Malta – otok z zgodovino

Malta je majhna sredozemska država, sestavljena iz dveh poseljenih otokov in še nekaj neposeljenih skal 🙂 Skupaj ima le okoli 300.000 prebivalcev, kar je toliko kot Ljubljana! A vseeno se je na tem mestu tekom zgodovine dogajalo marsikaj. Tako so tu neolitski templji, pa ostanki vasi iz bronaste dobe, Rimljani so imeli tu svoje vile, srednji vek so zaznamovali malteški vitezi z gradnjo utrdb, potem je prišel Napoleon, nato so oblast prevzeli Britanci … danes pa je Malta samostojna država in članica EU.
Glede na napisano ni nič čudnega, če so mesta, kot pokazatelji te zgodovine, ena glavnih turističnih atrakcij. Malta je izredno katoliška država, kar se opazi na vsakem koraku. Kamorkoli pogledaš, opaziš vsaj eno cerkev s tipično malteško kupolo.
Pogled na Mdino
Večina mest ima staro jedro obzidano z več metrov debelim obrambnim obzidjem, za naše razmere relativno veliko cerkev in ozke uličice.
ozka ulica, Mdina
obrambni zid in top v Rabatu, Gozo

 

Midva sva si najprej ogledala Mdino, ki je bila nekdanja prestolnica države. Ta srednjeveška utrdba leži na griču v središču otoka Malta in je vidna od skorajda povosd. Je izredno majhno mestece, peš jo prehodiš v 5 minutah, zato so že zgodaj v zgodovini začeli za njenim obzidjem graditi novo mesto, Rabat.
Rabat je bil kraj, kjer se je po svojem brodolomu na Malti nastanil apostol Pavel. Menda naj bi se skrival v neki votlini pod mestom in od tam poučeval lokalno prebivalstvo in širil katoliško vero. Sv. Pavel je tako (logično) najbolj čaščeni svetnik na Malti.
Cerkev sv. Pavla, Rabat

Pod mestoma, na ravnini pa se nahaja vasica Ta Qali, ki je znana po raznih obrteh. Danes tam predvsem za turiste demonstrirajo predelavo stekla in izdelavo steklenih izdelkov, mozaikov, vidiš lahko tudi mojstre lončarstva, obdelovalce kamna …

Izdelki so čudoviti, cene pa ne ravno nizke. Npr kozarec za sok je okoli 15€, kozarec za vino pa 26€. Jaz bi sicer vseeno kupila kakšen spominek, Rok pa je bil odločno proti. Ker se nama je mudilo proti klifom, je obveljala njegova.
Oblikovalec stekla pri delu
Steklopihač
Malteški križ na steklenih izdelkih

Potem pa je tu še mestece Mosta, ki je znano po cerkvi z ogromno kupolo! Dejansko je ta kupola po velikosti 3. v Evropi. Zanimivo pa je še dejstvo, da je med bombardiranjem Malte med 2. svetovno vojno ena bomba priletela v to cerkev, predrla streho in pristala na tleh cerkve ravno med mašo. In tam tudi ostala. Bomba ni eksplodirala in jo še danes hranijo v Mosti.

notranjost Rotunde, okrogle cerkve v Mosti

 

3. največja kupola v Evropi, Mosta

 

 

Preberi si še

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!