Recept: Pho (goveja juha) – Vietnam

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Verjetno najbolj znana vietnamska jed je juha pho. V Vietnamu je ta juha tako priljubljena, da imajo kar verigo restavracij imenovano Pho24, kjer strežejo izključno juho pho. Tudi midva sva se ustavila v eni izmed teh restavracij v Ho Chi Minh City-u že takoj prvi dan potovanja in se tako navdušila nad to juho, da sva jo potem jedla večino časa v Vietnamu.

Dejansko je to goveja juha, ki se od naše, tradicionalne slovenske goveje juhe razlikuje po zeliščih s katerimi kuhamo meso.

Recept: vietnamska goveja juha pho

SESTAVINE:

    • 450g govejega bočnika
    • 2 manjši goveji kosti za juho
    • žlica olja
    • 2 čebuli
    • 3cm ingverja
    • 1 čajna žlička cimeta
    • 1 čajna žlička janeža
    • 1 čajna žlička klinčkov
    • 1 čajna žlička koriandra
    • 1 čajna žlička naribanega muškatnega oreščka
    • 5 jedilnih žlic ribje omake
    • 1 jedilno žlico rjavega sladkorja
    • sol
    • kalčki
    • žlička čilija
    • limeta
    • 250g riževih rezancev
    • sveža bazilika ali koriander

Postopek

Meso in kosti daj v velik lonec in dolij približno 5L vode. Daj na štedilnik in začni kuhat. Čebuli olupi in ju prereži na polovice, ingver pa nareži na trakove. Oboje sedaj v ponvi popeci na vročem olju – toliko, da se pore zaprejo. Ko je gotovo, stresi v nastajajočo juho. Sedaj dodaj še začimbe: cimet, janež, klinčke, koriander, muškatni orešček ter ribjo omako, sol in sladkor. Nato počakaš, da juha zavre, zmanjšaš ogenj in počasi kuhaš nekje 4h. Preden boš pho postregel, v ločeni posodi, po navodilu z embalaže skuhaj riževe rezance. Ko je juha gotova, vzameš ven bočnik in ga narežeš na tanke rezine. Na manjši krožnik pa naloži še dodatke: žličko čilija (če imaš svežega toliko boljše, midva sva imela le suhega), rezino limete, kalčke, svežo baziliko in kose kuhane govedine. Juho precedi in serviraj v skodelici skupaj z malo riževimi rezanci, zraven pa ponudi krožnik z dodatki.

dodatki za k juhi pho

Dodatki, ki se jih da v v že gotovo juho tik pred zaužitjem

In kako se to sedaj pojé? V juho si stresi malo mesa, kalčkov, bazilike, čilija ter stisni sok limete. In šele sedaj nastane prava vietnamska juha pho.

Dober tek!

vietnamska juha pho

Juha pho z riževimi rezanci in dodatki zadaj na krožniku

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena