Recept: Boršt (juha iz rdeče pese) – Ukrajina

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Boršt je zelenjavna juha iz rdeče pese, ki je poznana v celotni severovzhodni Evropi. Za svojo jed jo imajo tako Poljaki, Ukrajinci, Rusi, kot tudi Baltski narodi. Midva sva to juho poskusila v Ukrajini, zato jo umeščava v to državo, hkrati pa upava, da se s tem ne zameriva kateremu drugemu narodu 🙂

ukrajinski boršt, juha iz rdeče pese

Najin boršt

Recept: boršt – juha iz rdeče pese

SESTAVINE:

  • 3 srednje velike rdeče pese
  • 3 srednje veliki korenčki
  • 3 srednje veliki krompirji
  • 1 čebula
  • 1 konzerva paradižnika v koščkih
  • 4 jedilne žlice paradižnikove mezge
  • 2 stroka česna
  • polovica zeljne glave (po želji)
  • olje
  • sol, poper, šetraj, peteršilj
  • 1 žlica sladkorja
  • kisla smetana
  • vejica peteršilja ali koromača.

Opozorilo: rdeča pesa pušča močno rdečo barvo, ki se težko odstrani iz oblek in kože. Zato res priporočam nošenje predpasnika in uporabo rokavic, ko delaš s peso.

Postopek:

Najprej si pripravi zelenjavo: olupi in naribaj rdeče pese, olupi in nastrgaj korenje, olupi in na kocke nareži krompir, očisti in naribaj zelje ter nasekljaj čebulo.

V večji lonec daj približno 2L vode, jo zavri in dodaj rdečo peso. Po 15 minutah vretja, ko pesa že spusti barvo (celotna juha postane rdeča), dodaj korenje in krompir in na majhnem ognju počasi kuhaj približno 20 minut, oz. toliko, da se zelenjava zmehča. Nato dodaj še paradižnikove koščke in naribano zelje ter počasi kuhaj še nekaj minut.

Pripravi si novo ponev in na olju prepraži čebulo. Ko postekleni, dodaj paradižnikovo mezgo in kozarec vode. Dobro premešaj in dodaj juhi. Sedaj samo še stisni česen v juho, dodaj sol, poper, sladkor in začimbe (po okusu), pokrij, počakaj, da zavre, odstavi s štedilnika in pusti počivati kakšnih 5 minut.

Ko juho postrežeš, jo okrasi z žlico kisle smetane in vejico peteršilja ali koromača. Juhi lahko dodaš še na kolobarje narezano klobaso ali pa trdo kuhano jajce. Po želji …:)

rdeča juha, juha iz rdeče pese ali boršt

Juha iz rdeče pese – boršt. Tak, kot sva ga jedla v Ukrajini

Juha na prvi pogled zgleda sumljiva, saj je rdeča barva nekaj nenavadnega v naših jedeh – Rok ji pravi krvoločna juha 🙂 Ampak lahko nama verjamete, da je odlična in nič nenavadnega okusa.

Komentiraj

1 Komentar

Martin Jakopec 06/2021 - 17:23

Pravzaprav je skrivnost boršča v tem, da na olju posebej pražiš čebulo, rdečo peso, korenje (vse naribano) in sladkor. Šele pred koncem kuhanja ostale zelenjave vse skupaj pomešaš. To so tudi edine zapovedane sestavine boršča. Ostale sestavine so po želji vsake babuške.

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena