Recept: Shepherd’s pie (mesna pita s krompirjem) – Irska

by Katarina

Irska je znana po zelenih gričkih in številnih ovčkah, kar se tiče hrane pa so znani kot veliki krompirje-ljubci. Tako tudi ni čudno, da je ena najbolj tipičnih irskih jedi narejena iz ovčjega mesa in krompirja. Shepherd’s pie, kar je v prevodu “pastirjeva pita” je namreč mešanica mletega ovčjega mesa in krompirja, lično zapečeno v obliki pite. Shepherd’s pie predstavlja celo kosilo. Kako tudi ne, ko pa imamo v eni jedi krompir, meso in zelenjavo. Recept, ki je napisan spodaj, sem dobila od prijateljice z Irske. Pravi, da tako pito dela njena mami že od vedno in je kasneje naučila še njo. Je imela pa kar težave napisati recept, saj je rekla, da vse dela po občutku. No, ampak tole njena različica tipične irske hrane: pastirske pite (Irska jed: Shepherd’s pie).

Irska jed: shepherd's pie - pita z mletim mesom in krompirjem

Irska jed: shepherd’s pie

Recept: Shepherd’s pie (pita z mletim mesom in krompirjem)

Sestavine

  • 750g mlete jagnjetine (ker je to pri nas zelo težko dobiti, lahko nadomestiš tudi z govedino)
  • 2 -3  korenčke
  • polovica kolerabe
  • olje
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1 žlička Worcestershire omake (ali pa kakšne druge BBQ omake)
  • 500mL jušne osnove (lahko je tudi voda z začimbami)
  • 750g krompirja
  • 30g masla
  • približno 4 žlice mleka
Shepherd's pie: irska mesna pita

Shepherd’s pie: irska mesna pita

Postopek

Čebulo in česen nasekljaj na drobne koščke, korenje in kolerabo na kocke. V večji ponvi na olju prepraži čebulo. Ko postekleni, dodaj še česen ter korenje in kolerabo. Praži toliko časa, da se korenje zmehča. Vmes pridno mešaj, da se stvar ne zažge. Nato dodaj mleto meso, paradižnikovo mezgo in Worcestershire omako. Premešaj, da meso razpade in praži, dokler ne postane rjavkasto. Nato dolij jušno osnovo, pokrij in kuhaj približno 20 minut. Nato premešaj in odprto kuhaj še 20 minut, da večina tekočine izpari. Na koncu poskusi in dodaj začimbe – po okusu

V vmesnem času olupi krompirje, jih nareži na manjše kose in jih skuhaj do mehkega v slani vodi. Nato jih odcepi, dodaj maslo in mleko, malo soli in popra ter jih stlači, da nastane res gladek pire.

Pripravi si posodo za narastke. Najprej vanjo stresi meso in ga pogladi. Čez stresi krompirjev pire in ga na vrhu oblikuj z vilicami. Lahko narediš kupčke ali pa samo valove (stvar umetniške žilice 😉 ). Posodo (odprto) daj v preogreto pečico na 200°C in peci približno 20 minut oz. dokler krompir ni zlato-rumeno zapečen.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog