Verjetno najbolj znana vietnamska jed je juha pho. V Vietnamu je ta juha tako priljubljena, da imajo kar verigo restavracij imenovano Pho24, kjer strežejo izključno juho pho. Tudi midva sva se ustavila v eni izmed teh restavracij v Ho Chi Minh City-u že takoj prvi dan potovanja in se tako navdušila nad to juho, da sva jo potem jedla večino časa v Vietnamu.
Dejansko je to goveja juha, ki se od naše, tradicionalne slovenske goveje juhe razlikuje po zeliščih s katerimi kuhamo meso.
Recept: vietnamska goveja juha pho
SESTAVINE:
-
- 450g govejega bočnika
- 2 manjši goveji kosti za juho
- žlica olja
- 2 čebuli
- 3cm ingverja
- 1 čajna žlička cimeta
- 1 čajna žlička janeža
- 1 čajna žlička klinčkov
- 1 čajna žlička koriandra
- 1 čajna žlička naribanega muškatnega oreščka
- 5 jedilnih žlic ribje omake
- 1 jedilno žlico rjavega sladkorja
- sol
- kalčki
- žlička čilija
- limeta
- 250g riževih rezancev
- sveža bazilika ali koriander
Postopek
Meso in kosti daj v velik lonec in dolij približno 5L vode. Daj na štedilnik in začni kuhat. Čebuli olupi in ju prereži na polovice, ingver pa nareži na trakove. Oboje sedaj v ponvi popeci na vročem olju – toliko, da se pore zaprejo. Ko je gotovo, stresi v nastajajočo juho. Sedaj dodaj še začimbe: cimet, janež, klinčke, koriander, muškatni orešček ter ribjo omako, sol in sladkor. Nato počakaš, da juha zavre, zmanjšaš ogenj in počasi kuhaš nekje 4h. Preden boš pho postregel, v ločeni posodi, po navodilu z embalaže skuhaj riževe rezance. Ko je juha gotova, vzameš ven bočnik in ga narežeš na tanke rezine. Na manjši krožnik pa naloži še dodatke: žličko čilija (če imaš svežega toliko boljše, midva sva imela le suhega), rezino limete, kalčke, svežo baziliko in kose kuhane govedine. Juho precedi in serviraj v skodelici skupaj z malo riževimi rezanci, zraven pa ponudi krožnik z dodatki.
In kako se to sedaj pojé? V juho si stresi malo mesa, kalčkov, bazilike, čilija ter stisni sok limete. In šele sedaj nastane prava vietnamska juha pho.
Dober tek!