Recept: Tajine – Maroko

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Tajine (beri: tažin) je ime za špičasto lončeno posodo, v kateri se kuha enako imenovana maroška jed. Ponavadi je sestavljena iz na koščke narezanega mesa, zelenjave in kus-kusa kot priloge. Posebnost te jedi je, da se zelenjavi in mesu ne dodaja nič vode, pač pa vsa tekočina pride iz zelenjave, izpari, potem pa se v špičastem pokrovu spet utekočini in pada nazaj v jed.

Nejc pravi, da je tajine odličen

Tako kot pri mnogih “eksotičnih” jedeh, se tudi tu pojavlja problem, kako skuhati tako jed pri nas, kjer se posode za tajine ne dobijo. Malo se da “poguljufati”, da pridemo do podobnega okusa, čisto enaka pa jed seveda ni.
Tole je recept za 4 osebe za maroški tajine, kot smo mi jedli v Sahari.
posoda za tajine, Maroko

Posode za maroško jed tajine

SESTAVINE

  • olivno olje
  • srednje velika čebula
  • en strok česna
  • 400g piščančjih prsi
  • 2 čajni žlički kurkume
  • 2 čajni žlički kumine
  • poravnana čajna žlička cimeta
  • 2 čajni žlički koriandra
  • šop petršilja
  • pločevinka čičerike (okoli 400g)
  • čajna žlička čilijeve omake
  • jedilna žlica medu
  • 50g posušenih marelic – nasekljane na kocke
  • 50g rozin
  • 50g narezanih ali zdrobljenih mandeljnov
  • sok polovice limone
  • 300g bučk, hokaido buče, muškadne buče … pač neke buče 🙂
  • 500g kuskusa
Pripravi si veliko ponev. Sesekljaj čebulo in česen ter ju na olju v ponvi prepraži. Med tem časom piščančja prsa nareži na kocke. Ko je čebula prepražena, dodaj kocke mesa, kurkumo, koriander, cimet in kumino ter dobro premešaj. Po potrebi dodaj malo vode (100-200mL). Pokrij in pusti, da se kuha približno 10 minut oz. dokler meso ne postane belo in izgubi roza barvo. Potem dodaj še nasekljan petršilj, čičeriko, čilijevo omako, med, nasekljane marelice, rozine, mandlje in limonin sok. Dobro premešaj in pusti, da zavre. Potem daj štedilnik na manj, pokrij in pusti, da se kuha približno 10 minut. V tem času na kocke nareži bučo. Dodaj kocke buče v ponev, spet zavri, nato pa na nizki temperaturi in v pokriti ponvi pusti kuhati kakšnih 25 minut oz. dokler se buča ne zmehča.
Tik preden je omaka gotova, skuhaj še kuskus: zavreš slano vodo (vode mora biti približno 2x toliko kot kuskusa), jo odstaviš in vsuješ kuskus. Pusti stati približno 10 minut.

Pravilno serviranje: na krožnik daš eno plast kuskusa, čez pa preliješ omako.

maroški tajine

Katarinin tajine (za potrebe slike ni čisto pravilno serviran :))

Komentiraj

Lahkih nog naokrog