Tajine (beri: tažin) je ime za špičasto lončeno posodo, v kateri se kuha enako imenovana maroška jed. Ponavadi je sestavljena iz na koščke narezanega mesa, zelenjave in kus-kusa kot priloge. Posebnost te jedi je, da se zelenjavi in mesu ne dodaja nič vode, pač pa vsa tekočina pride iz zelenjave, izpari, potem pa se v špičastem pokrovu spet utekočini in pada nazaj v jed.
Nejc pravi, da je tajine odličen
Posode za maroško jed tajine
SESTAVINE
- olivno olje
- srednje velika čebula
- en strok česna
- 400g piščančjih prsi
- 2 čajni žlički kurkume
- 2 čajni žlički kumine
- poravnana čajna žlička cimeta
- 2 čajni žlički koriandra
- šop petršilja
- pločevinka čičerike (okoli 400g)
- čajna žlička čilijeve omake
- jedilna žlica medu
- 50g posušenih marelic – nasekljane na kocke
- 50g rozin
- 50g narezanih ali zdrobljenih mandeljnov
- sok polovice limone
- 300g bučk, hokaido buče, muškadne buče … pač neke buče 🙂
- 500g kuskusa
Pravilno serviranje: na krožnik daš eno plast kuskusa, čez pa preliješ omako.
Katarinin tajine (za potrebe slike ni čisto pravilno serviran :))