo res toliko. Je pa res poseben občutek, ko taka množica skupaj prepeva npr. himno svetovnega dneva mladih. Kar posrkalo naju je v dogajanje, nič naju ni motilo, ne vročina, ne dež … samo lepo sva se imela.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena